„Celula foarte serioasa de spioni rusi” in serviciile secrete ale Bulgariei. Premierul anunta o operatiune pentru identificarea acestora

externe

Procuratura specializata bulgara a initiat joi o operatiune pentru descoperirea unor agenti din cadrul Agentiei Statale de Securitate Nationala (DANS), serviciul de contraspionaj al Bulgariei, suspectati ca transmit informatii Rusiei, relateaza presa locala citata de agentiile EFE si BTA, citate de Agerpres.

Sefa procuraturii specializate, Valentina Madzarova, a confirmat ca au fost efectuate perchezitii in cadrul respectivului serviciu, fara a da detalii.

Surse din cadrul DANS au semnalat ca operatiunea a fost declansata intrucat aceasta institutie insasi suspecteaza ca are angajati care spioneaza pentru Rusia.

”Investigam in prezent, impreuna cu DANS, o celula foarte serioasa de spioni rusi care a fost formata in Bulgaria si pe care o vedem ca actioneaza in mai multe medii si directii”, a declarat joi premierul Kiril Petkov, inaintea relatarilor despre operatiunea evocata de presa.

”Agentii rusi din Bulgaria actioneaza pentru a nu exista relatii bune intre Sofia si Skopje”, a sustinut Petkov, referindu-se la disputele pe care Bulgaria le are cu Macedonia de Nord in chestiuni istorice si privind limba.

”Ei actioneaza si pentru a nu exista o perspectiva europeana pentru Balcanii Occidentali, o regiune care risca sa devina al doilea punct de conflict legat de razboiul din Ucraina”, a mai spus premierul bulgar, dupa ce, in urma cu doua saptamani, 10 diplomati rusi acuzati de spionaj au fost expulzati din Bulgaria.

Kiril Petkov, un novice in politica si cu un profil de reformist pro-european si scolit in Occident, a ajuns premier in decembrie dupa o campanie electorala in care a mizat pe un mesaj puternic anticoruptie intr-o tara ce are legaturi stranse cu Rusia, dar a carei populatie este revoltata de coruptia extinsa.

El incearca sa imbunatateasca dialogul cu Macedonia de Nord pentru a solutiona in lunile urmatoare neintelegerile dintre cele doua tari vecine. Bulgaria contesta in special existenta unei limbi macedonene si vorbeste despre un dialect bulgar. Cele doua tari isi disputa, de asemenea, personalitati istorice care au luptat impotriva ocupatiei otomane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: