„Cerbul Carpatin” se va intoarce in proprietatea Brasovului. Aceasta dupa ce Aro Palace SA a pierdut si „Cetatuia” in favoarea municipalitatii

news

La patru ani dupa ce Primaria Brasov a demarat procedura de recuperare a cladirii in care a functionat Restaurantul „Cerbul Carpatin”, parte a fostei „Case a Negustorilor”, unul dintre simbolurile Brasovului, construita de catre Apollonia Hirscher si donata comunitatii brasovene, Tribunalul Brasov a decis ca aceasta cladire sa se intoarca in patrimoniul municipiului Brasov La fel asa cum s-a intamplat si cu Cetatuia de pe Dealul Straja, redobandita de brasoveni, municipalitatea a fost reprezentata de cabinetul de avocatura Adrian Rusu.

In sentinta de zilele trecute, Tribunalul Brasov a stabilit ca „acest imobil, alcatuit din cladiri si terenuri, denumit generic „Restaurantul Cerbul Carpatin”, cu suprafata de 1357,73 mp, constituie obiectul dreptului de proprietate publica al reclamantului, municipiul Brasov. Constata nulitatea absoluta partiala a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, respectiv a pozitiei nr.5 din Lista anexa nr.2, in care au fost evidentiate imobilele ce fac parte din patrimoniul SC Postavarul SA, pozitie ce se refera la imobilul inscris, in prezent, in cartea funciara nr.111653 Brasov, provenita din conversia de pe hartie a cartii funciare vechi 31236 Brasov, sub numarul topografic 5244/1, ce are suprafata de 1357,73 mp. Constata nulitatea absoluta partiala a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria M08 nr.0223, ce a fost emis de Ministerul Turismului, la data de 15.11.1994, cu privire la imobilul mai sus identificat”, se arata in hotararea judecatoreasca.

Dreptul de proprietate a apartinut Orasului Liber Regal Brasov

In 2019, reprezentantii primariei Brasov au sustinut ca: „Inscrierea dreptului de proprietate a SC Postavarul SA – ulterior Aro Palace SA – asupra imobilului «Casa Hirscher» – Cerbul Carpatin, n.n. – s-a facut fara respectarea prevederilor legale in vigoare, respectiv art. 22 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, care stipuleaza faptul ca radierea inscrierii dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale se va face in temeiul actului care exprima consimtamantul titularului la stingerea lor, in speta, titularul fiind Municipiul Brasov, identic cu Orasul Liber Regal Brasov, care nu si-a dat acordul privind radierea sa din evidentele de carte funciara si in aceste conditii neexistand un act translativ de proprietate asupra imobilului reprezentand «Casa Hirscher»”.

Chiar daca, conform hotararii tribunalului, aceasta hotarare poate fi apelata in termen de 30 de zile de la comunicare, cei in domeniu sustin ca sunt mici sanse ca aceasta sa poata fi schimbata, chiar daca procesul, prin apeluri, se va mai prelungi.

Constructie ridicata de Apollonia Hirscher si donata brasovenilor in anii 1547

O decizie de prima instanta, dupa patru ani de judecata, in situatia unui obiectiv foarte important pentru patrimoniul si istoria Brasovului, Restaurantul Cerbul Carpatin din Piata Sfatului. Ma bucur ca avem o perspectiva si o instanta de judecata a decis ca acest obiectiv ar trebui sa revina in patrimoniul municipiului. Astept si sper ca definitivarea acestei sentinte sa nu dureze mai mult de cateva luni, astfel incat sa avem acest obiectiv din centrul orasului, din inima orasului, din Piata Sfatului, revenit in patrimoniu si redeschis cetatenilor si vizitatorilor”, a declarat primarul Allen Coliban.

Imobilul castigat de primarie in instanta de fond este partea dinspre Piata Sfatului a fostei Case a Negustorilor, atat actualul restaurant, cat si partea de galerii de la etaj. Imobilul generic denumit „Restaurantul Cerbul Carpatin” face parte integranta din Casa Negustorilor, sau Podul Batusilor (batus=cizma) ori Casa Hirscher cum mai este cunoscuta cladirea in comunitatea brasoveana de dupa 1990.

Cladirea a fost ridicata de Apollonia Hirscher, vaduva judelui Brasovului, Lukas Hirscher in perioada cuprinsa intre anii 1541 – 1547, fiind monument de arhitectura al Brasovului. Aceasta ocupa primul loc intre constructiile civile ale Brasovului din secolul al XVI-lea, avand lungimea de 67,40 metri si fiind alcatuita din doua pavilioane separate printr-o curte interioara, unite la extremitatile frontale. In perioada medievala aici era principalul loc de intalnire al breslelor de mestesugari, era un fel de piata acoperita a orasului, reprezentand, totodata, locul de desfacere a marfurilor executate de diferite bresle, in special a cizmarilor si cojocarilor.

Inca de la momentul edificarii, cladirea a fost destinata brasovenilor, Apollonia Hirscher nelocuind in aceasta. Cladirea a fost facuta dupa un model italian si permitea intrarea carutelor cu marfuri, care apoi erau descarcate in interior. Practic tot ce avea nevoie o comunitate in materie de marfuri se gasea la Casa Negustorilor.

In perioada 1960 – 1963, monumentul istoric cunoaste o transformare radicala, primind numele de „Cerbul Carpatin”. Noul complex oferea clientilor sai mai multe spatii, printre care: sali de restaurant, sali de protocol, o crama, un bar de zi, o cofetarie si doua terase. Dupa 1989, in imobil a functionat Restaurantul „Cerbul Carpatin” aflat succesiv in proprietatea ONT Carpati, SC Postavarul SA, prin privatizare, al carei patrimoniu a fost transferat apoi catre SC Aro Palace SA (detinuta de SIF Transilvania, devenita ulterior Transilvania Investments).

Imobilul denumit „Cerbul Carpatin” este monument istoric fiind inscris in Lista Monumentelor Istorice din judetul Brasov.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: