Cel mai mare din lume. UE a aprobat un convertor a energiei valurilor, de 1 MW, pentru teste in Scotia. Potentialul anual al energiei valurilor este de zece ori mai mare decat consumul Europei

pagina verde

convertor al energiei valurilor

Cel mai mare dispozitiv din lume de conversie a energiei valurilor urmeaza sa inceapa testele in largul coastei Orkney, Scotia, dupa ce a primit aprobarea din partea Uniunii Europene, relateaza Interesting Engineering.

Denumit Wave Energy Demonstration at Utility Scale to Enable Arrays (WEDUSEA), acest proiect de 19,6 milioane de euro este finantat de UE si este format din parteneri din industrie si mediul academic din Franta, Irlanda, Germania, Spania si Marea Britanie.

Convertoarele de energie a valurilor (WEC) sunt urmatoarea frontiera a tehnologiei energiei curate. Ele folosesc vastele rezerve de energie din valurile marii pentru a produce energie fara emisii de carbon.

WEC-ul care va fi testat in cadrul proiectului WEDUSEA are o capacitate de productie de 1 MW, cea mai mare dintre convertoarele de energie a valurilor din lume.

WEDUSEA va folosi OE35, un WEC dezvoltat de compania irlandeza Offshore Energy. WEC este un dispozitiv plutitor a carui parte inferioara este deschisa spre mare si are volum de aer prins in partea de sus.

Cand soseste un val, apa de la capatul inferior al WEC oscileaza, conducand aerul prins printr-o turbina, care genereaza electricitate.

Ca parte a proiectului WEDUSEA, WEC va fi testat timp de doi ani la locul de testare a energiei valurilor Centrului European pentru Energie Marina (EMEC) de la Billia Croo din Orkney, Scotia, timp de doi ani.

Cablurile submarine de la EMEC vor transporta electricitatea catre reteaua britanica.

Proiectul WEDUSEA consta din trei faze. In prima faza, WEC va fi construit conform conditiilor de la locul de testare EMEC. Aceasta va fi urmata de o faza demonstrativa de doi ani, care va duce apoi la comercializarea tehnologiei.

Estimarile sugereaza ca potentialul anual de productie al energiei valurilor este de 30 TWh, de aproximativ zece ori mai mare decat consumul de energie electrica al Europei.

Constructia WEC este de asteptat sa inceapa la sfarsitul acestui an, iar faza de demonstratie este programata sa inceapa pana in iunie 2025.

„Proiectul va demonstra ca tehnologia valurilor se afla pe o traiectorie de reducere a costurilor si, prin urmare, va fi o piatra de temelie pentru extinderea unei matrice comerciale mai mari si industrializarea in continuare”, a declarat Tony Lewis, director tehnic la Ocean Energy. „Noi credem ca energia naturala a oceanelor lumii va furniza intr-o zi o mare parte din energia consumata la nivel mondial”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: