Cetatean american, UMILIT de un politist din Barlad: „Arati ca un asiatic”

news

Un cetatean american, originar din Barlad, sustine ca a fost agresat si umilit de politistii din oras. El afirma ca a fost dus la sectie, unde a fost injurat si batjocorit pentru ca are aspect asiatic.

Viorel Grecu a fost saltat de pe strada pentru ca a traversat neregulamentar. El spune ca a fost dus la sectia de politie, unde politistul Marius Dediu l-a injurat. “Imi bag p..a in gura ta, eu sunt politist n-ai ce sa-mi faci”, “Daca erai in America acum erai impuscat si tavalit pe jos”, ar fi spus politistul.

Iata declaratia cetateanului agresat si umilit.

“Sunt nascut in Barlad, am 45 de ani si sunt plecat in America de 12 ani. Am mama care este in viata aici acasa, a fost in coma si acesta este motivul pentru care am venit acasa. Mama a iesit din coma si s-a externat, spre marea noastra bucurie. Ieri (joi – n.r.), mama a avut pofta de niste jeleuri si eu am iesit repede din casa siam traversat, este adevarat, neregulamentar, strada, la un chiosc din fata blocului. In fuga mea si din greseala am plecat fara actele de identitate, fara sa ma gandesc ca imi vor fi necesare pentru 20 de metri. Am fost oprit de doi agenti de circulatie si mi s-a adus la cunostinta ca am comis o infractiune, o greseala. Mi s-a cerut sa ma legitimez, le-am spus ca nu am actele la mine, calocuiesc la 20 de metri de locul unde m-au oprit, si am cerut voie sa merg sa aduc actele din casa, practic eram in fata casei. Nu am fost lasat ca sa parasesc locul incidentului. Le-am spus cum ma numesc, dupa ce prima data am zis ca nu le spun, ci sa le aduc actele ca sa vada cu ochii lor. Mi s-a spus sa ma urc in masina, ca sa stabileasca ei prin calculator cine sunt. Am spus cum ma numesc, m-au gasit pe calculator si au spus ca trebuie sa-i insotesc la sediul politiei, unde voi fi arestat pentru 24 de ore. Ei au zis ca au acest drept, pentru o viitoare investigatie. Am intrebat de ce sa merg la sectie, daca deja mi-au stabilit identitatea si stiu cine sunt. Unul dintre ei mi-a spus ca am aspect asiatic, iar celalalt mi-a spus ca am accent asiatic. Consider acest lucru ca fiind rasist, pentru ca, acum daca cineva este asiatic, devine dintro data suspect fara ca sa aiba vreo vina? Nu inteleg gestul. Am incercat sa cobor, mi-au blocat usile si m-au dus la politia Barlad. Avand telefon mobil, am sunat o cumnata sa vina cu actele mele la politie, pentru ca nu doream sa fiu retinut pentru 24 de ore, mama fiind singura in casa. Si la politie, in decursul unei ore, nu s-a discuta despre cercetarile  mai adanci, privind aspectul asiatic. Totul s-a rezumat la intocmirea unui proces verbal, pentru ca am traversat neregulamentar si am refuzat sa ma legitimez, ceea ce nu-i corect! Am cerut sa fiu lasat sa vorbesc la Ambasada SUA din Romania, pentru ca sunt cetatean american si trebuie sa anunt imediat orice retinere de catre politie a mea, la un numar de telefon trecut pe pasaport. N-am fost lasat, pe motiv ca in Politie la Barlad nu se foloseste telefonul mobil. Uimit, am vazut ca si fumatul este interzis in aceeasi institutie, dar politistul fuma nestingherit in birou.

Cand am intrebat de ce el are voie sa fumeze intr-o institutie publica si sa incalce legea, iar nu am voie sa sun la ambasada, am fost tratat cu dispret, mi s-au aruncat cuvinte grele in fata, mi-e jena sa vi le spun dar… ‘Imi bag p..a in gura ta, eu sunt politist n-ai ce sa-mi faci’,   asa mi s-a adresat domnul Marius Dediu. Apoi deoadata mi s-a spus ca pot pleca! Mi s-a cerut sa semnez procesul verbal si daca am obiectiuni, sa le consemnez. Nu am vrut sa semnez procesul verbal, pentru ca am cerut o copie, nu mi s-a dat, am cerut numarul procesului verbal, nu mi s-a dat, asa ca am refuzat sa-l semnez. Mi s-au prezentat cand m-au legitimat in strada, si am retinut doar un singur nume: Marius Dediu. Vreau sa mentionez ca am tinut sa fac cunoscuta povestea mea, pentru ca eu nu contest contraventia, infractiunea sau ce este traversarea neregulamentara, eu contest felul in care am fost tratat, umilit, injosit. Imi spunea domnul Dediu ca daca eram in America, acum eram impuscat si tarat pe jos. I-am spus ca in America, la prima contraventie, as fi fost atentionat de politie, mi s-ar fi aratat unde este voie sa traversez si mi s-ar fi pus frumos in vedere ca la a doua abatere voi fi sanctionat. Nu jignit, nu umilit. In SUA politistul este in slujba oamenilor, nu se comporta asa!”, a povestit Viorel Grecu, citat de Vremea Noua.

Viorel Grecu a fost amendat cu 500 de lei. Comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Barlad a precizat ca are cunostinta de caz, a fost depusa o sesizare de catre Viorel Grecu la Politia Barlad, fiind declansata o ancheta interna pentru a vedea daca spusele barladeanului se verifica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: