„Cel mai rusinos moment”. Dezvaluiri, reprezentantul Guvernului s-a folosit de Azerbaidjan si Bosnia pentru a bloca includerea Rosiei Montana in patrimoniul mondial
USR reclama ca Guvernul PSD-ALDE a tradat interesele Romaniei dupa ce a cerut Comitetului UNESCO sa nu voteze includerea Rosiei Montane in patrimoniul mondial si recunoasterea valorii sale universale exceptionale si ca situatia Romaniei este fara precedent, fiind singurul stat care a militat pentru ca un sit al sau de exceptie sa nu intre in aceasta lista. „Decizia Guvernului ingroapa Rosia Montana pentru o lunga perioada de timp, iar sansele salvarii scad cu fiecare zi care trece”, afirma USR.
USR spune, intr-un comunicat de presa transmis luni seara, ca, in mod rusinos, Guvernul a trimis un secretar de stat care le-a cerut reprezentantilor din Azerbaidjan si Bosnia – Hertegovina sa ceara stoparea inscrierii Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, in timp ce alte tari argumentau ca „este o ocazie unica pentru a prezerva patrimoniul tarii pentru viitoarele generatii”.
„Este cel mai rusinos moment al Romaniei de cand este membra UNESCO. Toate statele aveau de gand sa voteze pentru includere, nimeni neavand nimic de obiectat in acest sens. Nimeni, in afara de Romania. Interesele unor corporatii si ale unei clase politice vandute inca de acum 20 de ani au fost mai importante decat interesul national. Guvernul, prin aceasta miselie, a tradat interesele Romaniei”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu, prezent la dezbaterile Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din Manama in calitate de membru al Comisiei UNESCO din Parlamentul Romaniei.
USR mai spune ca situatia Romaniei este fara precedent, fiind singurul stat care a militat pentru ca un sit al sau de exceptie sa nu intre in aceasta lista. Decizia Guvernului ingroapa Rosia Montana pentru o lunga perioada de timp, iar sansele salvarii scad cu fiecare zi care trece.
„Prin negocierile purtate cu membrii comitetului UNESCO, senatorul USR Vlad Alexandrescu a reusit eliminarea unei parti monstruoase din propunerea de amendament propusa de Guvern, anume ca Romania nu ar fi putut reveni cu acest dosar la UNESCO inainte ca arbitrajul international de la Washington sa se termine, ceea ce ar fi avut drept efect practic anularea dosarului, de vreme ce recomandarea ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) pentru dosarul depus expira in 3 ani, iar procesul poate dura 7-8 ani. Tot datorita negocierilor purtate de senatorul USR Vlad Alexandrescu, a fost inclusa mentiunea speciala ca Romania trebuie sa puna in practica masurile necesare pentru a asigura protectia si managementul potentialei valori universale exceptionale a sitului Rosia Montana, asa cum au fost identificate de ICOMOS si ca Romania va lucra in acest scop in stransa cooperare cu organizatiile consultative”, mai transmite USR.
Uniunea Salvati Romania mai spune ca Guvernul nu s-a facut de rusine doar prin decizia de a-si trada interesele nationale, ci si prin metodele de lucru si oamenii pe care i-a trimis sa reprezinte Romania.
Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni amanarea inscrierii Rosiei Montane in Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Romaniei, din cauza arbitrajului international in curs.
„Asa cum am afirmat si dupa sedinta CSAT in care am informat asupra acestei teme sensibile si importante pentru Romania, noi, guvernarea PSD – ALDE, nu am fost si nu suntem dispusi sa platim din buzunarul cetateanului cele peste 4 miliarde de dolari care se pot pierde in urma litigiului mai sus mentionat. Asadar, Guvernul Romaniei a solicitat amanarea, nu retragerea dosarului la UNESCO, pana la solutionarea litigiului in dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 – Rosia Montana, pentru care in data de 22 februarie 2018, casa de avocatura care reprezinta statul roman a depus apararea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Decizia de astazi este una rationala si confirma ca intemeiata actiunea Guvernului Romaniei. Pe de alta parte, sunt mahnit ca atat in interiorul tarii, cat si in afara, respectiv la Manama, acest subiect a fost tratat in mod propagandistic, uitandu-se ca tema Rosia Montana trebuie tratata cu seriozitate si patriotism, ca ceea ce este, o prioritate de securitate nationala. Este grav ca fosti demnitari ai statului roman au preferat sa faca lobby pe langa alte state impotriva intereselor Romaniei”, a sustinut ministrul Culturii, George Ivascu.