news

CEDO a decis: Romania trebuie sa recunoasca casatoriile LGBT. Romania incalca acum articolul 8 din Conventia Europeana privind Drepturilor Omului

CEDO a decis, in procesul intentat de liderul Asociatiei Accept, Florin Buhuceanu, ca Romania incalca articolului 8 (dreptul la respectarea vietii private si de familie) din Conventia Europeana privind Drepturilor Omului.

Decizia a fost luata cu o majoritate de 5 la 2.

CEDO stipuleaza ca Romania trebuie sa ofere cuplurilor de acelasi sex masuri de protectie similare casatoriei.

Decizia CEDO:

Curtea a reiterat ca statele membre au fost obligate sa asigure un cadru juridic care sa permita recunoasterea si protectia adecvata a relatiilor cuplurilor de acelasi sex. In acest sens, Curtea a facut referire la acest sens la hotararea pronuntata de Marea Camera Fedotova si altii impotriva Rusiei (nr. 40792/10 si 2 altele) si la tendinta clara in curs de desfasurare in statele membre. Statele aveau o anumita marja de apreciere („marja de apreciere”) in ceea ce priveste forma de recunoastere si tipul de protectie acordata.

In conformitate cu legislatia romana, doar o singura forma de uniune familiala – casatoria intre persoane de sex opus – era legal recunoscuta legal. Mai multe incercari de a schimba aceasta situatie juridica au esuat in Parlamentul Romaniei, iar guvernul nu a dat niciun indiciu cu privire la intentia sa de a largi accesul la protectiile legale pentru alte relatii, declarand ca „interesul predominant” era acela de a nu acorda protectie unor astfel de uniuni in temeiul articolului 8, in contrast flagrant cu situatia dintr-un numar mare de alte state membre ale Conventiei.

Solicitantii, ca si alte cupluri aflate in situatia lor, nu au putut avea acces la numeroase servicii sociale si civile drepturi sociale si sociale de care dispun cuplurile casatorite in temeiul legii, precum si de a reglementa domenii precum proprietatea, intretinerea si mostenirea in cadrul cuplului. Curtea a luat act de argumentul Guvernului potrivit caruia aceste drepturi ar putea fi reproduse prin acorduri contractuale private, dar a considerat ca argumentul nu era detaliat si, in orice caz, fusese deja respins in jurisprudenta Curtii.

In plus, Curtea a declarat ca atitudinile negative din partea majoritatii heterosexuale nu pot prevala asupra intereselor reclamantilor de a le fi recunoscute relatiile, si ca permiterea recunoasterea uniunilor intre persoane de acelasi sex nu ar aduce atingere institutiei casatoriei, deoarece cuplurile de sex opus ar putea sa se casatoreasca in continuare.

In general, niciunul dintre argumentele prezentate de Guvern pentru a justifica restrictia privind dreptul legal de uniunilor legale la casatoria heterosexuala ar putea prevala asupra interesului reclamantilor de a le fi recunoscute relatiile recunoscute. Prin urmare, a existat o incalcare a articolului 8 din Conventie.

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu

Recent Posts

Fostul presedinte al R. Moldova, Igor Dodon, pozeaza drept pacifist si „trage sfori” spre Rusia si China

Liderul prorus al celui mai mare partid de opozitie din Republica Moldova, Igor Dodon, a…

10 minute ago

Lituania considera ca Ucraina are dreptul sa atace si tinte din Belarus, daca Rusia plaseaza acolo „obiective militare valide”

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, considera ca, daca Rusia plaseaza obiective militare valide in…

4 ore ago

A fost ucis in puscarie cel mai mare criminal in serie din Canada. El era vinovat pentru moartea a peste 50 de femei

Robert Pickton, cel mai mare criminal in serie din istoria Canadei si care este considerat…

22 de minute ago

Grecia prezinta din nou cazul privind returnarea sculpturilor din Partenon de catre British Museum in fata unui comitet al UNESCO

Grecia si-a prezentat cazul privind returnarea sculpturilor Partenonului la o sesiune a unui comitet UNESCO…

4 ore ago

Cateva sute de ieseni au protestat pentru Codrii Iasilor: „Nu vrem sa fie confiscat acest mars de nimeni”

O manifestatie mai putin intalnita in zilele de azi in Romania a avut loc la…

O oră ago