Centrala de la Zaporojie a fost, din nou, in pragul unei „catastrofe nucleare”

externe

centrala nucleara zaporijie

Centrala nucleara ucraineana Zaporojie (apartinand Companiei de generare a energiei Energoatom) si aflata sub ocupatie rusa, si-a pierdut temporar alimentarea cu energie electric, dupa ce ultima linie care mai ajungea la ea din teritoriul controlat de Ucraina a fost intrerupta, dar aceasta a fost intre timp reparata, a anuntat sambata Ministerul Energiei de la Kiev, potrivit Reuters.

Dupa cum stim, centrala a fost ocupata de Rusia in martie 2022 si nu mai genereaza energie, dar are nevoie de o sursa de electricitate pentru a raci unul dintre cele patru reactoare ale sale, care se afla in stare de „conservare la cald”, ceea ce inseamna ca nu este complet inchis.

A opta pana grava de curent a centralei

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul ucrainean al Energiei, pe Telegram, o linie electrica catre centrala a fost intrerupta vineri seara tarziu, in timp ce ultima linie, de 750 kW, a fost intrerupta sambata la ora 02:31. „Aceasta este a opta pana de curent care a avut loc la (centrala Zaporojie) si ar fi putut duce la o catastrofa nucleara”, se arata in comunicat. Ministerul a precizat ca, dupa ce a pierdut conexiunea la retea, centrala a pornit 20 de generatoare de rezerva pentru a-si asigura propriile nevoi de electricitate. Potrivit sursei citate, la ora sapte dimineata, specialistii ucraineni au reparat linia de 750 kW, care acum aduce din nou energie electrica la centrala.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: