Cei mai mari producatori industriali de oua din America au manipulat ilegal piata pentru a creste pretul oualor, in preajma Zilei Recunostintei si a Pastelui

externe

carne de pui, oua, Romania, siguranta, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor

Un scandal de proportii, avand in centru unele dintre cele mai mari companii producatoare de oua din lume, este pe cale sa izbucneasca in Statele Unite.

Aici, un tribunal din Illinois a decis ca producatorii de oua Cal-Maine Foods si Rose Acre Farms, grupul comercial United Egg Producers si cooperativa exportatoare United States Egg Marketers ar fi manipulat ilegal piata oualor prin „coordonarea unor masuri, inclusiv sacrificarea timpurie a gainilor, exporturi, cresterea spatiului in custi si interzicerea umplerii custilor, care presupune inlocuirea gainilor ouatoare bolnave sau moarte cu altele noi”.

Verdictul pregateste partile pentru o a doua faza a procesului, programata pentru miercuri si joi, dupa Ziua Recunostintei, in timpul careia acelasi tribunal va stabili despagubirile care urmeaza sa fie acordate companiilor Kraft, Kellogg, General Mills si Nestle, care si-au lansat plangerile antitrust in urma cu aproape 12 ani, transmite Bloomberg.

„Schema de fixare a preturilor a implicat diverse initiative care au restrictionat oferta de gaini si, prin urmare, de oua, iar United Egg Producers a dorit ca toti membrii si intreaga industrie a oualor sa participe”, afirma companiile alimentare. Grupul comercial a incurajat producatorii de oua sa sacrifice prematur gainile inca productive si a promovat „naparlirea timpurie”, prin care producatorii au determinat gainile sa isi piarda penele si sa inceteze temporar sa mai depuna oua, prin eliminarea hranei si a apei si prin tinerea lor in zone intunecate, sustin companiile pagubite.

Schema lor de fixare a preturilor a inclus exportul a milioane de oua in strainatate pentru a creste preturile in SUA in preajma Zilei Recunostintei si a Pastelui.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: