Cernobilul se intoarce: Ucraina vizeaza amplasarea de reactoare modulare mici in zona dupa 39 de ani de dezastru

externe

atac, drone, sarcofag, Cernobil, reactor

Construirea unei centrale nucleare este o munca grea si ar fi deosebit de dificila, cel putin din punctul de vedere al perceptiei publice, sa o amplasezi in Cernobil. Cu toate acestea, se elaboreaza un plan pentru amplasarea mai multor reactoare modulare mici (SMR) in zona sa de excludere, relateaza Interesting Engineering.

Cernobilul, situat in Ucraina, s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari si cunoscute dezastre nucleare in 1986. Norii toxici care s-au raspandit pe teritoriul Uniunii Sovietice de atunci au expus aproximativ 8,4 milioane de oameni la radiatii nucleare.

Conform estimarilor, peste 250.000 de oameni au dezvoltat cancer, iar aproximativ 100.000 de cazuri s-au dovedit fatale.

Compania Nationala de Generare a Energiei Nucleare (NNEGC) a identificat 12 amplasamente potentiale in Ucraina pentru implementarea SMR.

Studiile si planificarea pentru implementarea de noi reactoare nucleare au continuat in tara chiar si in timpul razboiului.

Cea mai recenta confirmare a planului de implementare a SMR in zona de excludere de la Cernobil a venit de la Hrihorii Iscenko, seful Agentiei de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excludere.

Intr-un interviu acordat Interfax-Ucraina, Iscenko a declarat ca agentia sa este pregatita sa aloce teren catre NNEGC Energoatom pentru amplasarea SMR-urilor in zona de excludere din jurul Cernobilului.

Reactorul nuclear de la Cernobil se afla la aproximativ 130 de kilometri de Kiev. In urma dezastrului nuclear din 1986, o zona de 30 de kilometri in jurul sau a fost transformata in zona de excludere.

Zona de excludere a fost creata initial pentru a controla poluarea cauzata de dezastru, iar ulterior a fost extinsa pentru a include zonele puternic contaminate.

In prezent, zona este in mare parte nelocuita, cu exceptia catorva oameni de stiinta si a altor topografi care sosesc cu permisiunea autoritatilor. De-a lungul anilor, a devenit un refugiu pentru fauna salbatica, din cauza absentei activitatii umane.

In trecut au fost efectuate studii care arata ca unele zone din zona de excludere ar fi potrivite pentru reluarea activitatilor agricole.

Izotopul iod-131 a reprezentat cea mai mare amenintare la adresa sanatatii in urma dezastrului nuclear. Cu toate acestea, are un timp de injumatatire de opt zile si s-a redus la niveluri neglijabile in anii urmatori.

In timp ce strontiul-90 si cesiul-137, care au un timp de valabilitate de peste trei decenii, sunt inca prezente in zona, desi cu niveluri mai mult decat injumatatite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: