pagina verde

Cercetatorii au dezvoltat in laborator bacterii care mananca plastic

Poliuretanul este folosit in orice, de la huse de telefon la dresuri, dar este dificil de reciclat si ajunge in principal la groapa de gunoi. Cu toate acestea, cercetatorii au venit cu o solutie SF: incorporand spori de bacterii care mananca plastic, au dezvoltat un produs care se poate autodistruge, transmite BBC.

Sporii raman latenti pe durata de viata utila a plasticului, dar revin la viata si incep sa digere produsul atunci cand sunt expusi la nutrientii din compost.

Exista speranta ca „putem atenua poluarea cu plastic a naturii”, a spus cercetatorul Han Sol Kim, de la Universitatea La Jolla din San Diego, California.

Si ar putea exista un avantaj suplimentar prin faptul ca sporii maresc duritatea plasticului.

„Procesul nostru face materialele mai robuste, astfel incat le prelungeste durata de viata utila, apoi putem sa-l eliminam din mediu, indiferent de modul in care este eliminat”, a spus cercetatorul Jon Pokorski.

Plasticul ar putea ajunge pe piata in cativa ani, cu ajutorul unui producator, a adaugat el.

Bacteria adaugata in plastic este Bacillus subtilis, utilizat pe scara larga ca aditiv alimentar si probiotic.

In mod esential, bacteriile trebuie sa fie modificate genetic pentru a putea rezista la temperaturile foarte ridicate necesare pentru a face plastic.

Dar nu toata lumea este convinsa de ideea dezvoltarii unor alternative biodegradabile la plasticul conventional. Unii oameni de stiinta sustin ca este mult mai bine sa reducem cantitatea de plastic folosita in primul rand.

Penultima runda de discutii ONU pentru un viitor acord global privind combaterea poluarii cu plastic tocmai s-a incheiat in Canada.

Profesorul Steve Fletcher, director al Institutului Revolution Plastics de la Universitatea din Portsmouth, a declarat ca cea mai eficienta modalitate de a combate poluarea cu plastic a fost de a conveni asupra unor reduceri obligatorii din punct de vedere legal la nivel mondial in productia de plastic.

„Trebuie sa avem grija cu potentialele solutii de acest fel, care ar putea da impresia ca ar trebui sa ne ingrijoram mai putin cu privire la poluarea cu plastic, deoarece orice plastic care se scurge in mediu se va degrada rapid si, in mod ideal, in siguranta. Cu toate acestea, pentru marea majoritate a materialelor plastice, nu este cazul”, a spus Fletcher.

Cercetarea este publicata in revista Nature Communications.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Canepa sau marijuana? Angajatii Departamentului de Administratie au distrus zeci de plante care au rasarit in fata Capitoliului statului Wisconsin

Planurile cuiva de a recolta zeci de plante posibil de marijuana cultivate pe terenul Capitoliului…

3 minute ago

Donald Trump planuieste cea mai mare deportare in masa din istoria Americii: 20 de milioane de oameni ar putea fi alungati din tara

Echipa de campanie a lui Donald Trump care lucreaza pentru a transforma politica de imigratie…

12 minute ago

Romanii pot raporta deepfake-urile si manipularile online la Ministerul Digitalizarii. Ministrul le multumeste „partenerilor Google, Meta si TikTok”

Romanii pot reclama dezinformarile si deepfake-urile, realizate cu ajutorul Inteligentei Artificiale (IA) de pe platformele…

14 minute ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

27 de minute ago

Regimul nord-coreean confirma ca a lansat o racheta balistica si promite sporirea fortei nucleare a tarii

Coreea de Nord a confirmat sambata ca a testat o racheta balistica tactica, a transmis…

42 de minute ago

Cum va fi vremea in weekend. De duminica se incalzeste, dar vom avea si averse de ploaie si furtuni

Dupa valul de ploi si frig, vremea se schimba la sfarsitul saptamanii. Directorul Administratiei Nationale…

O oră ago