Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

externe

Tancuri Rusia

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale publicate vineri, in timp ce presedintele Vladimir Putin a negat ca cheltuielile militare pentru ofensiva sa din Ucraina au atins niveluri nesustenabile, relateaza The Moscow Times.

Kremlinul a militarizat puternic economia Rusiei de cand a trimis trupe in Ucraina in februarie 2022, cheltuielile vaste ajutand la alimentarea cresterii economice si la amortizarea efectelor sanctiunilor occidentale.

Dar a declansat, de asemenea, inflatia si comparatii cu cheltuielile de aparare dezlantuite, care au subrezit Uniunea Sovietica in anii 1980.

In timpul unei vizite de stat in China, Putin a negat ca vastele cheltuieli militare ale Rusiei – despre care a spus ca au depasit 8% din PIB – au atins niveluri nesustenabile.

„Situatia nu este inca critica. In Uniunea Sovietica, in 1985-1986, cheltuielile pentru aparare au fost de 13%” din PIB, a spus el.

„Tinand cont de starea economiei, de indicatorii macroeconomici si de previziunile privind veniturile bugetare, cheltuielile combinate pentru aparare si securitate de opt procente si un pic nu sunt critice”, a adaugat el.

Reorientarea exporturilor energetice cruciale ale Rusiei catre tari precum China si India a ajutat-o sa reziste sanctiunilor occidentale care, potrivit multor analisti, ar fi impins Rusia intr-o recesiune profunda.

China a devenit cel mai important aliat economic al Rusiei in ultimii doi ani.

Vineri, Putin a criticat incercarile SUA de a exercita presiuni asupra Beijingului cu privire la legaturile sale cu Moscova.

El a calificat drept „nelegitime” amenintarile SUA de a aplica sanctiuni bancilor si companiilor chineze care fac afaceri cu Rusia si a declarat ca creditorii din ambele tari lucreaza pentru a depasi problemele legate de platile transfrontaliere.

Desi a contribuit la asigurarea unei cresteri economice puternice, cheltuielile militare sporite ale Rusiei au provocat si unele dificultati.

Inflatia a urcat de la 7,7% la 7,8% in aprilie, a anuntat vineri Rosstat – peste asteptarile analistilor si mai departe de tinta oficiala de 4,0% a guvernului.

Banca Centrala a majorat rata dobanzii cheie la 16% in incercarea de a combate cresterea preturilor.

Iar parti ale economiei care nu sunt sustinute de ofensiva – cum ar fi sectorul serviciilor si cel IT – se confrunta cu un deficit record de forta de munca. Multi tineri au fost inrolati, au parasit tara sau au fost recrutati de industria de armament aflata in plina expansiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: