„Ceva se schimba radical in regiunea noastra”. Grecia constata „refacerea lumii”: „Sunt lucruri care se intampla”

externe

Ceva important este pe cale sa se intample in relatiile Grecia-SUA intr-un moment in care Ankara ridica tonul in relatia cu Mediterana de Est. Washingtonul considera ca se poate construi o axa care porneste din Israel, trece prin Cipru si Grecia si ajunge in Polonia. Este vorba de tari care au o relatie strategica cu SUA si ofera, de asemenea, facilitati militare, potrivit Kathimerini, citat de Rador.

Este evident si ca in capitala americana se elaboreaza un Plan B cu privire la ce vor face SUA daca Turcia continua sa se rupa de interesele occidentale. Responsabilitatea pentru conceperea acestui plan ii revine asistentului secretarului de stat al SUA pentru probleme europene, Wess Mitchell. Toate acestea vor fi discutate la reuniunea care va avea loc la Washington pe tema analizei strategice a relatiei bilaterale Grecia-SUA.

Intre timp, se intampla lucruri care trec neobservate, dar prezinta interes. Seful Statului Major din Cipru are intalnire cu omologul sau american. Ministrul cipriot de externe se intalneste cu omologul sau american si cu consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe. Nimic din toate acestea nu s-au mai intamplat in trecut si nu pot fi caracterizate drept lucruri de rutina.

Unde vom ajunge este prea devreme sa se pronunte cineva si – asa cum semnalam adesea – este nevoie de atentie cu privire la asteptarile Greciei si Ciprului. Nu exista nicio indoiala ca ceva se schimba radical in regiunea noastra. Relatiile Greciei si Ciprului cu Israelul au fost catalizatorul care a accelerat aceste evolutii. Este insa important ca cei responsabili sa fie atenti si sa nu faca niciodata vreo greseala de estimare cu privire la ce vor face SUA si/sau Israelul daca se intampla un incident „fierbinte” in Marea Egee sau mai la sud.

Grecia trebuie sa-si stabileasca obiective nationale si sa lupte pentru ele in contextul acestei „faceri a lumii” ce are loc in regiune. Exista lucruri care, corect, se intampla, dar nu le stim. Insa garantiile pentru securitatea tarii trebuie sa fie obiectiv national. Un alt obiectiv ar fi sa vedem intr-o zi nave de razboi americane la Agathonisi sau la Kastellorizo (doua insule din Marea Egee din zona aflata in disputa cu Turcia n.trad.). Nu se asteapta nimeni ca altcineva sa lupte pentru el in regiune, daca va fi nevoie. Insa exista actiuni care pot functiona cu efect inhibitor, pentru a nu se ajunge niciodata intr-un punct de „fierbere”.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: