Chereches spera ca mafia italiana il va scapa. El are rezidenta in Villa Literno, cuib al mafiei cu puternice afaceri in Maramures. Acolo era si un buncar in care se ascundeau mafiotii cautati de politie

news

Buletin Chereches

Catalin Chereches avea asupra lui, cand a fost prins de politistii germani in Augsburg, un act de identitate italian emis in Villa Literno. Aceasta este o localitate din provincia Caserta, regiunea Campania, unde isi are resedinta un puernic grup mafiot cu afaceri in Maramures.

Iata cum arata actul de identitate emis in Villa Literno al lui Chereches:

In 2015, autoritatile italiene au arestat in Casal di Principe, un sat chiar langa Villa Literno, 42 de mafioti. Chiar in Villa Literno, anchetatorii au descoperit un buncar care era folosit pentru a ascunde mafioti fugari, au declarat atunci carabinierii pentru CNN.

Mafiotii din Villa Literno, unde isi are rezidenta Catalin Chereches, aveau puternice legaturi de afaceri chiar in Maramures. Gazeta de Maramures a publicat in 2014 un articol in care detalia afacerile mafiotilor italieni cu romani din Baia Mare. Chereches era deja primar al acestui oras din 2011.

Afacerilor mafiotilor italieni, cifrate la 2 milioane de euro,  vizau servicii de intretinere si reparatii la statiile de monitorizare a aerului din tara. Afacerile erau derulate prin Orion Europe SRL, in care erau implicati doi cetateni italieni cercetati pentru afaceri cu mafia. Aceiasi italieni erau implicati si in SC Westagem SRL. „Ambele firme au incasat bani buni si din monitorizarea aerului in judetul nostru”, scria Gazeta de Maramures.

„In anul 2010, numele lui Sergio Solmi si al firmei Orion pe care o conducea in Italia este mentionat intr-un amplu scandal legat de deturnarea de fonduri, dintr-un program de masurare a calitatii aerului, in folosul clanurilor mafiote. Conform presei italiene, afacerea a fost pusa la cale de Maurizio Mazzotti, director al sectorului de planificare, programare si delimitare a teritoriilor orasului Caserta, Nicola Ferraro, fostul consilier regional UDEUR, Paolino Maddaloni, prefect de Frosinone si Sergio Solmi, proprietar al companiei Orion. Faptele care fac obiectul investigatiei dateaza din 2008 si se refera la trucarea licitatiei publice privind instalarea de statii de monitorizare a calitatii aerului in orasul Caserta.

Bugetul estimat pentru proiectul initial, aprobat in anul 2004, a fost 387 de mii de euro, care a crescut pentru prima data la momentul licitatiei la 530.000 si a crescut din nou pana la 1,4 milioane de euro.

Licitatia a fost anulata de actualul prefect, Maria Elena Stasi.

Nicola Ferraro este suspectat de asociere cu clanurile mafiote pentru ca a servit ca intermediar intre reprezentanti ai autoritatilor locale, asupra carora avea influenta politica (Castel Volturno, Villa Literno, Lusciano) si clanurile Schiavone si Bidognetti. El a primit sprijin electoral in schimbul unor avantaje in obtinerea contractelor de achizitii publice pentru companii ale mafiei ruse, reusind apoi sa obtina o extorcare de fonduri colectate.

Nicholas si fratele sau, Luigi Ferraro, care a fost de asemenea arestat, au primit suportul electoral din partea clanurilor si de sprijin pentru companiile lor. In cazul contractului de monitorizare a aerului in Caserta Ferraro, ar fi pus presiune asupra lui Maddaloni, subprefectul delegat pentru alocarea de fonduri si asupra lui Mazzotti pentru a accelera si a asigura distribuirea lucrarilor catre firma Orion. Maddaloni este in curs de investigare pentru trucarea licitatiilor. Prin urmare, sistemul a fost bazat pe un schimb: resursele publice alocate pentru achizitiile publice – in domeniul de eliminare a deseurilor – in schimbul puterii politice si de sprijinire a afacerilor”, preciza publicatia maramureseana.

Ministrul Afacerilor Interne, Catalin Predoiu, a declarat miercuri ca si-a pus intrebarea de ce un sef din Inspectoratul de Politie Judetean Maramures si-a luat concediu „exact in acele zile”, in care Chereches a fugit.

„Informatii ca atare nu au existat, dar eu am considerat ca Politia Maramures trebuia sa fie mai atenta, proactiva. Mi-am pus intrebarea de ce un membru al IPJ Maramures important acolo si-a luat concediu exact in acele zile. Dar aceasta chestiune o va lamuri ancheta in curs”, a spus ministrul de Interne la Arad, precizand ca se refera la „cel care tinea locul sefului”, pe care l-a „indepartat din functie imediat”.

„Pe baza unor informatii care au fost coroborate intre politisti romani, maghiari si germani s-a refacut traseul fugii, s-au localizat adresele la care a poposit in aceasta deplasare si, in final, s-a organizat o supraveghere in limita legii acolo unde a stationat pana a avut tentativa, se pare, de a se deplasa intr-o alta localitate”, a mai declarat Predoiu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: