externe

Cehia face un nou pas contra Moscovei: refuza sa mai elibereze vize rusilor si belarusilor pana in martie 2023

Guvernul ceh a decis sa nu mai elibereze vize si permise de sedere temporara pentru cetatenii rusi si belarusi pana la sfarsitul lunii martie 2023, anunta publicatia Ceske Noviny.

Decizia este menita sa protejeze interesele de politica externa si sa asigure securitatea Republicii Cehe. Scopul deciziei este de a exercita presiuni asupra Rusiei si Belarusului, care sprijina Moscova in razboiul impotriva Ucrainei, pentru a pune capat ostilitatilor.

Restrictiile, insa, nu vor afecta pe toata lumea. Vizele umanitare fac obiectul unei exceptii. In plus, rusii si bielorusii care au deja un permis de sedere si doresc sa il reinnoiasca nu fac obiectul restrictiilor, la fel ca si membrii de familie ai strainilor cu permis de sedere in Republica Ceha.

Pe 24 februarie, presedintele ceh Milos Zeman a comparat Rusia cu un „nebun” si a cerut tarilor sa se apere nu doar in cuvinte, ci si in actiuni. „Omul nebun trebuie izolat”, a spus el.

In urma invaziei rusesti in Ucraina, unele tari din UE, inclusiv Republica Ceha, Letonia, Lituania si Estonia, au suspendat vizele pentru rusi, cu exceptia unor cazuri speciale.

La 17 iunie, Cabinetul de ministri al Ucrainei a decis sa introduca un regim de vize cu Rusia incepand cu 1 iulie. Cetatenii rusi vor putea obtine o viza pentru a intra in Ucraina dupa introducerea regimului respectiv.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Rapper iranian condamnat la moarte pentru „coruptie pe pamant”. Sentinta anterioara fusese transformata in 6 ani de inchisoare, insa Curtea Revolutionara a inaintat noi acuzatii

Un rapper iranian condamnat la inchisoare pentru ca a sprijinit protestele antiguvernamentale a fost condamnat…

6 ore ago

Tara Galilor: O adolescenta arestata dupa ce ar fi atacat cu un cutit doi profesori si un coleg

Scoala Amman Valley din Carmarthenshire, Tara Galilor, a fost inchisa astazi dupa ce doi profesori…

6 ore ago

Germania aresteaza 11 membri ai unei bande specializate in escrocherii sentimentale

Politia germana a anuntat miercuri ca a arestat 11 membri ai unei bande criminale din…

6 ore ago

Intra in vigoare taxa de acces in Venetia

Venetia va incepe joi sa taxeze turistii de o zi la intrarea in oras, intr-un…

6 ore ago