Celebra afgana cu ochii verzi a scapat de talibani. Ea a ajuns in siguranta la Roma

externe

Sharbat Gula, femeia afgana cu ochi verzi, devenita celebra in lumea intreaga dupa ce o fotografie a ei („Afghan Girl”/ „Fata Afgana”) a fost publicata in urma cu peste 35 de ani pe coperta revistei National Geographic, a fost evacuata din Afganistan si s-a refugiat in Italia dupa ce talibanii au cucerit orasul Kabul, a anuntat joi biroul de presa al prim-ministrului italian Mario Draghi, citat de AFP si Reuters, informeaza Agerpres.

„Refugiata afgana Sharbat Gula a sosit la Roma”, dupa ce Guvernul italian „a organizat si a facilitat transferul ei in strainatate”, precizeaza un comunicat al autoritatilor italiene.

Guvernul italian a intervenit atunci cand Sharbat Gula a cerut ajutor pentru a parasi Afganistanul dupa ce talibanii au cucerit intreaga tara in luna august. Sosirea ei in Italia face parte dintr-un program mai amplu privind evacuarea si integrarea refugiatilor afgani.

Sharbat Gula, o femeie cu ochi verzi, a devenit celebra dupa publicarea in 1985 a unei fotografii realizate in anul precedent de fotograful american Steve McCurry, intr-o tabara de refugiati afgani de la granita cu Pakistanul.

Ochii ei uluitor de verzi, care privesc cu un amestec de ferocitate si durere din spatele unei esarfe rosii, au facut-o cunoscuta in lumea intreaga, dar identitatea ei a fost dezvaluita abia in 2002, cand Steve McCurry a revenit in acea regiune pentru a o gasi pe tanara pe care o fotografiase in 1984.

„Timp de cateva secunde, totul era perfect – lumina, fundalul si expresia ochilor ei”, spunea fotograful american in cartea lui „Inedit”, aparuta in Franta in 2013.

Un analist de la FBI, un expert criminalist si inventatorul tehnologiei de recunoastere pe baza irisului uman i-au verificat identitatea, anuntase National Geographic la acea vreme.

Mama a patru copii, analfabeta, Sharbat Gula spune ca a sosit in Pakistan in timp ce era orfana, la patru sau cinci ani dupa invazia sovietica din 1979, la fel ca milioane de afgani care au fugit din calea razboiului si au trecut frontiera in tara vecina.

In 2016, autoritatile din Pakistan au arestat-o pentru falsificarea unei carti de identitate, un act disperat la care celebra „Afghan Girl” a recurs pentru a putea sa traiasca in aceasta tara.

Apoi, presedintele afgan din acea vreme, Ashraf Ghani, a intampinat-o la revenirea ei in Afganistan si i-a promis ca ii va oferi un apartament pentru a se asigura ca Sharbat Gula „va trai cu demnitate si in siguranta in tara ei natala”.

Dupa ce au cucerit puterea in august 2021, liderii talibanilor au spus ca vor respecta drepturile femeilor in concordanta cu Saria, legea islamica. Insa in timpul regimului taliban din 1996-2001, femeile nu au avut voie sa lucreze, iar accesul fetelor in scoli a fost interzis. Femeile trebuiau sa-si acopere permanent chipurile si sa fie insotite de o ruda de sex masculin atunci cand ieseau din casele lor.

Italia a fost, alaturi de Statele Unite, Turcia, Marea Britanie si Germania, una dintre cele cinci tari angajate in misiunea „Resolute Support” organizata de NATO in Afganistan pentru a evacua cateva mii de cetateni afgani din tara lor natala dupa retragerea militarilor americani in luna august.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: