Cetatenii italieni, tot mai tentati sa se stabileasca, dupa iesirea la pensie, in tari precum Romania sau Albania, unde au puterea de cumparare mai mare

externe

romani, 1 Mai, acasa, la mare, saracie, Marcel Ciolacu

„Fuga” pensionarilor italieni in strainatate este o tendinta in crestere, care depinde in principal de doi factori. Pe de o parte, clima, deoarece iernile aspre sunt adesea la originea alegerii de a se muta in strainatate in tari mai „blande” din punct de vedere ecologic.

Dar, probabil, cel mai important motiv este puterea de cumparare a pensiei, care, impreuna cu o fiscalitate mai favorabila, devine factorul decisiv care impinge un pensionar din Italia sa se mute in strainatate.

Potrivit site-ului economic proiezionidiborsa.it, problema pensiilor mici din Italia este una de lunga durata. Atat pentru ca regulile de calcul ale sistemului sunt, de fapt, destul de stricte in ceea ce priveste cuantumul tratamentelor si apoi pentru ca impozitele din Italia sunt foarte mari, in comparatie cu multe alte tari din Europa.

Nu este asadar de mirare, scrie publicatia citata, ca in ultimii ani tari din Est, precum Ungaria si Romania, sunt cele mai populare destinatii pentru pensionarii care doresc sa isi imbunatateasca situatia de trai. De curand, si alte destinatii au inceput sa prinda contur, ca de pilda Albania, unde exista reglementari fiscale avantajoase pentru pensionari.

Avantajul, in acest caz, nu ar consta in cuantumul prestatiei, pentru ca persoana in cauza ar primi aceiasi bani, ci mai degraba  puterea de cumparare a acestor bani, mult mai mare in tari ca Romania si Albania decat in Italia, in special in marile orase.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: