Cel mai lung pod construit vreodata in Peru nu duce, deocamdata, nicaieri. Proiectul de autostrada din care face parte se confrunta cu opozitia triburilor indigene

externe

Cel mai lung pod construit vreodata in Peru, o structura masiva de ciment si fier care se intinde pe raul Nanay, ar urma sa ajunga in zonele neatinse ale Amazonului peruan. Pana acum, insa, nu duce nicaieri, potrivit AP.

Podul face parte dintr-un proiect de autostrada federala lunga de aproximativ 188 de kilometri, care sa conecteze Iquitos, in nord-estul tarii, de districtul El Estrecho de la granita cu Columbia. Proiectul se confrunta cu o opozitie crescanda din partea triburilor indigene, care se tem ca va duce la acapararea de pamant, defrisari si trafic de droguri, care au afectat proiecte similare in cea mai mare padure tropicala din lume.

Lucrarile de constructie sunt oprite, deoarece guvernul efectueaza un studiu al zonei, dar Ministerul Transporturilor a construit deja cel mai mare pod din tara, care se intinde pe 2,3 kilometri peste raul Nanay, un afluent al raului Amazon.

Comunitatile aflate pe traseul autostrazii nu au fost consultate, spun liderii indigeni. „Guvernul nu ne-a intrebat nimic despre autostrada care trece prin teritoriul nostru si vrem sa ne fie respectate drepturile”, a spus Artur Francis Cruz Ochoa, un lider de comunitate.

Comunitatea sa, Nuevo Arenal, se afla langa pod si a suferit deja, a spus el. „Drogurile au inceput deja sa se infiltreze in comunitatea noastra, tinerii le consuma deja. Odata cu constructia autostrazii, situatia se va inrautati.”

In satul Sucusari, aflat tot de-a lungul autostrazii, oamenii au aceleasi temeri. Este o comunitate de case din stuf, unde cei 180 de locuitori duc un stil de viata traditional, pescuind, vanand si cultivand fructe pentru pietele locale, in principal aguaje, o delicatesa amazoniana.

„Vom pierde pamant, animale, pesti, apa va fi contaminata si padurea. Daca padurea se pierde, nu vom avea apa. Nu vom avea viata fara apa. Cu autostrada, abundenta pe care o avem acum se va sfarsi”, a spus Ochoa.

Intr-un mesaj scris catre AP, Ministerul Transporturilor a spus ca obiectivul proiectului este de a conecta oamenii de-a lungul drumului si de a promova economiile locale, de a consolida comertul si de a contribui la asigurarea securitatii zonelor de frontiera.

Potrivit ministerului, constructia podului este considerata un proiect de infrastructura pentru servicii publice si, ca atare, nu trebuie sa fie supusa consultarii prealabile cu triburile indigene, conform legislatiei peruane.

Iquitos-El Estrecho este cea mai mare si mai scumpa autostrada din Amazonul peruan, potrivit unui raport recent al Societatii Peruviane de Dreptul Mediului, o organizatie nonprofit. Raportul spune ca a existat deja o preluare de terenuri si defrisari pe pamanturile indigene.

Autostrada va traversa doua zone protejate, Maijuna Kichwa si Ampiyacu Apayacu, care cuprind aproximativ 8.000 de kilometri patrati de padure veche, potrivit raportului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: