Cei sapte „samurai” de la Kiev: „Sa oferim Ucrainei un scut si o sabie”. Sapte ministri de Externe cer ca Ucraina sa primeasca si rachete cu raza lunga de actiune

externe

Sapte ministri de externe din tarile baltice si nordice au calatorit luni la Kiev pentru a-si arata sprijinul fata de Ucraina, care se confrunta cu intreruperi de energie electrica cauzate de atacurile aeriene rusesti asupra infrastructurii energetice.

„Noi, ministrii de externe ai Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei, Suediei, ne aflam astazi la Kiev in deplina solidaritate cu Ucraina”, a scris pe Twitter ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.

„In pofida ploii de bombe si a brutalitatii barbare a Rusiei, Ucraina va invinge!”, a scris el.

De asemenea, cei sapte au promis ca vor face totul pentru ca Ucraina sa primeasca si mai multe arme.

Exista „nevoia de a schimba paradigma sprijinului occidental”, a declarat ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu, citat de Politico.

Stand intr-un mic compartiment de tren duminica seara, ministrul a declarat ca asistenta in materie de armament pentru Ucraina nu mai poate fi un raspuns „gradual” la pasii escaladatori ai Rusiei – si ca ar trebui sa fie furnizate mai multe arme „fara nicio rezerva”.

Ministrul estonian a cerut o abordare in doua directii: sa ofere Ucrainei un „scut” si o „sabie”.

Scutul, a spus el, „inseamna toate tipurile de sisteme de aparare antiaeriana”, in timp ce sabia presupune „rachete cu raza lunga de actiune, astfel incat sa poata ajunge si in aceste locuri de unde sunt lansate rachetele care sunt destinate sa le distruga infrastructura civica”.

La Kiev, ministrii au subliniat importanta unei asistente mai mari in domeniul apararii.

Partenerii Ucrainei „trebuie sa ia in considerare necesitatea de a furniza Ucrainei sisteme de aparare aeriana, astfel incat sa putem impiedica rusii sa loveasca noile echipamente”, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, intre intalnirile cu oficialii ucraineni de luni, mentionand ca tara sa va furniza sisteme de aparare aeriana ca parte a unui pachet de asistenta pentru iarna.

„Chiar daca exista nevoi foarte presante”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, „din partea mea cred ca voi sustine ca nu putem uita ca principala sarcina este ca trebuie sa ajutam Ucraina sa castige razboiul.”

Ministrul lituanian, care face presiuni pentru ca guvernele occidentale sa furnizeze fortelor ucrainene mai multe tancuri, a declarat ca „Rusia este capabila sa creeze probleme atunci cand este supusa unor sanctiuni” si ca „singura modalitate de a o opri este sa lasam Ucraina sa castige”.

In capitala, acest mesaj a fost reluat de oficialii ucraineni.

„As spune ca cel mai urgent lucru este ceva care sa ne salveze poporul si sa ne ajute sa supravietuim iernii”, a declarat luni, intr-un interviu, vicepremierul ucrainean Olha Stefanisna.

„In primul rand sunt sistemele de aparare aeriana si rachetele la aceste sisteme”, a spus ea, „cat mai mult posibil”.

Politicienii europeni au calatorit in Ucraina cu o zi inainte de o reuniune a ministrilor NATO la Bucuresti, intr-un gest simbolic de sustinere a Ucrainei.

„Este foarte tragic sa vezi cum sunt distruse cladiri si instalatii”, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto, descriind impresia sa despre oras luni dimineata.

Guvernele europene cauta acum modalitati de a ajuta la rezolvarea nevoilor presante ale Ucrainei.

„Ajungem aici in mijlocul iernii, este usor de vazut ca este o perioada dificila pentru o tara in care ai fost, stiti, supusa la atatea atacuri teroriste cu bomba din partea Rusiei”, a declarat suedezul Billstrom.

Europa poate face „o multime de lucruri” pentru a ajuta, a spus el, subliniind nevoia de mai multe echipamente si de reconstructie a sistemului de retele energetice.

In timpul calatoriei cu trenul spre Kiev, ministrul lituanian a declarat ca „atunci cand primul val de refugiati a sosit in Europa la inceputul acestui an, o multime de probleme au fost rezolvate de organizatii neguvernamentale care au fost sprijinite de guvern – si de oamenii insisi”.

Acum, insa, „situatia este un pic diferita”, a recunoscut ministrul.

„Guvernele vor trebui sa intervina mai mult”, a adaugat el, „si cred ca exista lucruri pe care Uniunea Europeana – noi toti impreuna – ar putea sa le faca mai mult” pentru a-i ajuta pe civilii care ar putea cauta „sa se mute in zone mai sigure din Ucraina”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: