Cel putin noua morti si 75 de raniti in complexul ONU in urma unui bombardament, in timp ce fortele israeliene avanseaza prin Khan Younis

externe

Obuze israeliene au lovit, miercuri, un centru de antrenament al ONU din Khan Younis, in care se adaposteau zeci de mii de persoane stramutate, ucigand cel putin noua persoane si ranind 75, a declarat un oficial ONU, in timp ce fortele israeliene inaintau prin orasul din sudul Fasiei Gaza, potrivit Reuters.

Fortele israeliene au izolat principalele spitale din sudul Gazei in timpul atacului lor, au declarat oficialii palestinieni, si au inchis principala cale de evacuare pentru sute de mii de rezidenti si oameni care si-au cautat refugiu in oras.

Imaginile care circula printre palestinieni au aratat fum negru deasupra centrului de antrenament, condus de UNRWA, organizatia ONU de ajutorare pentru palestinieni. O echipa UNRWA care incerca sa ajunga in centru a fost blocata, a declarat directorul pentru Gaza al organizatiei, Thomas White.

Ca raspuns la intrebarile despre bombardamente, armata israeliana a spus ca zona este o baza semnificativa a militantilor Hamas.

„Dezmembrarea Hamas in vestul Khan Younis reprezinta logica din spatele operatiunii”, se arata in comunicat.

Mai multe surse au declarat anterior pentru Reuters ca Israelul si grupul Hamas care conduce Gaza au facut unele progrese in negocierile privind o incetare a focului de 30 de zile, timp in care ostaticii israelieni si prizonierii palestinieni vor fi eliberati si mai mult ajutor va intra in enclava. Dar aceasta perspectiva parea miercuri indepartata.

In cea mai mare operatiune a lor din ultima luna, tancurile israeliene au trecut prin Khan Younis, unde multi palestinieni se adapostesc dupa ce au parasit nordul – punctul central al razboiului. Tinta lor principala pare sa fie zona din jurul taberei de refugiati din Khan Younis, care include spitalele Nasser si Al-Amal si, de asemenea, centrul de instruire condus de UNRWA.

„Atacul asupra centrului de antrenament din Khan Younis in aceasta dupa-amiaza – doua lovituri au atins o cladire care adaposteste 800 de persoane – raporteaza acum 9 morti si 75 de raniti”, a declarat White pe X.

Locuitorii au raportat lupte aprige in zona, unde armata a spus ca a ucis „numeroase” echipe de militanti inarmati „cu lunetisti, tancuri si foc aerian”.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii din Gaza, Ashraf Al-Qidra, a declarat ca „Ocupatia izoleaza spitalele din Khan Younis si efectueaza masacre in zona de vest a orasului”.

Societatea de Cruce Rosie Palestiniana, care conduce spitalul Al-Amal, a declarat ca trupele au blocat personalul in interior si au impus o stare de asediu in zona, inclusiv asupra sediului local al organizatiei, unde trei persoane stramutate au fost ucise.

Israelul spune ca luptatorii Hamas opereaza in interiorul si in jurul spitalelor, ceea ce personalul spitalului si Hamas neaga.

Martin Griffiths, coordonatorul ONU al ajutorului de urgenta, a declarat marti ca 24 de persoane au fost ucise in urma unei lovituri asupra unui depozit de ajutoare a centrului ONU si a zonei umanitare din zona Khan Younis si ca un centru de distributie a ajutorului a fost bombardat puternic.

Armata israeliana a ordonat anterior evacuarea zonei, in care biroul umanitar al ONU a spus ca se aflau 500 de mii de oameni, majoritatea stramutati in urma luptelor din alte parti ale fasiei de coasta.

Cu toate acestea, tancurile israeliene care inaintau spre est pe drumul al-Bahar spre spitalul Nasser au blocat calea de evacuare din oras spre autostrada de coasta a Mediteranei care duce spre Rafah, orasul aflat la granita cu Egiptul. Aici se afla peste jumatate din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei.

Oficialii palestinieni din domeniul sanatatii au declarat ca cel putin 25.700 de locuitori din Gaza au fost ucisi in razboi, inclusiv 210 in ultimele 24 de ore, iar alte mii se tem ca au fost pierduti sub daramaturi.

Israelul spune ca a ucis aproximativ 9.000 de militanti, o cifra pe care Hamas o respinge ca o incercare de a „prezenta o victorie falsa”.
Qatar, Statele Unite ale Americii si Egiptul au facut drumuri intre Israel si Hamas, incercand sa negocieze conditii pentru un armistitiu, ceea ce ar permite, de asemenea, intrarea de mai multe alimente si provizii medicale. Peste 130 de ostatici sunt inca tinuti in Gaza, potrivit bilanturilor israeliene.

In noiembrie, fiecare parte a dat vina pe cealalta pentru incheierea unui armistitiu de sapte zile in care Hamas a eliberat femei, copii si ostatici straini in schimbul eliberarii zilnice a palestinienilor din inchisorile israeliene.

Dar cele doua parti raman in dezacord cu privire la incheierea definitiva a razboiului, despre care Hamas insista ca trebuie sa faca parte din oricare acord de incetare a focului, au declarat surse pentru Reuters.

La scurt timp dupa ce cei doi parteneri de extrema dreapta din coalitia prim-ministrului Benjamin Netanyahu si-au exprimat ingrijorarea, purtatorul de cuvant al guvernului, Ilana Stein, a negat categoric desfasurarea negocierilor pentru o incetare a focului.

„Israelul nu va renunta la distrugerea Hamas, intoarcerea acasa a tuturor ostaticilor si nu va exista nicio amenintare din Gaza la securitatea Israelului. Nu va exista nicio incetare a focului. In trecut, au existat pauze in scopuri umanitare. Acel acord a fost incalcat de Hamas”, a spus ea intr-un briefing.

Casa Alba si-a reiterat insistentele ca viitorul guvern din Gaza nu poate include lideri Hamas, determinand Hamas sa spuna ca nu va lasa SUA sau pe nimeni altcineva „sa impuna un mandat asupra poporului nostru liber”.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Kirby, a declarat ca SUA vor sprijini o pauza in lupta pentru eliberarea ostaticilor si intrarea ajutoarelor, dar nu a oferit un interval de timp si a spus ca nu va numi discutiile „negocieri”. Dar el a spus ca reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se afla la Cairo si urmeaza sa poarte discutii „active”.

Presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a acuzat Israelul ca a oprit livrarile de ajutoare in Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, ca „o forma de presiune asupra Fasiei Gaza si a poporului sau in legatura cu conflictul si cu eliberarea ostaticilor”.

Israelul a negat in mod repetat acuzatiile frecvente ale ONU ca retine convoaiele de ajutor din orice alt motiv decat securitatea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: