Categories: externe

Cernobil, „zona mortii”, ameninta cu noi PERICOLE. Avertisment: „Nici peste 100.000 de ani nu vor putea locui oameni acolo”

Nici peste 100 de mii de ani in Cernobil nu va exista viata, pentru ca radiatia omoara tot. „Zona mortii” ascunde si un nou pericol: vechiul sarcofag, construit in jurul reactorului in 1986, are fisuri si risca sa se darame.

In aprilie 1986, inginerii centralei atomice de la Cernobil decid sa inchida reactoarele, pentru a face cateva teste de siguranta. Decizii gresite si momente de nesiguranta conduc la o explozie fatala, in timpul careia a fost eliberata in atmosfera o mare cantitate de substante radioactive, noteaza Deutsche Welle.

Avaria a schimbat pentru totdeauna viata in partea de nord a Ucrainei. Nu se poate spune cu exactitate cati oameni au murit. Sute? Mii? Estimarile sunt diferite, insa se stie ca 400.000 de oameni au fost stramutati de pe pamanturile natale. Pagubele au fost astronomice, fiind estimate la aproximativ 600 miliarde de dolari la acea vreme.

Milioane de oameni din tarile vecine Ucrainei au fost, de asemenea, victime ale avariei si consecintelor acesteia. Cernobil s-a transformat intr-un simbol mondial al pericolelor legate de energia nucleara.

„Zona interzisa” din Cernobil se intinde pe aproximativ 30 de kliometri in jurul reactorului avariat. „In aproape o treime din aceasta zona, niciodata, chiar si peste o suta de mii de ani, nu vor mai putea locui oameni, pentru ca nivelul radiatiei este foarte mare”, spune un expert local.

Un nou sarcofag de 2 miliarde euro

Pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa fie finalizata partea principala a noului sarcofag de beton care inconjoara reactorul. Acesta va izola reactorul avariat pentru cel putin suta de ani. Deoarece, chiar si la 30 de ani de la catastrofa, 95% dintre materialele afectate radiocativ nu sunt fixate permanent, ele gasindu-se sub sarcofagul de beton construit in graba dupa avarie. Acesta are fisuri periculoase si risca sa se darame.

Noul sarcofag va fi inalt de 110 metri, va avea 260 de metri latime si va costa doua miliarde de euro, fiind finantat de tarile din G-7 si cateva tari europene. In ciuda catastrofei, Ucraina si astazi mizeaza pe energie nucleara, cele peste 15 reactoare ale tarii asigurand 60% din necesarul de energie. „Suntem o tara saraca, ne trebuie energie atomica”, spune ministrul ucrainean al Ecologiei. Catastrofa de la Cernobil aproape ca nici nu mai este amintita in Ucraina zilelor noastre.

„Oamenii au alte griji: conflictul cu Rusia, coruptia, guvernarea ezitanta, saracia”, spune o colaboratoare de la ambasada Germaniei, care a crescut in Cernobil.

Pripyat este cel mai apropiat oras de Cernobil, aflandu-se la doar trei kilometri de reactorul care a fost avariat. Orasul a fost construit in 1970, in principal datorita centralei atomice. Aici locuiau in jur de 50.000 de oameni, acum nu mai exista nimeni aici. Totul a fost abandonat.

„Privelistea este ingrozitoare, fiind o atentionare catre toti cei care inca tin cu dintii de energia atomica. Insa Germania nu are dreptul sa dea sfaturi altora. Fiecare tara trebuie sa decida singura cum sa se pozitioneze fata de energia atomica”, spune ministrul german al Ecologiei care, de curand, a vizitat Cernobil.

Vezi si: Cum arata Cernobil dupa 30 de ani de la catastrofa nucleara. Un fotograf si-a riscat viata pentru aceste imagini

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Share
Published by
Anghel Liviu

Recent Posts

Surparea din Slanic Prahova nu se mai extinde, anunta Prefectura Prahova. Saptamana viitoare se vor finaliza rapoartele specialistilor

Prefectura Prahova a anuntat, sambata, ca surparea care s-a produs pe strada 23 August din…

2 minute ago

Intr-o comuna din Hunedoara exista un singur candidat la alegerile locale, care se poate deja considera primar

Comuna Batrana din judetul Hunedoara isi cunoaste deja viitorul primar, asta pentru ca doar un…

O oră ago

Trei insotitoare de bord laudate ca au oprit o bataie intre pasageri

Trei insotitoare de zbor au fost laudate pentru dezamorsarea cu succes a unei dispute care…

O oră ago

Lupta impotriva turismului excesiv: Amsterdam interzice construirea de noi hoteluri daca nu se inchid altele

In Amsterdam nu se va mai permite construirea de noi hoteluri ca parte a luptei…

2 ore ago

Veche de aproape un secol, aceasta „cafenea capodopera” din Tokyo descurajeaza socializarea si interzice telefoanele mobile

In Lion Cafe, aflat in districtul Shibuya din Tokio, primul lucru pe care il observam…

2 ore ago