Cele mai recente calcule din Parlament: Ce sanse are PSD-ul lui Dragnea sa-si dinamiteze propriul guvern si cine inclina balanta

politica

PSD a decis joi sa depuna motiune de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, dupa ce cu o zi inainte i-au retras si sprijinul politic. In urma alegerilor din 2016, PMP are 8 senatori si 18 deputati, ce ar putea asigura o majoritate confortabila pentru PSD in Parlament, dar Traian Basescu a transmis ca PMP nu va face nicio alianta de sustinere parlamentara. In actualul context politic, UDMR respinge orice discutii, iar USR considera alegerile anticipate ca fiind o “solutia decenta”.

Partidele PSD si ALDE au nevoie de cel putin 233 de voturi in Parlament pentru a demite guvernul pe care l-au instalat in urma cu jumatate de an, insa majoritatea parlamentara este ”amenintata” de fostul lider PSD Victor Ponta, care a anuntat ca va ”initia un grup care sa se opuna”, scrie Mediafax.

Traian Basescu, presedintele PMP, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca Partidul Miscarea Populara nu va face nicio alianta parlamentara si nici de guvernare cu PSD, dupa ce a aparut informatia potrivit careia lui Eugen Tomac i s-a oferit functia de vicepremier in schimbul sustinerii in Parlament.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca Uniunea atrage atentia coalitiei PSD – ALDE ca are responsabilitatea de a nu continua „circul politic”, care „i-a lasat cu gura cascata” pe toti din Europa, care urmaresc ce se intampla in Romania. Intrebat daca UDMR va vota pentru sau contra motiunii de cenzura anuntata de PSD, Kelemen a spus ca nu poate raspunde, tinand cont de situatia complicata care exista.

„Majoritatea ar trebui sa aiba majoritate pentru a darama propriul Guvern, daca nu are majoritate atunci nu va avea majoritate nici pentru un nou Guvern. Nu am discutat acest subiect, nu este unul usor de decis, votam sau nu votam, pentru ca, pana la urma, au dreptate cand spun ca au majoritate si vor sa guverneze si vor sa aiba o echipa, dar asta inseamna ca ar fi trebuit sa rezolve problema fara circ, fara sa existe o instabilitate politica, ceea ce in acest moment, din pacate, exista. Vom vedea, mi-e greu sa spun acum ce vom face si daca facem de ce vom face”, a precizat presedintele UDMR.

USR a declarat, joi, ca alegerile anticipate sunt “solutia decenta” pentru a iesi din criza generata de decizia PSD-ALDE de a-i retrage sprijinul premierului Grindeanu, afirmand ca nedezvoltarea relatiilor cu Rusia a determinat CPExul PSD sa ii spuna koniet premierului, dar acesta a raspuns niet.

“Partidul Uniunea Salvati Romania constata cu ingrijorare ca liderii coalitiei de guvernare PSD-ALDE catapulteaza Romania intr-o criza politica pentru a-si satisface interesele pur personale din sfera penala. Alegerile anticipate reprezinta singura solutia decenta in aceasta situatie”, se arata in comunicatul transmis de USR catre MEDIAFAX.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a declarat, joi, la Timisoara, ca Liviu Dragnea “nu va prinde finalul de an la sefia PSD”, dar si ca Sorin Grindeanu si Victor Ponta ar putea fi exclusi din PSD pentru ca „au sfidat varful pantofului domnului Dragnea”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fostul presedinte al PNL a afirmat ca exista o varianta ca liberalii sa “lase” PSD la sedinta cu motiunea de cenzura “sa se macelareasca, sa se devoreze intre ei, ceea ce fac de saptamani intregi”. Alina Gorghiu spune ca se asteapta ca niciunul dintre ministrii care si-au dat demisia sa nu se regaseasca in viitorul cabinet.

“Cred ca luna iulie va fi luna in care se finalizeaza din punct de vedere procedural problema cu cabinetul. Ca ramane acelasi premier, ca va fi un nou premier, ca va fi Ponta viitor premier, vom vedea. In privinta numirii domnului Ponta ca secretar general al Guvernului, cred ca este o incercare destul de abila de rupere a PSD-ului si este un aliat de conjunctura al premierului. Dar ma bucur ca nu il numeste la justitie. Sunt sigura ca il va scoate rau din pepeni pe domnul Dragnea si cred ca vom avea o premiera absoluta in Romania: un actual si un fost prim-ministru vor fi exclusi din PSD pentru ca au sfidat varful pantofului domnului Dragnea”, a conchis Alina Gorghiu.

Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor, ceea ce inseamna ca partidele din opozitie pot strange in orice moment numarul necesar de semnaturi pentru a declansa procedura.

Textul se dezbate dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Pentru ca motiunea sa treaca este nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor, adica 233 de voturi in actualul Legislativ.

Dintr-un total de 464 de alesi, majoritatea PSD-ALDE are un total de 247 de parlamentari.

Senatul Romaniei are un numar total de 136 de parlamentari. Dintre acestia, puterea are in total 76 de membri, dintre care 67 de la PSD si noua din partea ALDE, in timp ce partidele din opozitie au 60 de mandate (PNL – 30 senatori, USR – 13 senatori, UDMR – 9 senatori si PMP – 8 senatori).

La Camera Deputatilor, dintr-un total de 328 de alesi, PSD are 154 de mandate, in timp ce formatiunea condusa de Calin Popescu-Tariceanu are 17 deputati, insumand un total de 171. Partidele din opozitie au, in total, 137 de mandate. Alti 17 deputati reprezinta minoritatile nationale, in timp ce trei sunt neafiliati.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: