Cel mai fidel portret al sefului PSD. Judecatorii Curtii Supreme explica de ce „inculpatul Dragnea Nicolae Liviu” a fost condamnat

news

Judecatorii instantei supreme arata, in motivarea condamnarii la 3 ani si 6 luni de inchisoare a lui Liviu Dragnea in dosarul angajarilor de la DGASPC Teleorman, ca acesta a adoptat o conduita nelegala, antisociala si imorala in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute.

„Inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin instigarea inculpatei Alesu Floarea de a-si incalca atributiile de serviciu, in sensul mentinerii in functie a celor doua angajate, Botorogeanu Adriana si Stoica Anisa Niculina, cunoscand ca acestea nu se prezinta la serviciu si isi incalca atributiile de serviciu prevazute in contractul individual de munca si fisa postului, nu a facut decat sa adopte o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute, cu gradul de reprezentare si cu increderea oferita de cetateni in procesul electoral, fapt care a condus la o atingere a prestigiului functiei exercitate si a bunei desfasurari a relatiilor sociale din cadrul institutiilor publice”, se arata in motivarea judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie la decizia de condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru Liviu Dragnea.

Magistratii sustin ca gradul de pericol social al faptelor este evidentiat de „modul in care functionari din cadrul institutiilor publice, incalcandu-si obligatiile de serviciu, accepta sa savarseasca fapte de natura penala sub diferite pretexte, lasandu-se influentati si intimidati de modul in care un presedinte de Consiliu Judetean intelege sa-si exercite autoritatea, puterea si influenta in scopuri nelegale”.

„Mai presus de orice calificari juridice ale imprejurarilor comiterii faptelor, Inalta Curte, in opinie majoritara, remarca incalcarea unor principii care guverneaza activitatea unui functionar ce isi desfasoara activitatea in cadrul unei institutii publice: integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, buna- credinta, onestitatea, transparenta, corectitudinea, credibilitatea, exercitarea onorabila, corecta si corespunzatoare a functiilor publice. Nerespectarea imputabila a acestor principii atrage consecinte negative in bunul mers al institutiei din care functionarul face parte”, potrivit sursei citate de Mediafax.

Judecatorii sustin, in motivare, ca persoanele care detin functii de demnitate publica, cum e cazul lui Liviu Dragnea, dar si cele cu functii de conducere in institutii publice „au obligatia de a-si indeplini indatoririle ce le revin in exercitarea functiilor, atributiilor sau insarcinarilor incredintate, cu respectarea stricta a legilor si a normelor de conduita profesionala, sa asigure ocrotirea si realizarea drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor fara sa se foloseasca de functiile, atributiile si insarcinarile primite, pentru dobandirea pentru ele sau pentru alte persoane de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

„Or, daca cele doua inculpate nu ar fi beneficiat de protectia inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, ci doar de a inculpatei Alesu Floarea, cum s-a sustinut de apararea acestuia, comportamentul angajatilor ar fi fost diferit. Nu ar fi indraznit sa i se adreseze acesteia cu sesizari, reprosuri, privind neprezentarea celor doua angajate in cadrul Directiei. De asemenea, relevanta este si atitudinea inculpatei Alesu Floarea, pasiva, de resemnare si neputinta, atunci cand angajatii din subordine o abordeaza cu subiectul prezentei celor doua angajate in cadrul Directiei Generale, preferand sa-si indemne subordonatii la „tacere” – „tacerea e de aur” (declaratie martor Paraschiv Mihaela Ramona), „sa-si vada de treaba” (declaratie inculpat Balaban Constantin Claudiu), ceea ce demonstreaza ca hotararea de a le mentine in functie, in cadrul Directiei, a celor doua angajate nu a fost luata din initiativa inculpatei, ci ca urmare a determinarii sale de catre inculpatul Dragnea Nicolae Liviu in acest sens, fiind in imposibilitatea de a le sanctiona, intrucat risca, la randul sau, sa fie sanctionata disciplinar”, mai arata Inalta Curte de Casatie si Justitie, in motivare.

Magistratii arata, referitor la activitatea desfasurata de Liviu Dragnea la Consiliul Judetean Teleorman, respectiv felul in care acesta a actionat in „relatia institutionala” cu fosta sefa a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, Floarea Alesu, este „expresia elocventa a modului in care puterea, influenta si autoritatea conferite de functiile detinute, sunt folosite, in mod intentionat, in actiuni cu un scop eminamente nelegal”.

„Desi apararea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu a incercat sa acrediteze ideea ca cele doua angajate ar fi fost „protejatele” altor persoane – ale prefectului, ale primarului din Alexandria – dupa cum au afirmat unii martori audiati in faza de cercetare judecatoreasca, nu se explica de ce inculpata Alesu Floarea, directorul general al D.G.A.S.P.C Teleorman si in subordinea careia se aflau cele doua angajate, a ales sa se adreseze presedintelui Consiliului Judetean si sa nu ceara explicatii acelor persoane despre care se sustine ca le-ar fi protejat pe cele doua, iar Stoica Anisa Niculina l-a indicat pe inculpatul Dragnea Nicolae Liviu ca fiind cel care a rezolvat situatia angajarii sale”, arata Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Magistratii instantei supreme l-au condamnat, in luna iunie, pe Liviu Dragnea, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in procesul angajarilor de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, in care e acuzat de instigare la abuz in serviciu. Decizia de condamnare a fost luata de doi dintre cei trei judecatori ai completului. Al treilea a votat pentru achitare. Hotararea nu e definitiva.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: