Cei trei pasi din planul Kremlinului de a destabiliza Moldova – Analiza

analize

Kremlin

Republica Moldova se afla in fata unei provocari majore in ceea ce priveste independenta, integritatea sa teritoriala si organizarea scrutinelor democratice. Dezvaluirile Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) arata o schema complexa a Federatiei Ruse de a destabiliza si influenta situatia politica si sociala din tara. Analizand aceste informatii, putem identifica modul in care Rusia incearca sa isi atinga obiectivele in Republica Moldova si sa anticipam actiunile necesare pentru a contracara aceste manevre.

Sa explicam pas cu pas cum Rusia incearca sa destabilizeze Moldova, sa o controleze, avand scopul final de a nu pierde Chisinaul din zona sa de influenta, dar si de a crea, de exemplu, un impediment in razboi pentru Ucraina. Primul pas a fost interventia in alegerile locale din 2023, unde s-au inregistrat fraude electorale si fragmentarea comunitatilor prin instalarea unor primari pro-rusi. Al doilea pas consta in imixtiunea in alegerile prezidentiale, cu scopul de a obtine victoria unui candidat sustinut de Rusia sau a unuia cu tendinte moderate anti-ruse, desi momentan alegerea unui astfel de candidat este putin probabila. In plus, Rusia incearca sa influenteze rezultatul referendumului privind aderarea la Uniunea Europeana. Aici, miza Kremlinului este ca acest referendum sa nu treaca pragul de prezenta de 33% si sa nu adune peste 50% de voturi in favoarea aderarii, conditii necesare pentru a fi validat.

Al treilea pas consta in influentarea alegerilor parlamentare prin facilitarea accesului in Parlament a fortelor politice pro-ruse sau impiedicarea fortelor cu viziune europeana in formarea unei majoritati parlamentare. Aceasta actiune are o probabilitate mai mare de reusita, avand in vedere posibilitatea unei coalizari intre toate fortele care sustin apropierea de Rusia si Uniunea Vamala Euroasiatica si care se opun vectorului pro-european.

Primul pas: Ingerinta in alegerile locale din toamna lui 2023

Prima actiune evidenta a Rusiei in cadrul planului sau de destabilizare a Moldovei a fost ingerinta in alegerile locale din 2023. Aceasta interventie s-a manifestat prin fraudarea voturilor si fragmentarea comunitatilor locale, dar si prin instalarea unor primari pro-rusi deschisi ori agenti locali de influenta. Aceste actiuni au avut ca scop crearea unui climat favorabil intereselor rusesti la nivel local si subminarea guvernului central.

Amintesc ca, in timpul alegerilor locale din noiembrie, SIS a descoperit interventia Federatiei Ruse, care a inclus finantarea ilegala a campaniilor electorale, cumpararea de voturi si campanii de dezinformare. Aceste actiuni au fost menite sa submineze procesele electorale, iar pentru a contracara aceste amenintari, au fost luate masuri ferme, inclusiv blocarea participarii candidatilor afiliati echipei lui Ilan Sor (Partidul Sansa) la alegerile locale, cu doar doua zile inainte de scrutin.

Al doilea pas: Imixtiunea in scrutinele din toamna lui 2024

Urmatorul pas in planul Rusiei este imixtiunea in alegerile prezidentiale si in referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeana. In contextul alegerilor prezidentiale din 2024, Rusia ar putea incerca sa obtina castigarea scrutinului de catre un candidat favorabil intereselor sale sau sa promoveze un candidat cu tendinte moderate anti-ruse. Scopul este sa se reduca sansele candidatilor pro-europeni si, in acelasi timp, sa se sporeasca popularitatea unui candidat prezentat drept independent, care poate fi mai usor influentat, dar care ar putea face campanie impotriva referendumului.

In acelasi timp, referendumul pentru aderarea la UE este considerat o amenintare pentru Rusia. Tocmai de aceasta ar putea incerca sa il discrediteze si sa scada prezenta la vot prin diverse tactici de manipulare si dezinformare, cu scopul de a obtine un rezultat negativ, nelegitim ori o prezenta slaba prin anuntarea unui boicot general.

Al treilea pas sau miza cea mare: parlamentarele din 2025

Ultima etapa a planului rusesc consta in influentarea alegerilor parlamentare din 2025, aceasta fiind, de fapt, miza cea mare, unde rusii pot fi cei mai eficienti in a bloca aderarea la Uniunea Europeana.

In acest context, Rusia isi propune sa sprijine intrarea in Parlament a fortelor politice pro-ruse prin intermediul coruptiei politice. Vorbim aici despre coruperea alegatorilor, prin oferirea de beneficii materiale, manipularea electorala, prin utilizarea sondajelor si a studiilor false, dar si despre finantarea ilegala, prin transportul de bani in numerar din Rusia in Moldova.

Prin obtinerea unui numar semnificativ de locuri in Legislativ, aceste forte ar putea promova agenda rusa si ar putea submina eforturile de integrare europeana a Moldovei. In acest moment, deputatii neafiliati (fostii deputati ai Partidului Sor), dar si reprezentanti ai BCS sunt actori politici cu viziuni pro-rusesti care sunt, deocamdata, in minoritate in Parlament. Este incert daca aceste forte ostile Republicii Moldova vor avea un numar mai mare de reprezentanti.

Boicotul referendumului – unealta Kremlinului cu cel mai mare potential de impact

Indemnul la boicotarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeana, lansat din partea partidelor pro-ruse din Moldova, ar putea avea mai multe consecinte semnificative. Si asta pentru ca ar determina o scadere a prezentei la vot, ceea ce ar putea afecta legitimitatea rezultatului. Rata de participare este adesea interpretata ca un indicator al angajamentului civic si al sustinerii pentru procesele democratice. Daca un numar mare de alegatori urmeaza apelul la boicot, acest lucru ar putea fi folosit pentru a contesta legitimitatea referendumului, indiferent de rezultatul acestuia.

Un boicot reusit ar putea afecta negativ perceptia Uniunii Europene si a altor parteneri internationali cu privire la angajamentul Moldovei fata de parcursul sau european, ceea ar putea incetini sau complica procesul de aderare. De asemenea, este evident ca un asemenea apel, promovat de actorii de influenta pro-rusi, nu poate fi interpretat altfel decat inca o dovada a ingerintei continue a Rusiei asupra politicii interne a Moldovei. Mizele Moscovei sunt foarte mari in raport cu Republica Moldova, pentru ca, prin controlul celor care detin puterea la Chisinau, isi poate urmari unele dintre obiectivele din razboiul din Ucraina.

Pentru a contracara influenta externa si pentru a asigura integritatea proceselor democratice din Republica Moldova, este important ca statul sa intreprinda actiuni ferme si coordonate. Iar cetatenii pot ajuta prin simplul fapt ca participa la toate aceste scrutine electorale, fiindca doar asa planurile rusesti pot fi dejucate.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: