Cercetatori din Hong Kong anunta ca numarul celor infectati este mult mai mare: „Numarul infectarilor s-ar putea dubla la fiecare sase zile”

externe

Guvernele ar trebui sa ia masuri „draconice” pentru restrangerea deplasarilor populatiei daca doresc limitarea propagarii coronavirusului cu epicentrul in orasul Wuhan, au declarat luni cercetatori din Hong Kong, care au estimat, pe baza unor modele matematice, ca numarul cazurilor de infectari a depasit 40.000 de persoane, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Hong Kong (HKU) au lansat un avertisment in ceea ce priveste o accelerare a propagarii coronavirusului, care a provocat 80 de decese in China, potrivit autoritatilor.

In total, 2.744 de cazuri au fost confirmate oficial in aceasta tara, printre care si cel al unui bebelus de noua luni, iar suspiciunile de imbolnaviri s-au dublat intr-un interval de 24 de ore, ajungand la aproape 6.000.

„Trebuie sa ne pregatim pentru situatia in care aceasta epidemie specifica va deveni o epidemie mondiala”, a declarat Gabriel Leung, conducatorul unei echipe de cercetatori de la HKU.

„Masuri importante si draconice pentru limitarea deplasarilor populatiei ar trebui impuse cat mai curand posibil”.

Ma Xiaowei, directorul Comisiei Nationale pentru Sanatate (CNS), care are rang de ministru in China, a precizat duminica ca noul virus are o perioada de incubatie de pana la doua saptamani, iar transmiterea este posibila si in perioada de incubatie, altfel spus chiar inainte de aparitia simptomelor.

Pe baza unor modele matematice ale propagarii virusului, echipa condusa de Leung a estimat ca numarul real de infectari este cu mult superior bilantului comunicat de autoritati, care nu iau in calcul decat cazurile depistate in mod formal.

„Numarul cazurilor confirmate care prezinta simptome ar trebui sa fie de ordinul 25.000-26.000 in ziua Noului An Chinezesc”, care a fost sambata, a estimat luni Leung cu prilejul unei conferinte de presa la Hong Kong, demonstrand cu ajutorul unor reprezentari grafice.

Incluzand si persoanele in cazul carora virsul se afla in perioada de incubatie si care nu prezinta inca simptome, „cifrele se apropie de 44.000” pentru ziua de sambata, a estimat acesta.

Cercetatorul a adaugat ca numarul infectarilor s-ar putea dubla la fiecare sase zile urmand sa atinga un maxim in aprilie si mai in regiunile care se confrunta deja cu o epidemie, recunoscand ca masuri eficiente din domeniul sanatatii publice ar putea diminua ritmul transmiterii virusului.

Epicentrul epidemiei este considerat orasul Wuhan si provincia Hubei. Au fost identificate cazuri si in alte mari orase din tara precum Beijing, Shanghai, Shenzhen sau Canton.

„Ne asteptam ca in aceste metropole sa existe focare de epidemie stabile”, a mentionat omul de stiinta.

Toate aceste orase sunt noduri regionale si internationale de transport si este „foarte probabil” ca virusul sa se propage mai departe plecand de la aceste noi focare, a spus cercetatorul.

Virusul a fost deja depistat in peste zece tari, din America de Nord pana in Europa, purtat de persoanele care au calatorit in Wuhan.

In scopul tinerii epidemiei sub control, guvernul chinez a largit sambata cordonul sanitar din jurul Wuhan, care include in prezent aproape 20 de orase, izoland un numar de 56 de milioane de persoane.

Potrivit lui Leung, aceasta izolare a fost „absolut corecta”, cercetatorul mentionand ca aceste masuri „ar putea fi suficiente pentru modificarea cursului epidemiei in alte metropole”.

Echipa de la facultatea de medicina din cadrul HKU apartine unuia dintre centrele care colaboreaza cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru controlul bolilor infectioase.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: