„S-a terminat cu furtul banilor publici”. Cel mai apropiat colaborator al Maiei Sandu a devenit presedinte al Parlamentului din Moldova

politica

Noul Parlament al Republicii Moldova si-a ales joi conducerea – un presedinte si doi vicepresedinti, fata de patru anterior. Presedinte al Parlamentului din legislatura a XI-a a fost ales liderul PAS, Igor Grosu, cu votul secret al 64 de deputati. Fractiunea Blocului electoral al Comunistilor si Socialistilor nu a participat la procedura de vot. Igor Grosu a fost singurul candidat pentru aceasta functie, informeaza presa de la Chisinau.

Grosu a anunta intr-un discurs imediat dupa instalarea in functie ca vin mari schimbari in tara.

„Oamenii Moldovei nu mai pot fi adulmecati cu vorba. Oamenii nu vor un Parlament care este un adapost pentru cei certati cu legea. Oamenii vor ca institutiile statului intr-un final sa functioneze. Oamenii vor un Parlament unde legile nu se voteaza pe ascuns. Un Parlament care are respect fata de cetateni. Nu vom avea dreptul sa dezamagim. Nu mai avem timp de vorba. Asta inseamna ca fiecare sa-si faca lucrul onest la locul de munca.

Vom lua decizii care pe alocuri vor fi dureroase. Am un mesaj catre opozitie, nu va asteptam sa ne menajati. Criticati pasii guvernarii, fiti vigilenti, dar cu un singur scop, pentru a apara interesele cetatenilor. Nu incercati sa aparati interesele deputatilor.

Legi de contrabanda si furtul banilor publici, toate acestea s-au terminat. Scopul nostru este ca acest Parlament sa faca ordine. Statul s-a aparat cu diferite legi care acopera coruptia. Scoaterea presiunilor de pe oamenii de afaceri, este una dintre prioritati. Vom chema institutii si Agentii pentru raport.

Acolo unde nu este regula vom face curatenie. Vom incepe cu Parlamentul. Trebuie oprite schemele de delapidare. Vom demara o reforma a justitiei. Ma refer la actiuni hotarate. Trebuie sa reorganizam cadrul legal ce tine de administrarea fiscala. Vrem un mediu de afacere corect, ca sa acceleram investitiile. Vom accelera procesul in integrarea europeana.

O alta problema este dezvoltarea regiunilor. Decalajul intre mediile urbane si reale sunt mari. Sa ridici o tara din ruine nu este usor. Sunt constient ca anumite lucruri nu se vor ridica repede. Am venit cu insarcinarile cetatenilor, ca sa construim un stat onest. Dreptate, ordine, drepturi, sunt prioritatile tarii. Am datoria sa organizam Parlamentul in organul reprezentativ”, a spus Igor Grosu de la tribuna Parlamentului.

Cei doi vicepresedinti alesi sunt Mihai Popsoi din partea PAS si Vlad Batrincea din partea Blocului socialistilor si comunistilor.

Deputatii au votat si componenta Biroului permanent al Parlamentului, care va avea 12 membri, dintre care trei sunt din oficiu: presedintele Parlamentului si vicepresedintii.

De asemenea, au fost constituite cele trei grupuri parlamentare: Partidul politic „Partidul Actiune si Solidaritate” (PAS) cu 63 de deputati, Blocul electoral al comunistilor si socialistilor cu 32 de deputati si Partidul politic „SOR” cu 6 deputati.

PAS, cu cele 63 de mandate in noul Parlament, a anuntat constituirea majoritatii parlamentare absolute. Mihai Popsoi a fost ales in functia de presedinte al fractiunii parlamentare a acestui partid. Fractiunea PSRM va fi condusa de Zinaida Greceanii.

Cine este Igor Grosu

Igor Grosu este presedintele Partidului Actiune si Solidaritate. Din 2019 este deputat in Parlamentul Republicii Moldova, Presedintele Fractiunii PAS si Membru al Consiliului Suprem de Securitate.

In perioada 2012-2015 a fost viceministru al educatiei in echipa Maiei Sandu si consilier principal de stat in domeniul educatiei. A coordonat Reforma Educatiei in Moldova, reformarea examenelor de Bacalaureat si combaterea coruptiei in educatie. A activat in calitate de expert si lider de proiecte in cadrul Ministerului Economiei si Comertului. A condus mai multe programe de gestiune a asistentei externe in Republica Moldova. A coordonat secretariatul Consiliului National pentru Participare si are o experienta vasta de lucru cu organizatiile societatii civile.

In perioada 2005-2011 a fost membru de birou al organizatiei Amnesty International. Este absolvent al Universitatii de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Istorie. Este casatorit si are 3 copii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: