Cetatenii romani sa paraseasca de urgenta Afganistanul. Apel oficial al MAE

news

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza vineri ca a fost reevaluat si ridicat nivelul de alerta pentru Afganistan si indeamna cetatenii romani sa paraseasca de urgenta teritoriul acestui stat si sa evite orice deplasare in Afganistan.

De asemenea, MAE avertizeaza, intr-un comunicat, „ca aceste evolutii de securitate se asociaza cu un risc major de atentate teroriste si de confruntari armate”.

Ministerul roman reaminteste ca activitatea Ambasadei Romaniei la Kabul a fost suspendata in anul 2019, in urma unui atentat care a avariat grav cladirea misiunii. Avand in vedere lipsa unei misiuni operationale la Kabul si faptul ca Ambasada Romaniei de la Islamabad a preluat reprezentarea tarii noastre in relatia cu Afganistanul, capacitatea de interventie a acestei misiuni in Afganistan este limitata, mai ales in contextul deteriorarii situatiei de securitate din aceasta tara.

MAE recomanda ferm cetatenilor romani care se deplaseaza in Afganistan sau care se afla deja pe teritoriul acestui stat sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Islamabad si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand propriile coordonate pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

Ministerul Afacerilor Externe aminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei la Islamabad +92 51 8441476, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice +92 311 4469900.

Totodata, cetatenii romani pot solicita sprijin misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene care sunt inca operationale la Kabul (Afganistan).

* Sanatatea si siguranta oamenilor care traiesc in Afganistan devin aspecte tot mai urgente, in contextul in care talibanii isi continua ofensiva in intreaga tara, au avertizat, vineri, mai multe agentii ale ONU, potrivit DPA.

”Suntem aproape de izbucnirea unui dezastru umanitar”, a declarat, la Geneva, Shabia Mantoo, purtatoare de cuvant a Agentiei ONU pentru refugiati.

Ea a precizat ca o atentie speciala trebuie acordata femeilor si copiilor, care sunt nevoiti sa-si paraseasca locuintele de teama talibanilor.

La randul sau, Tomson Phiri, purtator de cuvant al Programului alimentar mondial, a afirmat ca pentru aproximativ o treime din populatia afgana nu mai pot fi asigurate resursele alimentare.

Doua milioane de copii au nevoie imediata de ajutor. ”Ma tem ca raul va veni abia de acum incolo”, a subliniat el.

In opt zile, insurgentii talibani au cucerit aproape jumatate din capitalele de provincie din Afganistan. Ei controleaza cea mai mare parte a nordului, a vestului si a sudului tarii.

Capitala Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oras din nord, si Jalalabad (est) sunt singurele trei mari orase aflate inca sub controlul guvernului.

Talibanii si-au lansat ofensiva in mai, odata cu debutul retragerii definitive a trupelor americane si ale NATO din Afganistan, operatiune ce ar urma sa se incheie la 31 august. Ei au ocupat mai intai vaste zone rurale, fara a intampina prea multa rezistenta. Ulterior, avansarea lor s-a accelerat dramatic in ultimele zile, mai multe orase importante cazand in mainile lor, conform sursei citate.

Mai mult despre:

Comentarii: