CEDO face dreptate in cazul unui tanar rus condamnat pentru ca a scuipat un portret al lui Putin: „Este o exprimare a unei opinii politice”

externe

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit ca Rusia se face vinovata de incalcarea libertatii de exprimare in cazul unui tanar condamnat la 15 zile de inchisoare pentru ca a scuipat pe un portret al presedintelui Vladimir Putin, relateaza AFP. Potrivit unui comunicat al CEDO difuzat marti, a fost vorba de exprimarea unei „opinii politice”.

„Actul de a scuipa pe portretul unui reprezentant politic in urma realegerii acestuia este o exprimare a unei opinii politice”, a scris Curtea. „In acest context, condamnarea reclamantului la o pedeapsa de 15 zile de inchisoare se incadreaza intr-o atingere adusa libertatii sale de exprimare”.

Pe 6 mai 2012, Dmitri Karuev, care avea atunci 20 de ani, a luat parte impreuna cu alte persoane la o demonstratie la Ceboksari ce urmarea sa „exprime speranta ca administratia Putin sa ia sfarsit”.

„Inspirandu-se din traditia rusa de a depune flori pe mormant, alaturi de imaginea defunctului”, participantii la demonstratie au depus garoafe in fata unui portret al presedintelui Putin „pentru a simboliza anii la putere” ai acestuia, a amintit CEDO, citata de Agerpres.

Karuev a scuipat pe portret la circa o jumatate de ora de la inceputul demonstratiei si a fost arestat cateva ore mai tarziu, apoi condamnat la 15 zile dupa gratii pentru „tulburarea minora a ordinii publice”.

Autoritatile ruse nu au furnizat „nicio dovada a tulburarii ordinii publice sau insultarii trecatorilor pe care ar fi putut sa le determine demonstratia”, care a fost „esentialmente pasnica”, au subliniat judecatorii CEDO.

CEDO a decis ca in acest caz a fost incalcat articolul 10, privind libertatea de exprimare, al Conventiei europene a drepturilor omului si a stabilit ca reclamantul are dreptul la 12.400 de euro daune morale si cheltuieli de judecata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: