news

CFR Calatori retrage locomotivele cu probleme

Consiliul de Administratie al CFR Calatori a decis, joi, sa retraga din circulatie toate locomotivele care au solutia tehnica precum cea care a provocat accidentul feroviar de la Galati de sambata seara. Ar fi vorba de peste 20 de locomotive de acest tip, potrivit Club Feroviar.

„Am decis sa retragem din circulatie toate locomotivele care au solutia tehnica precum cea implicata in accidentul feroviar din statia CF Galati. De asemenea, vom cere o expertiza tehnica internationala din partea unui expert notificat ERA (Agentia Feroviara Europeana – n.red.). Vrem sa aflam daca aceasta solutie tehnica reprezinta un pericol pentru siguranta circulatiei”, au declarat surse din cadrul Consiliului de Administratie al operatorului feroviar de stat.

Locomotiva implicata in accidentul feroviar de la Galati, EC 128, cu putere 3400 kW este o Rade Koncar clasa 43.

Intr-adevar, o firma reparatoare de locomotive din Craiova sustine ca pana in 2018 a modernizat 20 de locomotive din acest tip, lucrarile de modernizare incluzand „Sistemul de reglare continua a tensiunii pe motoarele de tractiune utilizand punti semicomandate in montaj economic cu parametrii energetici ridicati prin care se elimina comutatorul de tip graduator”. Avantajul ar fi „reducerea costurilor de intretinere si cresterea duratei de viata prin eliminarea graduatorului”, dupa cum afirma firma ce a facut lucrarile in Craiova.

Accidentul de la Galati nu este singurul de acest fel in care a fost implicata o locomotiva clasa 43.

In 2016, la Barsesti, doua locomotive ce fusesera implicate in tractarea unui tren de marfa, ambele detinute de CFR Marfa, s-au ciocnit la o viteza de 73 km/ora dupa efectuarea unor manevre care le-au adus pe aceeasi linie. L

Locomotiva vinovata a fost atunci Electroputere clasa 40 EA515, care a lovit o locomotiva clasa 43, similara cu cea de la Galati. Accidentul s-a soldat cu decesul a doi mecanici de locomotiva, unul incercand anterior coliziunii sa sara din aceasta.

Mecanicul a fost gasit fara viata langa linie la cativa metri de locomotiva. Celalalt mecanic, aflat in cealalta locomotiva la postul opus locului de lovire, a fost luat prin suprindere. El a fost ranit grav si a decedat cateva zile mai tarziu.

Directorul general al CFR Calatori, Traian Preoteasa, caruia multi ii cer demisia/demiterea, a informat joi membrii Consiliului de Administratie ca isi va lua concediu de odihna timp de doua saptamani, incepand chiar de maine, vineri, 31 martie 2023.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Zelenski ajuns la Chisinau, cerul Moldovei este pazit acum de avioane ale NATO: „Dezvoltam o coalitie de luptatori si oferim o coalitie de patrioti”

Presedintele Ucrainei, Volodimr Zelenski, a ajuns joi la Summitul Comunitatii Politice Europene de la Chisinau.…

O oră ago

Rusii pro-ucraineni au trecut iar granita in Rusia si au atacat un oras cu tancuri si arme grele. Au bombardat si sediul local al Ministerului de Interne – Video

Corpul Voluntarilor Rusi, o formatiune armata care a revendicat mai multe incursiuni in Rusia la…

54 de minute ago

Elon Musk este din nou cel mai bogat om din lume: 192 de miliarde de dolari. Cine e pe locul doi

Bloomberg Billionaires a estimat ca valoarea neta a averii directorului general al Tesla este acum…

53 de minute ago

Camera Reprezentantilor din SUA adoptat un proiect de lege pentru cresterea plafonului datoriei cu doar cateva zile inainte de intrarea in incapacitate de plata

Camera Reprezentantilor a adoptat miercuri un proiect de lege pentru cresterea plafonului de indatorare, depasind…

2 ore ago

Marele summit european de la Chisinau, Maia Sandu adus 47 de lideri de stat si guvern. Politico: „Un deget simbolic varat in ochii lui Vladimir Putin”

Republica Moldova gazduieste joi un eveniment fara precedent in istoria sa: aproape 50 de lideri…

2 ore ago

Eurodeputatii schiteaza o strategie pentru limita prerogativele presedintiei ungare a UE de anul viitor

Membrii Parlamentului European au prezentat miercuri strategii care ar putea fi folosite pentru a slabi,…

2 ore ago