Cereale furate din Ucraina. Moscova anunta ca o nava cu 7.000 de tone de cereale pleaca „spre tarile prietene” din portul ocupat Berdiansk

externe

O prima nava incarcata cu 7.000 de tone de cereale, sub protectia marinei ruse, a parasit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, au anuntat joi noile autoritati locale instalate de Moscova, relateaza AFP, citata de Agerpres.

‘Dupa o pauza de mai multe luni, o prima nava pentru transportul marfurilor a parasit portul comercial Berdiansk, 7.000 de tone de cereale pleaca spre tarile prietene’, a anuntat pe contul sau din Telegram seful administratiei proruse din regiune, Evgheni Balitki. Acesta este fost deputat in Rada Suprema (parlamentul unicameral ucrainean) din partea Partidului Regiunilor (prorus) al ex-presedintelui Viktor Ianukovici, care a fugit in Rusia in iarna lui 2014, dupa ce a fost inlaturat de la putere de o ampla miscare de contestare, potrivit media ucrainene.

‘Securitatea cargoului este asigurata de nave si vedete de la baza militara din Novorossiisk a Flotei Rusiei din Marea Neagra’, a adaugat el.

Ucraina acuza de saptamani bune Rusia ca ii fura recoltele de grane din regiunile ocupate de armata rusa in sudul Ucrainei pentru a le vinde ilegal unor tari straine. Moscova neaga orice fel de furt in acest sens.

Berdiansk, port la Marea Azov, a fost ocupat fara a fi distrus de armata rusa inca din primele saptamani ale invaziei ruse in Ucraina. Acesta este situat in regiunea Zaporojie, in mare parte ocupata de Rusia, la fel ca regiunea vecina Herson.

Razboiul declansat de Moscova impotriva Ucrainei la 24 februarie risca sa provoace o criza alimentara de amploare mondiala, Ucraina – un important de exportator international de cerele – nu isi poate exporta recoltele din porturile pe care inca le mai controleaza.

Rusia declara ca va lasa sa plece navele ucrainene incarcate cu produse alimentare daca armata ucraineana demineaza caile sale maritime.

Kievul refuza de teama ca armata rusa va profita de aceasta pentru a lansat un atac asupra coastei ucrainene de la Marea Neagra, in contextul in care a pierdut deja controlul asupra coastei sale la Marea Azov.

Discutiile pe aceasta tema desfasurate sub auspiciile Turciei si ONU nu au dat niciun rezultat.

Rusia la randul sau nu mai poate sa-si exporte productia agricola, ca urmare a sanctiunilor impuse de Occident ca represalii pentru razboiul declansat impotriva Ucrainei.

Moscova a instalat in regiunile Herson si Zaporojie noi autoritati denumite ‘administratii militare si civile’, care organizeaza rusificarea acestor zone.

Acestea spun ca pregatesc anexarea teritoriilor respective de catre Rusia, dupa modelul peninsulei ucrainene Crimeea anexata ilegal de Moscova in 2014.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: