„Certificatul verde” pentru calatorii devine realitate, Parlamentul European a dat votul final. Care sunt beneficiile detinatorilor

news

Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a aprobat miercuri definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19, pentru a facilita calatoriile in interiorul Uniunii Europene si pentru a contribui la redresarea economica, indica un comunicat al Parlamentului European.

Eurodeputatii au adoptat noile reglementari referitoare la certificatul COVID-19 cu 546 voturi pentru, 93 impotriva si 51 abtineri (cetatenii Uniunii Europene) si cu 553 voturi pentru, 91 impotriva si 46 abtineri (resortisanti ai tarilor terte).

Certificatul va fi emis gratuit de autoritatile nationale si va fi disponibil in format digital sau pe suport de hartie si va include si un cod QR. Documentul va dovedi ca detinatorul a fost vaccinat, s-a vindecat in urma infectarii sau a obtinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. In practica, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor si capacitatea de a le verifica in intreaga Uniune Europeana.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioada de 12 luni. Detinerea certificatului nu va fi o conditie prealabila pentru a putea beneficia de libertatea de circulatie. In acelasi timp, certificatul nu va fi considerat un document de calatorie, precizeaza Agerpres.

In cadrul negocierilor dintre institutii, eurodeputatii au obtinut un acord pentru ca tarile Uniunii Europene sa nu poata impune restrictii de calatorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu exceptia cazului in care [ele] sunt necesare si proportionale pentru protectia sanatatii publice”. Va trebui sa se tina seama de dovezi stiintifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Masurile trebuie notificate celorlalte state membre si Comisiei Europene cu 48 de ore inainte, daca este posibil. Publicul trebuie sa fie informat cu 24 de ore inainte.

Statele membre UE sunt incurajate sa asigure posibilitati de testare usor accesibile si la preturi abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis sa mobilizeze 100 de milioane euro in cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenta. Suma este destinata statelor membre, astfel incat sa poata cumpara teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID-19.

Toate tarile membre trebuie sa accepte certificate de vaccinare emise in alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agentia Europeana pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, in schimb, daca accepta si certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor nationale de autorizare sau pentru cele inscrise pentru utilizare in caz de urgenta pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Toate datele cu caracter personal trebuie prelucrate in conformitate cu Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR). Certificatele vor fi verificate offline si nu se vor pastra date cu caracter personal.

Textul trebuie sa fie adoptat oficial de Consiliu si publicat in Jurnalul Oficial al UE. El urmeaza sa intre in vigoare imediat si sa se aplice incepand cu 1 iulie 2021.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: