Cehia: Fostul premier Andrej Babis si fostul general in structurile NATO Petr Pavel se vor infrunta in al doilea tur de scrutin

externe

Fostul premier ceh Andrej Babis si Petr Pavel, fost general in structurile NATO, aflati pe primul loc in alegerile prezidentiale din Republica Ceha, se vor infrunta pe 27 si 28 ianuarie in al doilea tur de scrutin, relateaza sambata AFP citata de Agerpres.

Andrej Babis a obtinut 36,02% si Petr Pavel 34,38%, in timp ce economista Danuse Nerudova s-a clasat pe locul al treilea cu 13,85% dupa ce au fost numarate 90% din voturi, potrivit rezultatelor publicate de Biroul ceh de statistici.

Niciunul dintre ceilalti cinci candidati nu a depasit 7% din voturi.

Castigatorul il va inlocui la conducerea tarii pe Milos Zeman, al carui ultim mandat se incheie in martie.

Castigatorul va trebui sa se confrunte cu inflatia record si deficitele exorbitante ale finantelor publice din cauza razboiului din Ucraina, in timp ce Republica Ceha tocmai si-a incheiat presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene.

In mandatul sau, Zeman a exercitat o influenta mai mare decat cea rezervata in mod obisnuit unui sef de stat ceh.

Desi atributiile sale sunt in cea mai mare parte protocolare, presedintele este cel care numeste guvernul, desemneaza guvernatorul Bancii Centrale si judecatorii Curtii Constitutionale, si isi asuma functia de comandant sef al armatei.

Viitorul presedinte va fi cel de-al patrulea al Republicii Cehe, dupa „divortul de catifea” de Slovacia in 1993.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: