Surse: Cei morti la Spitalul Pantelimon ar putea fi dezgropati pentru „noi expertize”. Managerul spitalului, despre decese: „Sunt fapte care nu pot fi explicate”

news

Surse de la Parchetul General  au declarat pentru aktual24.ro ca procurorii iau in calcul sa ii dezgroape pe cei decedati la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitala pentru a face noi expertize. 

„E o posibilitate”, au precizat sursele.

UPDATE Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat vineri ca pana in momentul de fata, „nu exista elemente care sa sustina acuzatiile”.

„Spitalul sprijina organele de cercetare penala in clarificarea oricaror acuzatii. Increderea in sistemul de sanatate poate fi grav afectata daca lucrurile sunt tinute sub pres. Avem ca principiu adevarul, transparenta si profesionalismul. Sunt situatii in care starea biologica a unui pacient este foarte degradata si se intampla si decese. Aceste 17 decese sunt absolut regretabile.

Mortalitatea medie in anii 2022, 2023 si in primele luni ale acestui an este de 3,5 cazuri zilnic in acest spital. Acum este o deviatie regretabila, dar se poate intampla – sunt zile in care numarul de decese este mai mare, altele in care numarul de decese este mai mic. Daca sunt lucruri care au fost in neregula, sigur, ele trebuie sanctionate”, a declarat Rafila.

Managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea, a facut joi primele declaratii in legatura cu sirul de decese suspecte din ultima perioada. El a mentionat ca este vorba despre 19 morti.

Din ce mi-a spus sefa ATI, au fost 19 decese in acea perioada. Am numit o comisie de ancheta cu 5 medici de alte specialitati. Au inceput ancheta, strang documente, vorbesc cu medicii

(…) Sefa ATI mi-a confirmat ca ar fi vorba de 19 decese, nu 20. Cei decedati aveau probleme complexe, multe probleme asociate. O sa se analizeze fiecare caz, cu documentele aferente.

Asistenta a sesizat ca medicii ar fi scazut doza de noradrenalina, nu se stie din ce motiv. Asistenta a sunat-o pe doctorita de la ingrijiri. Stiu ca doctorita era in concediu, asistenta nu stiu daca era in timpul lucrului.

(…) Nu stiu ce probe sunt la dosar, nu am fost instiintat de parchet. (…) E greu de crezut. Sunt fapte care nu pot fi explicate.

(…) Familiile pacientilor nu au facut sesizari. Am vorbit la anatomie patologica, pentru a declara mortii din acea perioada, cadavrele au fost deja ridicate de familii. Perioada a fost 4-7 aprilie. Majoritatea cadavrelor au fost ridicate luni”, a declarat Socea.

Un cadru medical de la Spitalul Sf. Pantelimon din capitala a sesizat, pe mail, procurorii de la Parchetul general in legatura cu un sir de decese suspecte inregistrate in ultimele zile.

Este vorba de nu mai putin de 20 de decese, au declarat surse judiciare pentru aktual24.ro. Cadrul medical a fost audiat si a fost declansata si o ancheta.

Conducerea spitalului a confirmat pentru Antena 3 faptul ca procurorii au primit o sesizare si, totodata, a declarat ca se va pune la dispozitia organelor de ancheta.

Se pare ca pacientilor decedati le-ar fi fost redusa in mod intentionat doza de noradrenalina, un medicament utilizat pentru cresterea si mentinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, in situatii deosebite, precum stopul cardiac, septicemie, transfuzii de sange sau reactii la medicamente.

„Au mai fost sesizari despre activitatea spitalului in cursul acestei saptamani. Eu am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizari. Este prevazuta aceasta activitate in programul directiei de specialitate. Chestiunea aceasta cu val de morti si asa mai departe, totusi astea sunt lucruri care trebuie constatate, nu trebuie doar declarate. Mai mult, acolo sunt puse la indoiala competentele profesionale ale corpului medical, ale medicilor, deci eu nu pot sa fac niciun fel de afirmatii legate de acest subiect.

Am vorbit cu managerul, am intrat in contact direct cu el, spune ca nici vorba de asa ceva. Dar, repet, nu vreau sa ma antepronunt, astept rezultatele de la colegii de la Corpul de Control si ulterior vom actiona in consecinta. Daca s-a facut si o plangere penala, cu atat mai bine, pentru ca atunci va exista si un alt tip de ancheta, alaturi de cea de natura administrativa pe care o desfasuram noi.

Nu au fost plangeri de la pacienti, ci plangeri ale unora dintre angajatii de acolo, de la spital. Sunt plangeri care trebuie verificate, nu imi place sa comentez decat dupa ce le verific, pentru ca hartia poate sa cuprinda foarte multe afirmatii, insa ele trebuie verificate si daca se dovedesc adevarate, sigur, se pot lua masuri. Eu vreau sa fiu rezervat in declaratii.

Acest gen de acuzatii eu nu le-am intalnit pana acum in cariera mea medicala. Nu e vorba de nicio informatie, e vorba de un articol de presa, care a aparut intr-o sursa mai putin cunoscuta, ramane sa constatam daca ceea ce scrie acolo este intr-un fel sau altul adevarat. In articolul respectiv scrie ca medicii, in mod deliberat, au luat niste masuri, si nu se refera la un anumit medic, se refera in general, la medici de la Terapie Intensiva si din cauza asta eu sunt rezervat in a da verdicte. Haideti sa asteptam ziua de maine si sa vedem cu ce rezultate vin colegii de acolo si, bineinteles, daca este cazul, vom sesiza si Colegiul Medicilor, care are jurisdictie in domeniul practicii medicale”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, la Antena 3.

Reactia Ministerului Sanatatii

„Ministerul Sanatatii trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon Bucuresti

In urma sesizarilor primite de la directorul de ingrijiri al Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon care se refereau la impiedicarea exercitarii atributilor sale in cadrul spitalului, ministrul Sanatatii a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.

Totodata, in cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat in scris de catre directorul de ingrijiri ca exista informatii provenite de la un asistent medical (nenominalizat), ca in perioada 4-7 aprilie, in cadrul sectiei ATI ar fi decedat 20 de pacienti printr-o administrare incorecta a unui medicament. Conducerea spitalului a alcatuit o comisie formata din medici din alte sectii care sa verifice aspectele sesizate. De asemenea, si Corpul de Control al Ministrului Sanatatii se va implica in verificarea acestor acuzatii grave legate de siguranta pacientilor.

Fiind vorba de o activitate profesionala medicala s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, iar concluziile, daca se impune, vor fi inaintate si altor institutii abilitate”, se anunta intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: