news

CFR Calatori retrage locomotivele cu probleme

Consiliul de Administratie al CFR Calatori a decis, joi, sa retraga din circulatie toate locomotivele care au solutia tehnica precum cea care a provocat accidentul feroviar de la Galati de sambata seara. Ar fi vorba de peste 20 de locomotive de acest tip, potrivit Club Feroviar.

„Am decis sa retragem din circulatie toate locomotivele care au solutia tehnica precum cea implicata in accidentul feroviar din statia CF Galati. De asemenea, vom cere o expertiza tehnica internationala din partea unui expert notificat ERA (Agentia Feroviara Europeana – n.red.). Vrem sa aflam daca aceasta solutie tehnica reprezinta un pericol pentru siguranta circulatiei”, au declarat surse din cadrul Consiliului de Administratie al operatorului feroviar de stat.

Locomotiva implicata in accidentul feroviar de la Galati, EC 128, cu putere 3400 kW este o Rade Koncar clasa 43.

Intr-adevar, o firma reparatoare de locomotive din Craiova sustine ca pana in 2018 a modernizat 20 de locomotive din acest tip, lucrarile de modernizare incluzand „Sistemul de reglare continua a tensiunii pe motoarele de tractiune utilizand punti semicomandate in montaj economic cu parametrii energetici ridicati prin care se elimina comutatorul de tip graduator”. Avantajul ar fi „reducerea costurilor de intretinere si cresterea duratei de viata prin eliminarea graduatorului”, dupa cum afirma firma ce a facut lucrarile in Craiova.

Accidentul de la Galati nu este singurul de acest fel in care a fost implicata o locomotiva clasa 43.

In 2016, la Barsesti, doua locomotive ce fusesera implicate in tractarea unui tren de marfa, ambele detinute de CFR Marfa, s-au ciocnit la o viteza de 73 km/ora dupa efectuarea unor manevre care le-au adus pe aceeasi linie. L

Locomotiva vinovata a fost atunci Electroputere clasa 40 EA515, care a lovit o locomotiva clasa 43, similara cu cea de la Galati. Accidentul s-a soldat cu decesul a doi mecanici de locomotiva, unul incercand anterior coliziunii sa sara din aceasta.

Mecanicul a fost gasit fara viata langa linie la cativa metri de locomotiva. Celalalt mecanic, aflat in cealalta locomotiva la postul opus locului de lovire, a fost luat prin suprindere. El a fost ranit grav si a decedat cateva zile mai tarziu.

Directorul general al CFR Calatori, Traian Preoteasa, caruia multi ii cer demisia/demiterea, a informat joi membrii Consiliului de Administratie ca isi va lua concediu de odihna timp de doua saptamani, incepand chiar de maine, vineri, 31 martie 2023.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Autoritatile franceze au pus sechestru pe luxoasa vila a fostei sotii a lui Putin, Liudmila Oeceretnaia, de la Biarritz

Autoritatile franceze au pus sechestru pe vila Rivery, in care a locuit fosta sotie a…

11 minute ago

Alegerile legislative din Croatia au fost castigate la limita de conservatori, dar formarea noului guvern ar putea fi dificila

Potrivit primelor sondaje, HDZ, partidul conservator al premierului Andrej Plenkovic ar castiga intre 58 si…

25 de minute ago

Cirstoiu sustine ca „te mananca serpii” in Bucuresti din cauza lui Nicusor Dan: „Eu n-am tratat probleme de matematica, nu am facut asta”

Candidatul PSD-PNL la Primaria Capitalei, Catalin Cirstoiu, a sustinut miercuri seara ca in Bucuresti "te…

9 ore ago

Kremlinul a anuntat ca fortele ruse de mentinere a pacii se retrag din Nagorno-Karabah

Fortele ruse de mentinere a pacii se vor retrage din regiunea Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, a…

14 ore ago

Cutremur de 6,4 grade in Japonia

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 grade a lovit, miercuri noapte, vestul Japoniei. Autoritatile nu au…

15 ore ago

Explozie in Craiova, etajul 1 al unui bloc s-a prabusit partial. O persoana a murit si doua au ajuns la spital

O persoana a murit si doua au fost transportate la spital in urma unei explozii…

9 ore ago