Cel putin 60 de migranti au murit de foame si de sete pe o barca aflata in deriva pe Mediterana

externe

Cel putin 60 de migranti au murit dupa ce o barca de cauciuc a ramas fara motor in Marea Mediterana, potrivit BBC.

Cei 25 de supravietuitori au fost preluati de nava Ocean Viking, a organizatiei SOS Mediterranee. Ei le-au spus salvatorilor ca au plecat de la Zawiya, pe coasta libiana, cu cateva zile inainte de a fi salvati. Motorul navei s-a stricat dupa trei zile, lasand barca in deriva fara hrana sau apa.

Supravietuitorii au spus ca printre victime se numara femei si cel putin un copil. Se crede ca au murit din cauza deshidratarii si a foametei, nu prin inec.

Potrivit SOS Mediterranee, echipajul de pe Ocean Viking a zarit barca si a organizat o evacuare medicala in cooperare cu garda de coasta italiana.
Supravietuitorii erau extrem de slabiti, doi dintre ei inconstienti si in stare critica fiind transportati in Sicilia cu elicopterul pentru tratament.

Ceilalti 23 se afla inca la bordul Ocean Viking, impreuna cu alti peste 200 de migranti care au fost salvati de pe alte doua barci.

Nava se indreapta spre portul Ancona, la aproximativ patru zile distanta, dar echipa a cerut un port mai apropiat.

„Oamenii care se aflau pe ambarcatiunea aflata in primejdie, pierduti pe mare de aproape o saptamana, au ramas foarte repede fara apa si mancare, potrivit supravietuitorilor. Pe drum au murit oameni. Am intalnit un barbat care si-a pierdut sotia si copilul de un an si jumatate. Copilul a murit in prima zi, mama a patra zi. Erau din Senegal si se aflau in Libia de mai bine de doi ani”, a declarat un purtator de cuvant al SOS Mediterranee aflat la bordul navei.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a declarat saptamana trecuta ca 2023 a fost cel mai mortal an pentru migranti de la inceputul inregistrarilor in urma cu un deceniu, cel putin 8.565 de persoane murind pe rutele de migratie din intreaga lume.

Agentia ONU a spus ca cifra a crescut cu 20% fata de anul precedent.

Un raport realizat de agentie a constatat ca traversarea Mediteranei a continuat sa fie cea mai periculoasa calatorie, cu cel putin 3.129 de morti si disparitii in 2023 – cel mai mare numar din 2017.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: