Celebrul comandant rus Strelkov: „Rusia, aproape de dezastru si explozie sociala ca in razboiul cu Japonia din 1904. Ucraina bate Rusia in Herson”

externe

Igor Girkin, cunoscut sub numele de razboi Strelkov, cunoscut pentru implicarea sa in ocuparea de catre rusi a estului Ucrainei in 2014 si pentru doborarea avionului MH17, a publicat pe canalul sau de Telegram o critica dura a modului in care Rusia duce razboiul din Ucraina, considerand ca tara sa risca sa repete razboiul pierdut dezastruos cu Japonia in 1904-1905.

‚‚Razboiul din asa-numita ’Ucraina’ imi aminteste in mod dureros de evenimentele de acum 100 de ani. Moscova voia in mod clar sa duca un ’mic razboi colonial victorios’, trimitand doar armata profesionista fara sa supraincarce economia. ’Societatea’ astepta o ’victorie rapida’ (despre care Kremlinul tipa din fiecare colt in primele zile ale operatiunii). Trei luni au trecut. Slava Domnului, nu am avut noi Tsusima sau Mukden (infrangeri rusesti catastrofale in fata japonezilor) – desi fuga catre granita e minunata in inutilitatea ei umilitoare cu greu ar putea fi numita victorie’’, a spus Strelkov in postarea sa.

El considera ca Rusia risca sa repete situatia din acel razboi daca nu decreteaza o mobilizare in masa.

‚‚Kremlinul continua cu incapatanare cu ’expeditia coloniala’, fara sa ia lucrurile in serios si sa lupte cu adevarat. In timp ce inamicul (care e din nou ajutat de ’partenerii vestici respectabili’ cu toata puterea) lupta mai mult decat serios’’, spune Girkin.

El sugereaza ca situatia interna din Rusia e atat de tensionata incat s-ar putea ajunge la revolutie ca in 1905 pentru ca exista un risc major ca razboiul sa fie pierdut.

‚‚Autoritatile sunt dispretuite la toate nivelurile societatii (…) In plus, simtind instinctiv propria anti-eficacitate si impopularitate, autoritatile se tem chiar si de cele mai necesare masuri de mobilizare, se tem de a ‚’zgudui stabilitatea’’. Dar cand vor decide (cursul razboiului ii va forta inevitabil sa o faca) – vor face asta in ultimul moment, cand ’creditul de incredere’ al societatii va fi epuizat total, in timp ce deteriorarea situatiei socio-economice a populatiei va fi capabila sa provoace o explozie de furie’’, mai scrie fostul luptator.

Strelkov a admis ca in acest moment, in ciuda unor avansuri in Donbas, rusii pierdut mai multe lupte in regiunea Herson si trupele ucrainene avanseaza, informatii care sunt tabu in Rusia.

‚‚Situatia din zona Herson-Mikolaev continua sa se deterioreze constant. Ca rezultat al ultimelor lupte, inamicul totusi a reusit, in ciuda unor pierderi grele, sa avanseze cativa kilometri. In acest moment, Fortele Armate ale Ucrainei continua sa adune grupuri de atac in Cernobaivka si Snigirevka, la nord de Herson’’, scrie Girkin, care este foarte bine informat datorita contactelor sale din armata rusa.

Ce nu spune acesta e ca ucrainenii au avansat permanent in ultimele saptamani in zona Herson-Mikolaev.

Igor Girkin – sau Strelkov dupa numele sau asumat – este un veteran rus participant la mai multe razboaie, de la cel din Transnistria la cele din fosta Iugoslavie. El a jucat un rol major in anexarea de catre Rusia a Peninsulei Crimeea si in ocuparea estului Ucrainei si crearea republicilor separatiste Donetk si Luhansk. El a fost in 2014 comandantul de facto al trupelor de acolo, avand si titlul de ‚‚ministru al Apararii’’ pentru autoproclamata Republica Populara Donetk, controlata de rusi. El este considerat criminal de razboi pentru rolul sau in doborarea avionului olandez de pasageri MH17, care a dus la moartea a sute de oameni.

In cele din urma Girkin a fost epurat din aceste pozitii si s-a intors in Rusia, unde a devenit un critic al autoritatilor si a creat o miscare de extrema-dreapta. Cu toate acestea, el e tolerat de regim, partial si pentru ca e respectat in multe cercuri pentru actiunile sale militare din trecut.

Mai mult despre:

Comentarii: