Cei mai grei afaceristi RUSI din Romania, trimisi in judecata pentru spalare de bani

news

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au dispus, luni, trimiterea in judecata a SC Petrotel Lukoil Ploiesti si a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spalare de bani, folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

Potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul oficial al Ministerului Public, in acelasi dosar au fost deferite justitiei mai multe persoane din conducerea Petrotel Lukoil Ploiesti, intre care se afla si cetateni rusi.

Astfel, au fost trimisi in judecata directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti si membru in Consiliului de Administratie (CA) al societatii, cetateanul rus Andrey Bogdanov, acuzat de folosirea cu rea credinta a capitalului societatii si spalare de bani, precum si cetatenii rusi Alexey Voinstev, director general adjunct in cadrul societatii de la Ploiesti, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si Olga Kuzina, director general adjunct in cadrul Petrotel Lukoil Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, dar si Andrei Rata, cetatean moldovean, membru in CA al Petrotel Lukoil Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si spalare de bani, Dan Danulescu, director general adjunct in cadrul societatii de la Ploiesti, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, si Dorel Dutu, contabil sef in cadrul Petrotel Lukoil Ploiesti, pentru complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

Faptele pentru care sunt acuzati inculpatii s-au produs in perioada 2011-2014, iar prejudiciul in acest dosar se ridica la aproape 7,6 miliarde de lei, adica aproape 1,8 miliarde de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus sechestru asupra a aproape 177 de milioane de actiuni, in valoare de 442 de milioane de lei, a unor prime de 1,88 de miliarde de lei, dar si a conturilor celor doua companii, pana la concurenta sumei doua miliarde de euro, echivalent in dolari.

Rechizitoriul a fost astfel trimis la Tribunalul Prahova, spre judecare, mai anunta Ministerul Public.

Pe 14 iulie, reprezentantii companiei ruse au cerut ajutorul presedintelui Klaus Iohannis, privind sechestrul dispus de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Intr-o scrisoare trimisa Administratiei Prezidentiale, presedintele Lukoil, Vagit Alekperov, a cerut o audienta la presedintele Klaus Iohannis.

Astfel, presedintele Lukoil i-a cerut sefului statului sa asigure o ancheta transparenta privind filiala din Romania a companiei ruse.

De asemenea, o zi mai tarziu, pe 15 iulie, Lukoil a cerut Comisiei Europene sa intervina in ce priveste ancheta din tara noastra care vizeaza firma, argumentand ca masurile impuse au impact european.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au anuntat, pe 8 iulie, ca au pus sechestru pe conturile companiei Lukoil pana la concurenta sumei de doua miliarde de euro.

Anchetatorii au anuntat ca in dosarul Lukoil sunt cercetate infractiuni de folosire cu rea credinta a creditului societatii si noi fapte de spalare de bani. Pana atunci, dosarul Lukoil privea infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: