CEDO a condamnat din nou Polonia din cauza „reformelor” in justitie. In Romania, PSD vrea sa blocheze desfiintarea Sectiei Speciale dupa ce intra la guvernare

externe

CEDO, condamnare, Romania, Holocaust, justitie, criminali de razboi, evrei, Alexandru Muraru

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat luni din nou Polonia pentru reformele judiciare, in urma sesizarii formulare de doi judecatori polonezi care au reclamat lipsa de independenta si de impartialitate a Camerei de control extraordinar si de afaceri publice din cadrul Curtii Supreme poloneze, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta este una dintre cele doua noi camere judiciare nou create si care au provocat polemici din cauza desemnarii judecatorilor acestora de catre puterile legislativa si executiva, cealalta fiind Camera disciplinara pentru judecatori a Curtii Supreme, camera a carei desfiintare este ceruta de Comisia Europeana.

Cei doi judecatori care s-au adresat CEDO au reclamat faptul ca au candidat pentru posturi judiciare, dar nu au fost recomandati, iar recursurile lor la Curtea Suprema poloneza au fost respinse in 2019.

CEDO a considerat astfel ca ”procedura de nominalizare a judecatorilor a fost viciata de puterile legislativa si executiva” si, prin urmare, ”este vorba despre o neregularitate fundamentala care a adus atingere procesului in ansamblu”.

”Camera de control extraordinar si de afaceri publice nu este, asadar, un ”tribunal independent si impartial stabilit prin lege”, in sensul Conventiei europene” a drepturilor omului, a estimat instanta europeana, care cere Poloniei ”sa ia masuri rapide pentru a solutiona aceasta lipsa de independenta”.

Polonia a fost condamnata de CEDO in acest dosar sa le plateasca reclamantilor 15.000 de euro drept prejudiciu moral.

Citeste si: Se anuleaza si desfiintarea Sectiei Speciale. PSD vrea sa o pastreze: „In justitie trebuie un sistem de check and balances”

Aceasta este insa doar una din cele 57 de reclamatii impotriva Poloniei adresate CEDO in perioada 2018-2021 cu privire la diferite aspecte ale reorganizarii sistemului judiciar polonez initiate in 2017 de guvernul condus de Partidul Lege si Justitie (PiS).

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecuta ca Polonia trebuie sa desfiinteze noua Camera disciplinara pentru judecatori din cadrul Curtii Supreme inainte ca Bruxellesul sa-i aprobe Planul de Redresare si Rezilienta (PNRR). Curtea de Justitie a UE (CJUE) a dispus Poloniei in luna iulie sa suspende imediat activitatile acestei camere, verdict neaplicat de Varsovia, astfel ca CJUE a emis in octombrie o noua hotarare prin care impune Poloniei o amenda de un milion de euro pe zi.

Inaintea acestei hotarari, Tribunalul Constitutional polonez a considerat ca decizia CJUE privind suspendarea activitatii camerei disciplinare este neconstitutionala, instanta poloneza contestand implicit si intaietatea dreptului european in fata celui national si amplificand astfel disputele Varsoviei si Bruxellesul.

Guvernul de la Varsovia promisese anterior ca va dizolva respectiva camera disciplinara, dar in cadrul unor reforme mai largi. Premierul polonez Matusz Morawiecki acuza un ”santaj” din partea institutiilor europene si considera ca unele dintre acestea ”isi atribuie dreptul de a decide asupra unor competente care nu le-au fost transferate”. La randul sau, ministrul polonez al justitiei, Zbigniew Ziobro, a declarat ca ”Polonia nu poate si nu trebuie sa plateasca niciun zlot (moneda poloneza n.red)” din amenzile decise de CJUE, pentru ca statul polonez nu trebuie sa se ”supuna faradelegii”.

Inaintea amenzii legate de camera disciplinara, CJUE a mai stabilit o amenda impotriva Poloniei, de 500.000 de euro pe zi, pentru refuzul de a inchide mina de lignit de la Turow.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: