Cel mai puternic test NUCLEAR de pana acum al Coreei de Nord baga spaima in CHINEZI. Kim Jong Un a iscat un cutremur

externe

China si-a exprimat opozitia sa „ferma” fata de testul nuclear efectuat vineri dimineata de Coreea de Nord, al cincilea si cel mai puternic realizat de catre Phenian pana in prezent, potrivit Coreii de Sud, relateaza AFP, Reuters si Xinhua, citate de Agerpres.

‘Astazi (vineri), RPDC a efectuat un nou test nuclear in pofida opozitiei generale a comunitatii internationale, test pe care guvernul chinez il condamna cu fermitate’, a declarat Ministerul chinez al Afacerilor Externe intr-un comunicat.

‘Cerem insistent Coreii de Nord sa-si onoreze angajamentele in ceea ce priveste denuclearizarea, punerea in aplicare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si sa se abtina de la orice actiune de natura sa agraveze situatia’, a mai spus ministerul.

Textul cere rezolvarea diferendului prin discutii in format de sase, un proces care a stagnat pentru o perioada lunga de timp intre cele doua Corei, Rusia, China, Japonia si Statele Unite ale Americii.

Coreea de Nord a efectuat vineri un al cincilea test nuclear, „cel mai puternic pana in prezent”, a estimat in aceeasi zi Ministerul sud-coreean al Apararii, citat de agentia Yonhap.

„Credem ca Nordul a efectuat astazi un test nuclear”, a declarat un responsabil al Ministerului Apararii pentru agentia de presa sud-coreeana, citata de AFP.

Seulul considera ca „explozia a avut o intensitate de aproximativ 10 kilotone, fiind cea mai puternica efectuata de Coreea de Nord pentru moment”, a adaugat el.

Acest anunt survine dupa ce un puternic seism a fost detectat foarte aproape de locul testelor nucleare nord-coreene, in nord-estul tarii.

Coreea de Nord a declarat vineri ca cel de-al cincilea test nuclear al sau ii confirma capacitatea de a monta o ogiva nucleara pe o racheta, informeaza AFP.

„Acest test nuclear a confirmat in final structura si caracteristicile specifice unei ogive nucleare care a fost standardizata astfel incat sa poata fi montata pe rachete balistice strategice”, a declarat agentia oficiala nord-coreeana de presa KCNA.

Testul „a ridicat fara nicio indoiala la un alt nivel tehnologia” Coreii de Nord de a „viza montarea ogivelor nucleare pe rachete balistice”.

Coreea de Nord a efectuat primul sau test nuclear in 2006, atragandu-si critici si sanctiuni din partea Natiunilor Unite, iar cel mai recent asemenea test s-a desfasurat in ianuarie. Phenianul a anuntat atunci ca a efectuat cu succes primul sau test cu bomba cu hidrogen.

Al treilea test nuclear nord-coreean, inregistrat in februarie 2013, era considerat pana acum cel mai puternic, energia degajata fiind estimata la 6 — 9 kilotone.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: