Cele mai religioase tari din UE, Romania si Malta, sunt la poli opusi in privinta vaccinarii. Malta este pe primul loc, Romania este pe penultimul loc

analize

Malta este pe primul loc in UE in privinta numarului de locuitori vaccinati in timp ce Romania este pe penultimul loc. Malta si Romania sunt pe primele doua locuri in UE in privinta numarului de credinciosi.

Aproximativ 87% din populatia Maltei este complet vaccinata, Malta fiind astfel pe primul loc in Europa, arata site-uri care evalueaza zilnic rata vaccinarii.

Romania in schimb este pe penultimul loc in Europa, cu doar 25%. Dupa romani mai sunt doar bulgarii, cu o rata de 14%.

Un rol important in fiecare stat in campania de vaccinare l-au avut reprezentantii bisericilor. Un Eurobarometru din 2010 arata ca Malta si Romania sunt pe primele locuri in Europa in privinta religiozitatii.

Diferenta intre Malta si Romania este ca, in Malta, reprezentantii bisericii romano-catolice s-au implicat puternic in sustinerea campaniei de vaccinare. Inca din decembrie 2020, arhiepiscopul Charles Scicluna i-a indemnat pe credinciosi sa se vaccineze atunci cand acesta va fi disponibil pentru a se proteja pe ei insisi si pe cei din jurul lor.

In mesajul sau pentru Craciun, citat de Times of Malta, arhiepiscopul a spus: „Trebuie sa cooperam cu autoritatile sanitare, deoarece aceasta este o expresie concreta a iubirii. Oricine poate sa se vaccineze ar trebui sa o faca, deoarece in acest fel ne vom proteja nu numai pe noi insine, ci si pe fratii nostri care, din diferite circumstante, s-ar putea sa nu poata face acest lucru”.

El a spus ca este important sa invatam din experienta ultimelor luni, pentru ca „refuzandu-ne atatea lucruri la care tinem, am inteles adevarata lor valoare, cum ar fi o imbratisare intre cei dragi si intre prieteni de care ne-a privat distantarea sociala, dar si posibilitatea de a-i vizita pe cei dragi, in special pe cei in varsta”.

In Romania insa, BOR a refuzat sa dea astfel de mesaje incurajatoare, marginindu-se sa-i indemne pe credinciosii ortodocsi sa se „infromeze”. De altfel, Patriarhul Daniel a dat un semnal puternic contra vaccinarii prin refuzul de a se vaccina.

Purtatorul de cuvant al BOR a anuntat luni ca Daniel este, „ca fiecare dintre noi”, o persoana cu un profil medical personal, „care s-a sfatuit in mod sigur cu medicul sau” si care a reflectat la „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum si la faptul ca acesta este un drept, nu o obligatie”.

„Dincolo de aceste aspecte ce tin de registrul unor decizii firesc personale, pozitia Patriarhiei Romane a fost si ramane una favorabila vaccinarii, subliniind constant necesitatea respectarii principiilor de natura etica.

Vaccinarea trebuie sa fie un act profilactic responsabil si in totala cunostinta de cauza recomandat si acceptat pe baza unei informari clare si complete, oferita de autoritatile competente si receptata corect de cetateni.

In acest sens, nu in altul, Biserica ramane implicata in firescul demers de informare a clericilor si credinciosilor ei cu privire la vaccinare.

Optiunea pentru vaccinare trebuie sa se configureze pentru fiecare dintre noi in cadrul unei serioase, substantiale informari, nu dezinformari, evitandu-se astfel zona speculatiilor excesive si a extremismelor”, a transmis purtatorul de cuvant al BOR, intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: