Categories: actualitate

Celebru comandant rus al razboiului din 2014: „N-avem destui oameni sa castigam in Donbas, ai nostri sunt mincinosi si palavragii”

Igor Girkin, unul dintre cei mai cunoscuti lideri militari ai invaziei ruse din 2014 si fost ministru al Apararii in republica separatista pro-rusa Donetk, spune ca Rusia nu are destui oameni pentru a castiga batalia cu ucrainenii din regiunea Donbas si ca ar fi nevoie de o mobilizare in masa pentru a aduce suficienti soldati.

Girkin, devenit celebru sub numele de razboi ‚‚Strelkov’’, a publicat pe canalul sau de Telegram o lunga analiza in care pune la indoiala strategia rusa si o compara cu esecul Germaniei naziste din acelasi teritoriu in Al Doilea Razboi Mondial, cand a atacat cu prea putini oameni.

‚‚Fara sa recurgem la macar o mobilizare partiala (n.red – recrutare in masa) in Federatia Rusa este imposibil sa reusim operatiuni strategice de avans in adancime in asa-numita Ucraina, e imposibil si extrem de periculos. Trebuie sa ne pregatim pentru un razboi lung si dificil, care va necesita toate resursele umane, acestea fiind acum irosite pentru a avea inca un steag pe vreun oras. Hostomel si Bucea au aratat cat de repede se pot schimba steagurile’’, spune Girkin.

Veteran al 5 razboaie (Transnistria, Bosnia, Kosovo, Cecenia si Ucraina 2014) dar care acum nu mai participa la acest conflict si se concentreaza pe construirea miscarii sale de extrema dreapta in Rusia, el ii ataca pe actualii lideri militari rusi care conduc razboiul din Ucraina.

‚‚Da, as vrea sa ma insel in predictiile mele in ce priveste operatiunea care a inceput. Dar grandomania cu care o prezinta acesti hedonisti care s-au c*cat pe ei in multe ocazii, acesti mincinosi palavragii si mediocri, nu-mi da mult optimism. NICIO CONCLUZIE despre esecurile primelor doua luni – in sens strategic – nu a fost trasa’’, concluzioneaza ‚‚Strelkov’’.

El este de parere si ca timpul si situatia sunt in favoarea Ucrainei, care a putut sa se pregateasca pentru asaltul rusesc in zona, care era total previzibil.

Girkin subliniaza ca asaltul rusesc din Donbas din ultimele zile, desfasurat pe toate fronturile, a reusit castiguri teritoriale foarte mici, cu pierderi foarte mari.

De asemenea, el noteaza ca desi are superioritate aeriana – cu mai multe elicoptere, avioane si drone – Rusia nu beneficiaza foarte mult de ea pentru ca ucrainenii au arme antiaeriene portabile cu care pot dobori multe dintre aeronavele rusesti.

De asemenea, ucrainenii, spre deosebire de rusi, nu au probleme in a mobiliza forte militare suplimentare, dar sunt si aprovizionati de occidentali cu arme si echipamente de razboi moderne.

Cel cunoscut sub numele de Strelkov, mai spune si ca rusii vor ‚‚sangera’’ atunci cand vor incerca sa cucereasca orasele ucrainene din Est, care sunt extrem de bine fortificate.

Cei mai multi specialisti militari occidentali au facut prognoze apropiate de ale acestuia, notand faptul ca desi armata rusa are multe tancuri, avioane si alte masinarii de razboi, are dificultati in a concentra un mare numar de oameni, intrucat a pierdut aproximativ 25% din forta initiala cu care a atacat Ucraina. Rusii au declansat un atac masiv in Donbas, dar cu foarte putine castiguri teritoriale.

Cu toate acestea, soarta razboiului nu e decisa. Rusii incearca sa realizeze o incercuire a zonei din orasul ocupat Izium, insa pana acum fara succes. Modificarile de control asupra teritoriului au fost nesemnificative de o parte sau alta in ultimele zile.

Armata rusa nu a reusit macar sa ocupe intregul oras Mariupol de la Marea Azov, desi acesta e distrus aproape in totalitate. Acolo aparatorii rezista in fabrica fortificata Azovstal si provoaca pierderi mari invadatorilor.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Firea ii ofera lui Piedone functia de prefect al Capitalei daca isi retrage candidatura: „Sa ma sune”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sugerat, joi, ca Piedone ar putea obtine…

1 minut ago

Moscova ameninta Polonia, sa nu cumva sa primeasca arme nucleare: „Acestea vor deveni tinte principale pentru Rusia”

Rusia va face din armele nucleare ale NATO din Polonia una dintre tintele sale principale…

18 minute ago

Parlamentul European, vot zdrobitor prin care refuza sa recunoasca rezultatul alegerilor prezidetiale din Rusia. Orban al Ungariei este singurul lider UE care l-a felicitat pe Putin

Parlamentul European refuza sa recunoasca rezultatele alegerilor prezidentiale din Rusia si a cerut statelor membre…

37 de minute ago

Surse: Ciolacu s-a intalnit cu Dan Voiculescu de mai multe ori in ultimele zile. Presiuni pentru ca Piedone sa fie retras in favoarea lui Firea

Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a intalnit de cateva ori, in aceste zile, cu Dan Voiculescu…

4 ore ago

BREAKING Clotilde Armand, trimisa in judecata chiar in ziua in care si-a depus candidatura. Acuzatiile procurorilor si reactia primarului Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost trimisa joi in judecata de procurori, la putin…

4 ore ago