Cercetatori americani sustin ca au descoperit o culoare pe care nimeni nu a mai vazut-o pana acum

O echipa de oameni de stiinta americani sustine ca a experimentat o culoare pe care nimeni nu a mai vazut-o pana acum. Afirmatia indrazneata – si contestata – vine in urma unui experiment in care cercetatorii au primit impulsuri laser in ochi. Prin stimularea celulelor individuale din retina, laserul le-a impins perceptia dincolo de limitele sale naturale, spun ei, potrivit The Guardian.
Descrierea culorii nu este prea captivanta – cei cinci oameni care au vazut-o o numesc albastru-verde – dar asta, spun ei, nu surprinde pe deplin bogatia experientei.
„Am spus de la inceput ca va arata ca un semnal de culoare fara precedent, dar nu stiam ce va face creierul cu el. A fost uluitor. Este incredibil de saturat”, a spus Ren Ng, inginer electrician la Universitatea din California, Berkeley.
Cercetatorii au publicat o imagine a unui patrat turcoaz pentru a da o senzatie a culorii, pe care au numit-o „olo”, dar au subliniat ca nuanta poate fi experimentata doar prin manipularea laser a retinei.
„Nu exista nicio modalitate de a transmite acea culoare printr-un articol sau pe un monitor. Ideea este ca aceasta nu este culoarea pe care o vedem. Turcoazul este o versiune palida a cu lorii pe care o vedem”, a spus Austin Roorda.
Oamenii percep culorile atunci cand lumina cade pe celulele cu conuri fotosensibile din retina. Exista trei tipuri de celule cu conuri care sunt sensibile la lungimile de unda lungi (L), medii (M) si scurte (S).
Echipa de la Berkeley a inceput prin a trasa o harta a retinei unei persoane pentru a identifica pozitiile conurilor M. Un laser este apoi folosit pentru a scana retina. Cand vine vorba de un con M, dupa ajustarea pentru miscarea ochiului, acesta declanseaza un mic puls de lumina pentru a stimula celula, inainte de a trece la urmatorul con.
„Nu este o culoare noua”, a spus John Barbur, cercetator la City St George’s, Universitatea din Londra. „Este un verde mai saturat care poate fi produs doar la un subiect cu mecanism cromatic normal rosu-verde atunci cand singura intrare vine de la conurile M.” Lucrarea, a spus el, are „valoare limitata”.
Cercetatorii cred ca instrumentul, numit Oz vision dupa Orasul de Smarald din cartile lui L Frank Baum, ii va ajuta sa cerceteze modul in care creierul creeaza perceptii vizuale ale lumii. Dar poate avea si alte aplicatii. Prin stimularea personalizata a celulelor din retina, cercetatorii ar putea afla mai multe despre daltonism sau despre bolile care afecteaza vederea, cum ar fi retinita pigmentara.
Va avea restul lumii sansa de a experimenta olo? „Aceasta este stiinta de baza. Nu vom vedea prea curand olo pe niciun ecran de smartphone sau pe niciun televizor. Si acest lucru este mult dincolo de tehnologia castilor VR”, a spus Ng.