Cel putin trei persoane au murit intr-un schimb de focuri la granita dintre Iran si Afganistan. Afganistanul este acuzat ca a oprit fluxul de apa din raul Helmand spre regiunile aride de est ale Iranului

externe

Doi politisti de frontiera iranieni si un luptator taliban au fost ucisi si mai multe persoane au fost ranite in urma unor ciocniri la granita dintre Iran si Afganistan, a declarat sambata un purtator de cuvant al talibanilor si presa de stat din Iran, potrivit Reuters.

Inca nu se stie ce a provocat incidentul, dar a venit pe fondul tensiunilor dintre cele doua tari privind drepturile la apa.

Iranul i-a acuzat pe conducatorii talibani din Afganistan ca au incalcat un tratat din 1973 prin restrictionarea fluxului de apa din raul Helmand catre regiunile aride de est ale Iranului, o acuzatie respinsa de talibani.

„Astazi, in provincia Nimroz, fortele de frontiera iraniene au tras in Afganistan, ceea ce a fost intampinat cu o contrareactie”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne condus de talibani, Abdul Nafi Takor, intr-un comunicat.

„Situatia este sub control acum. Emiratul Islamic nu vrea sa lupte cu vecinii sai”, a spus purtatorul de cuvant, fara a identifica victimele.

El a spus ca o persoana a fost ucisa de fiecare parte si mai multe ranite, desi agentia de presa oficiala a Iranului IRNA a declarat ulterior ca doi politisti de frontiera iranieni au fost ucisi si doi civili iranieni raniti.

In urma ciocnirii, autoritatile iraniene au inchis punctul de frontiera Milak – Zaranj, un punct de trecere comercial important, care nu este insa locul ciocnirii, pana la noi ordine, a spus IRNA.

„Fara a respecta legile internationale si buna vecinatate, fortele talibane au inceput sa traga la punctul de control Sasoli… atragand un raspuns decisiv”, a declarat adjunctul sefului politiei iraniene, Qasem Rezaei, potrivit IRNA.

Politistii de frontiera iranieni au declarat ca „au folosit focul puternic superior pentru a provoca victime si pagube grave”, fara a oferi detalii.

Enayatullah Khowarazmi, purtatorul de cuvant al Ministerului taliban al Apararii, a declarat: „Din pacate, astazi, din nou, in zonele de frontiera din districtul Kong din provincia Nimroz, au avut loc impuscaturi a soldatilor iranieni (si) a izbucnit un conflict”.

„Emiratul Islamic al Afganistanului considera dialogul si negocierea ca fiind o modalitate rezonabila pentru orice problema. A gasi scuze pentru razboi si actiuni negative nu este in interesul niciuneia dintre parti”, a spus Khowarazmi.

La inceputul lunii mai, presedintele iranian Ebrahim Raisi i-a avertizat pe talibani cu privire la nerespectarea drepturilor Iranului la apa in temeiul tratatului din 1973. Talibanii au respins amenintarea lui Raisi, un fost oficial taliban batjocorindu-l pe Raisi intr-un videoclip care a devenit viral.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: