Cenzura feroce in China dupa ce o campioana la tenis a lansat acuzatii grave la adresa unui lider comunist de varf: „Am suferit prea multe nedreptati si insulte”

externe

Peng Shuai, in varsta de 35 de ani, fosta campioana la dublu la Wimbledon si la Roland Garros, l-a acuzat marti pe fostul vicepremier  Zhang Gaoli ca a facut presiuni asupra sa pentru a face sex. Acuzatiile au fost postate pe Weibo (Twitter-ul chinezesc) insa au fost sterse ulterior, fiind de altfel acoperite de cenzura oficiala a statului comunist. 

Conform CNN, Peng Shuai a publicat o scrisoare deschisa catre Zhang, in care ea sustine ca a avut o relatie intermitenta pe o perioada care s-a intins pe cel putin 10 ani. Peng spune ca si-a deschis inima in fata lui Zhang, care are acum 75 de ani.

„De ce a trebuit sa te intorci la mine, m-ai luat la tine acasa pentru a ma forta sa fac sex cu tine? Nu as putea descrie cat de dezgustata am fost si de cate ori m-am intrebat daca mai sunt om? Ma simt ca un cadavru ambulant. In fiecare zi ma intrebam, care persoana este adevarata mea persoana?”, a scris ea.

CNN nu a reusit sa ia legatura cu Zhang, care a facut parte din Comitetul permanent al Politburo al Partidului Comunist de guvernamant format din sapte persoane, organul suprem de conducere al tarii, din 2012 pana in 2017, in timpul primului mandat la putere al liderului chinez Xi Jinping. El s-a retras din functia de vicepremier in 2018. In China, liderii de top de talia lui Zhang raman inabordabili chiar si dupa pensionare.

Miscarea #MeToo in curs de dezvoltare din China a vizat in trecut academicieni, lucratori ai ONG-urilor si celebritati – cu rezultate diferite. Dar aceasta este prima data cand a ajuns la esaloanele superioare ale Partidului Comunist.

„Trebuie sa realizam cat de remarcabil este faptul ca Peng Shuai a ales sa vorbeasca. Putini oameni ar avea curajul de a face acest lucru, pentru ca ar putea veni in detrimentul sigurantei tale si a familiei tale”, a declarat Lv Pin, o feminista chineza proeminenta, stabilita acum la New York.

Scandalul are loc cu doar cateva zile inainte de o reuniune cruciala a elitelor de partid la Beijing, care se asteapta sa deschida calea pentru ca Xi Jinping sa isi cimenteze un al treilea mandat.

Pe masura ce acuzatiile lui Peng au facut valuri online, cenzura s-a declansat cu o viteza si o ferocitate nemaiintalnite in niciunul dintre cazurile #MeToo anterioare din tara.

Postarea lui Peng, publicata marti, la scurt timp dupa ora 22.00, a fost stearsa in mai putin de 30 de minute. Capturi de ecran ale acesteia au circulat initial pe scara larga pe retelele de socializare si in grupuri de chat private, dar in scurt timp au fost si ele cenzurate, impreuna cu alte postari care discutau despre acest caz.

Contul lui Peng, care are peste o jumatate de milion de urmaritori, a ramas pe Weibo incepand de miercuri seara. Dar a fost blocat la cautari. Toate sectiunile de comentarii de sub postarile ei anterioare au fost inchise si ele.

Ca semn al nivelului fara precedent al cenzurii, chiar si o pagina de discutii pe Weibo despre tenis a fost inchisa pentru comentarii. Iar referintele obscure la scandal au fost, de asemenea, eliminate.

Pe Douban, site-ul chinezesc de recenzii de filme asemanator cu IMDB, pagina emisiunii de televiziune coreene de dragoste „Primul ministru si cu mine” a fost cenzurata, dupa ce utilizatorii au discutat cazul lui Peng in sectiunea de recenzii.

Cenzura rapida si minutioasa contrasteaza puternic cu reactia la alte cazuri recente de profil inalt #MeToo, cum ar fi acuzatiile de viol impotriva starului pop canadian si chinez Kris Wu.

Acestui scandal i s-a permis sa castige o tractiune uriasa pe retelele de socializare, dominand timp de cateva zile topurile de trending topics pe Weibo, in timp ce mass-media de stat a amplificat acuzatia, linsandu-l pe Wu pentru decadenta sa morala.

Ulterior, Wu a fost arestat pentru suspiciune de viol. Inainte de a fi retinut, Wu a negat acuzatiile pe contul sau personal de Weibo. Compania sa a declarat ca a initiat o actiune in justitie impotriva acuzatorului sau, numind acuzatiile „zvonuri calomnioase”.

La scurt timp dupa aceea, guvernul a declansat o ampla campanie de reprimare a industriei de divertisment, anuland o serie de „celebritati cu comportament necorespunzator”.

Acuzatiile

Peng a sustinut in postarea sa ca a facut sex pentru prima data cu Zhang in urma cu mai bine de 10 ani, cand Zhang era seful Partidului Comunist din Tianjin, un oras de coasta situat la sud-est de Beijing. Dar Zhang a intrerupt contactul dupa ce a fost promovat la Comitetul permanent al Politburo din Beijing, potrivit postarii.

Apoi, intr-o dimineata, in urma cu aproximativ trei ani, dupa ce Zhang s-a retras, Peng afirma ca a fost invitat brusc de acesta sa joace tenis la Beijing. Dupa aceea, scrie ea, Zhang si sotia sa au adus-o pe Peng inapoi la ei acasa, unde Peng sustine ca a fost presata sa faca sex cu Zhang.

„In acea dupa-amiaza nu am fost de acord la inceput si plangeam tot timpul”, a scris Peng. Dupa ce a luat cina cu Zhang si sotia sa si in urma multor presiuni din partea lui Zhang, ea a cedat, potrivit postarii.

La fel ca Zhang, sotia sa, Kang Jie, ramane strans protejata de guvern si nu a putut fi contactata pentru comentarii.

„Am intrat in panica si am fost speriata si am fost de acord cu sentimentele mele pentru tine de acum sapte ani”, se arata in postare.

Peng a spus ca a intrat apoi intr-o relatie extraconjugala cu Zhang, dar a suferit „prea multe nedreptati si insulte”. Ea a sustinut ca s-au certat saptamana trecuta, iar Zhang a refuzat sa se intalneasca cu ea si a disparut.

Peng a spus ca nu are dovezi pentru a-si dovedi acuzatiile si a sustinut ca Zhang a fost mereu ingrijorat ca ea va inregistra lucrurile. „Dar chiar daca sunt doar eu, ca un ou care se loveste de piatra, o molie care zboara in flacari, venind autodistrugerea, as spune adevarul despre noi”, a scris ea.

Informatiile legate de viata personala a inaltilor oficiali chinezi sunt de obicei invaluite in secret, chiar si unele dintre cele mai elementare informatii biografice fiind considerate tabu. Cu toate acestea, sub conducerea lui Xi, presupusele extravagante si nereguli ale unor oficiali cazuti in dizgratie, prinsi in campania sa anticoruptie, au fost facute publice pe scara larga, oferind o fereastra rara in vietile lor private.

In ciuda cenzurii, multi utilizatori de retele sociale si-au exprimat sprijinul pentru Peng. „Cat de disperata si neajutorata trebuie sa fi fost”, a postat un popular blogger de tenis cu peste 200.000 de urmaritori. „Sper sa ramai in siguranta”.

„Nu stiu ce altceva pot sa spun in afara de a ma ruga ca ea sa fie in siguranta. Am acceptat implicit ca acest incident va disparea de pe internet – postarea va disparea, contul va disparea, justitia va disparea; doar durerea care o chinuieste pe victima nu va disparea, doar frica urmatoarei victime nu va disparea”, a fost alt comentariu.

Ambele postari au fost sterse ulterior.

In 2013, Peng a castigat campionatul de dublu la Wimbledon impreuna cu partenera sa din Taiwan. In 2014, perechea a castigat titlul de dublu la Roland Garros. Peng a fost semifinalista la US Open. „Toata lumea este ingrijorata pentru ea. Nimeni nu stie ce s-ar putea intampla cu ea. Cred ca atentia publica acordata cazului este cea mai mare protectie a ei”, a declarat activista feminista din New York.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: