21 cele mai frumoase castele din lume. Spectaculosul castel din Siria, imposibil de vizitat acum

life

De ce ne fascineaza castelele atat de mult? Farmecul lor deriva din istoria si drama umana care s-au petrecut intre zidurile lor, dar si din arhitectura uluitoare a unora dintre ele. Dar sunt si romantice si oarecum mistice, ne starnesc imaginatia si evoca regi, regine si cavaleri puternici, potrivit CNN.

„Deoarece combina doua functii, sunt mult mai interesante decat fortaretele sau palatele”, spune Marc Morris, autorul cartii „Castelele: Istoria si evolutia lor in Marea Britanie medievala”.

„Ceea ce face ca un castel sa fie un castel, este ca imbina functiile de aparare si de locuinta – este si fortificatie si o casa impunatoare. Este dificil sa creezi o cladire confortabila si usor de protejat. Modalitatile ingenioase in care designerii de castele au ajuns la acest echilibru sunt intotdeauna fascinante.”

Desi in mod normal asociem castelele cu istoria europeana, este de fapt o forma arhitecturala gasita in intreaga lume – in natiuni la fel de variate precum Japonia si India, Maroc si Mexic.

Multe sunt acum centre de istorie vie, unde vizitatorii pot urmari turniruri si alte forme antice de lupta, pot asculta muzica medievala sau pot privi artizanii reconstituind artele, mestesugurile si abilitatile de zi cu zi de acum o mie de ani.

De asemenea, reprezinta un decor grozav pentru concerte in aer liber, filme, spectacole de teatru si militare sau pentru filmari pentru filme si emisiuni de televiziune.

„Cu un castel primesti nu numai povestile asediilor, ci si povestile vietii celor bogati si puternici”, spune Morris. „Castelele sunt locuri in care s-au pus la cale comploturi, s-au consumat casatoriile, s-au comis crime, s-au nascut copii de vita nobila si asa mai departe. Cu castele, nu iti lipsesc niciodata lucruri fascinante despre care sa vorbesti.”

Castelul Himeji, Japonia

Situat la aproximativ 30 de minute cu trenul la vest de Osaka si Kobe, Himeji, construit in secolul al XVII-lea, se ridica deasupra Marii Interioare si este considerat simbolul castelului feudal japonez.
Atat o comoara nationala japoneza, cat si un sit al Patrimoniului Mondial, structura eleganta este numita si „Castelul starcului alb” datorita asemanarii sale cu o pasare care isi ia zborul.

Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor din Rhodos, Grecia

Construit initial ca o cetate bizantina, a fost adus la arhitectura gotica actuala de catre cavalerii cruciati ai Sfantului Ioan, cand Rodos a servit ca sediu al marelui lor maestru. In timpul scurtei ocupatii italiene a insulelor Dodecanez, Benito Mussolini a folosit castelul drept casa de vacanta. Expozitiile arheologice gazduite permanent aici prezinta relicve din Grecia antica si din perioada crestina timpurie.

Neuschwanstein, Germania

Chiar daca multi oameni considera aceasta capodopera bavareza simbolul castelului german, este o constructie relativ noua, ridicata la sfarsitul anilor 1800 la ordinul regelui Ludwig al II-lea.  Monarhul bavarez si-a instruit arhitectii sa proiecteze ceva care sa reflecte atat operele lui Richard Wagner, cat si idealurile romantice ale Evului Mediu – o fantezie precum Castelul Frumoasei din Padurea Adormita cu Alpii inzapeziti in fundal si campiile bavareze la picioare. Neuschwanstein este, de asemenea, preferatul cinematografiei, aparand in numeroase filme de-a lungul anilor, inclusiv „Chitty Chitty Bang Bang” si „Marea evadare”.

Alcazar din Segovia, Spania

Unul dintre cele mai izbitoare castele din toata Europa, Alcazarul vegheaza campiile din Vechea Castilie, din centrul Spaniei, de pe un promontoriu stancos si ingust. Desi a fost la inceput fort roman, structura a evoluat de-a lungul sutelor de ani intr-un castel medieval cu sant adanc, pod mobil, turnuri rotunde de paza si un donjon robust, precum si camere regale bogat decorate. Castelul Segovia a fost locuinta reginei Isabella si a puternicului Filip al II-lea pana cand curtea regala a fost mutata la Madrid.

Palatul Pena, Portugalia

Pena troneaza pe un varf de deal langa Sintra, Portugalia. Comandat de regele Ferdinand al II-lea pe locul unei manastiri in ruine dedicata Fecioarei din Pena, castelul este un amestec de diferite stiluri istorice, inclusiv detalii gotice, maure si renascentiste. Culorile vii si turnul cu ceas stralucitor, ii confera palatului un aer mult mai jucaus decat castelele sumbre gasite in alta parte in Europa.

Cetatea de chihlimbar, India

Ridicata la inceputul secolului al XVII-lea de catre conducatorul Mughal al Rajasthanului, fortareata de chihlimbar se afla pe und eal langa Jaipur, zidurile sale robuste reflectandu-se in apele lacului Maota. In interior se afla curti flancate de incaperi cu arhitectura rafinata, cum ar fi Apartamentele Maharaja, Sukh Niwas (Sala placerii) si Diwan-i-Am (Sala Regala a Audientei). Desi candva era la moda sa urci pe spatele unui elefant pe drumul abrupt de la intrare, acum vizitatorii sunt sfatuiti sa mearga pe jos sau sa ia un taxi 4×4.

Ksar din Ait-Ben-Haddou, Maroc

Aceasta structura masiva din caramida de la marginea Saharei a aparut in filme si emisiuni de televiziune, inclusiv in „Game of Thrones”, „Gladiator” si „The Man Who Would Be King”. Complexul contine un oras fortificat de-a lungul raului Asif Ounila, inca locuit, si o cetate partial ruinata pe un deal.
Pensiunile in stil berber ofera cazare vizitatorilor intr-un ksar (sat fortificat) construit initial in secolul al XVII-lea, ca o oprire de noapte pentru caravanele care calatoreau intre Marrakech si Sudan.

Castelul Kalmar, Suedia

Construit in anii de scadere a epocii vikingilor, Castelul Kalmar isi are radacinile intr-un turn de aparare din secolul al XII-lea, cu vedere la stramtoarea Kalmar de la Marea Baltica. Patru secole mai tarziu, regele Gustav si fiii sai au transformat Kalmar intr-o resedinta regala splendida care (cu ajutorul renovarii) arata aproape la fel ca in 1592. Este castelul renascentist cel mai bine conservat din Scandinavia, unde au loc diverse evenimente, precum spectacolul multimedia Van Gogh, care este deschis pana in noiembrie 2019.

Castillo San Felipe del Morro, Puerto Rico

Pazind intrarea in Golful San Juan, acest castel spaniol din secolul al XVI-lea este una dintre cele mai impresionante structuri din Caraibe. Protejat de un sant cu apa (cu un pod mobil), creneluri de piatra si stanci accidentate, castelul a respins numeroase atacuri, inclusiv mai multe atacuri ale piratilor francezi si un atac din 1595 a lui Sir Francis Drake. Cu toate acestea, s-a predat fortelor americane dupa un bombardament naval aprig in timpul razboiului hispano-american. Din 1962, El Morro si Castillo San Cristobal din apropiere (cel mai mare fort construit de spanioli in emisfera vestica) au facut parte din Situl Istoric National San Juan. „Campul de foc” din fata castelului este acum extrem de popular pentru picnicuri si inaltarea zmeelor.

Topkapi Sarayi, Turcia

Desi se numeste oficial palat, complexul intins Topkapi din Istanbul prezinta toate trasaturile unui castel clasic: sit aparabil, ziduri fortificate, porti puternice si o resedinta regala ocupata de sultanii otomani de la sfarsitul secolului al XV-lea, cand a fost construit initial pana in anii 1850.

Transformat intr-un muzeu atunci cand Imperiul Otoman s-a dizolvat dupa Primul Razboi Mondial, Topkapi are gradini intinse, ziduri cu vedere la Bosfor, haremul imperial otoman unde locuiau concubinele sultanului si Trezoreria Imperiala cu faimosul sau pumnal de aur incrustat cu smarald al lui Mahmud I – furat si in cele din urma recuperat in filmul „Topkapi” din 1964, dar si sabia lui Stefan cel Mare.

Castelul Edinburgh, Scotia

Cocotat pe un afloriment vulcanic antic la capatul Royal Mile, Castelul Edinburgh este considerat „cel mai asediat loc” din Marea Britanie, cu cel putin 26 de atacuri majore in decurs de 1.100 de ani. De la Maria, Regina Scotiei, la Oliver Cromwell si Sir Walter Raleigh, multi britanici celebri sunt legati de vechiul edificiu. Aici se afla cele mai vechi bijuterii ale coroanei Marii Britanii (Onorurile Scotiei). Tot aici, in fiecare an, are loc Royal Edinburgh Military Tattoo, un eveniment care reuneste fanfare militare ale Fortelor armate britanice, din Commonwealth si internationale, dar si alte evenimente. Tot aici, in Cimitirul Cainilor sunt ingropate mascotele militare de altadata.

Schloss Vianden, Luxemburg

In ciuda dimensiunilor sale mici, Marele Ducat al Luxemburgului este bine dotat cu castele – peste 50 sunt raspandite intr-o zona mai mica decat zona metropolitana a Londrei. Cel mai spectaculos dintre acestea este Schloss Vianden, situat pe raul Our, in nordul Luxemburgului. Construit pe locul unei cetati romane antice care a protejat imperiul de invazia barbara, castelul a fost construit intre secolele XI si XIV. Imbinand aspecte ale arhitecturilor romanica, gotica si renascentista, a ramas in mainile regale pana in 1977, cand Marele Duce a lasat-o mostenire statului. Cea mai mare petrecere anuala din Vianden este un festival medieval din august cu cavaleri, trubaduri, jongleri si artizani.

Novgorod Detinets, Rusia

Kremlinul din Moscova este mai cunoscut, dar cand vine vorba despre ambianta medievala, Novgorod trece pe rimul loc. Situat la 200 de kilometri sud de Sankt Petersburg, Novgorod a fost resedinta unei puternice republici ruse din secolul al XI-lea pana in secolul al XV-lea, cand a fost in cele din urma umbrita de Moscova. Acea putere era concentrata in interiorul kremlinului (fortaretei), cu zidurile sale robuste si turnurile puternic fortificate. Printre reperele sale de astazi se numara Catedrala Sfintei Intelepciuni cu cupolele sale de argint, Muzeul Novgorod si monumentul Mileniului Rusiei.

Chateau de Chambord, Franta

Nu exista un exemplu mai bun de tranzitie de la castelele fortificate din epoca medievala la palatele spatioase ale Renasterii decat acest castel enorm din Valea Loarei. La inceputul secolului al XVI-lea, regele Francois I a comandat o „cabana de vanatoare”. Structura masiva, cu 440 de camere, a fost construita in 28 de ani. Cu toate acestea, santul si turnurile de la colturi sunt pur decorative. Chambord sarbatoreste anul acesta 500 de ani de viata cu nenumarate evenimente speciale, inclusiv o expozitie care abordeaza intrebarea daca Leonardo da Vinci a proiectat scara cu dubla spirala a castelului.

Castelul Shuri-jo, Okinawa

Unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura chinezeasca este Shuri, o fortareata si un complex de palate pe un varf de deal de pe insula Okinawa din Japonia. In calitate de curte regala a Regatului independent Ryukyu timp de mai bine de 450 de ani, cand insulele au fost puternic influentate de China, Shuri are un labirint de locuinte imperiale, sali de audienta, altare religioase si o sala extravaganta a tronului care aminteste de Orasul Interzis din Beijing. Complexul a fost restaurat dupa Al Doilea Razboi Mondial, cand Shuri a servit ca sediu al Armatei Imperiale Japoneze. Activitatile castelului variaza de la un ritual de deschidere a portii de dimineata numit Ukejo si tururi audio pana la spectacole zilnice de dans si iluminare pe timp de noapte.

Castelul Bodiam, Anglia

Anglia are castele mult mai mari (Windsor) si altele care sunt mai pline de istorie (Turnul Londrei). Dar nimeni nu se lauda cu acea forma de manual a Castelului Bodiam din East Sussex.
Ridicat in 1385 ca bastion al unui fost cavaler regal, este simbolul unui castel medieval – are ziduri groase crenelate sustinute de noua turnuri, asezate in jurul unei curti centrale patrate si la care se ajunge printr-o pasarela de lemn (un pod mobil in vremuri) peste un sant larg.

Castillo de Chapultepec, Mexic

Singurul castel regal din emisfera vestica se afla deasupra orasului Mexico.

Ridicat la sfarsitul anilor 1700 drept casa de vara pentru viceregele Noii Spanii, castelul a jucat multe roluri de atunci, fiind inclusiv resedinta imparatului Maximillian.

In prezent, Chapultepec gazduieste Muzeul National de Istorie al Mexicului. Cartierele regale – inclusiv pretioasa camera Malachite si dormitorul extravagant al lui Maximillian – sunt incluse in tururile castelului.

Castelul Predjama, Slovenia

Ceea ce face acest castel sloven atat de special este locatia sa uluitoare: Predjama este asezat la gura unei pesteri, sub un arc natural de stanca.

Localizarea a facut-o practic inexpugnabila cand a fost construita in secolul al XIII-lea. Atacatorii au asediat Predjama de multe ori, dar un pasaj secret (care exista si astazi) a permis aparatorilor sa vina si sa plece in voie.

Situat la 62 de kilometri de Ljubljana, castelul si terenurile sale asemanatoare unui parc gazduiesc Turneul Cavalerilor Erasmus, un festival medieval si o competitie de justitie organizata in fiecare iulie.

Castello Aragonese, Italia 

Aflat pe o insula, acest bastion cu vedere la Golful Napoli este cel mai vechi castel de pe lista noastra, avand radacinile din secolul al V-lea i.Hr. cand grecii au colonizat regiunea. De la legionarii romani la trupele lui Napoleon, multe armate au ocupat castelul de-a lungul anilor. Castelul apartine acum familiei unui avocat italian care a achizitionat insula fortificata in 1912 si a inceput restaurarea crenelurilor, bisericilor, manastirilor, criptelor si gradinilor acesteia. Pe langa privelistile care se intind de-a lungul golfului pana la Muntele Vezuviu, Castelul Aragonese se mandreste cu cafenele in aer liber, o librarie, expozitii de arta si filme in aer liber.

Castelul Praga, Republica Ceha

Impozanta cetate din Praga este, de asemenea, unul dintre putinele castele din lume care inca se lauda cu putere politica reala, fiind resedinta oficiala a presedintelui Republicii Cehe.

Printre celelalte repere din interiorul limitelor sale spatioase se numara Catedrala Sf. Vitus, Vechiul Palat Regal, 10 gradini si un sir de casute din secolul al XVI-lea numite Golden Lane, care gazduiau candva gardienii castelului.

Krak des Chevaliers, Siria (foto)

Desi este practic imposibil de vizitat in aceste zile, din cauza conflictului din Siria, Krak des Chevaliers ramane unul dintre marile castele din lume, si singurul de pe lista care a experimentat (si, din fericire, a supravietuit) razboiului din secolul al XXI-lea.

Construit in secolul al XII-lea de Cavalerii Sf. Ioan, celebrul Krak este considerat incununarea arhitecturii cruciate din Orientul Mijlociu si una dintre cele mai mari simboluri ale arhitecturii militare medievale.

Structura are doua ziduri puternice, despartite de un sant, si se afla pe un deal abrupt intre Homs si Marea Mediterana. Cel mai recent raport UNESCO despre castel (2019) afirma ca lucrarile de restaurare si arheologice au inceput din nou, dar situatia de securitate ramane precara.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: