Chiar daca este acuzat, Donald Trump cere bani si cauta sustinatori pentru o noua candidatura

externe

Donald Trump urmeaza sa fie amprentat si fotografiat intr-un tribunal din New York saptamana viitoare, devenind primul fost presedinte care se confrunta cu acuzatii penale, din cauza unei plati din 2016 catre starul porno Stormy Daniels, potrivit Reuters.

Aparitia lui Trump in fata unui judecator din Manhattan, marti, in timp ce republicanul incearca sa revina la Casa Alba ar putea adanci si mai mult diviziunile in intreaga tara.

Un judecator din New York l-a autorizat vineri pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, sa faca publice acuzatiile.

De aproape doua saptamani, Trump se foloseste amenintarile legale cu care se confrunta pentru a strange bani si a aduna sustinatori in timp ce cauta nominalizarea partidului sau pentru a candida la cea mai inalta functie in stat.

Primul presedinte al SUA care a incercat sa rastoarne un rezultat electoral a semnalat ca va continua sa faca campanie chiar daca este acuzat.

„Nu ma tem de ceea ce urmeaza”, a spus el intr-un e-mail de strangere de fonduri vineri.
Susan Necheles, unul dintre avocatii lui Trump, a declarat pentru Reuters ca fostul presedinte va pleda nevinovat.

Un alt avocat al lui Trump, Joseph Tacopina, a declarat ca acesta nu va trebui sa poarte catuse la infatisarea sa la tribunal si ca va fi probabil eliberat fara a fi nevoit sa plateasca cautiune.

„Este gata sa lupte. Se pregateste”, a declarat Tacopina pentru Reuters intr-un interviu telefonic.
Trump, in varsta de 76 de ani, a declarat joi ca este „complet nevinovat” si l-a acuzat pe Bragg, un democrat, ca incearca sa-i strice sansele electorale.

Afirmatiile lui Trump de interferenta politica au fost reluate de multi dintre colegii sai republicani si potentialii sai rivali in cursa din 2024.

Mike Pence, fostul vicepresedinte al lui Trump, a declarat ca acuzatiile transmit un „mesaj teribil” lumii despre justitia din SUA.

Lideri republicani din Camera Reprezentantilor au promis sa-l investigheze pe Bragg si au cerut ca acesta sa predea documente si alte materiale confidentiale din ancheta.

Bragg a declarat vineri ca Congresul nu are autoritatea de a interveni intr-o procedura judiciara din New York si i-a acuzat pe congresmeni de escaladarea tensiunilor politice. In ultimele saptamani, biroul lui Bragg a fost tinta unor amenintari cu bomba.

Trump sustine ca exista motivatii politice in spatele celor patru anchete penale cu care se stie ca se confrunta – inclusiv anchete federale privind pastrarea documentelor secrete si incercari de a rasturna rezultatul alegerilor si o ancheta separata in Georgia cu privire la eforturile sale de a-si anula infrangerea in acel stat.

El l-a acuzat si pe Bragg, care este afro-american, de partinire rasiala.

Oficialii au sporit securitatea in jurul tribunalului de cand Trump, pe 18 martie, le-a cerut sustinatorilor sa protesteze impotriva unei eventuale arestari. MArti, politia va inchide strazile din jurul tribunalului.

Vineri, reprezentantii presei au asteptat in fata tribunalului, dar nu au existat semne de tulburari sau proteste legate de caz.

Acuzatiile din Manhattan vor fi probabil desigilate de un judecator in zilele urmatoare.

Orice potential proces ar incepe peste mai mult de un an, au spus expertii in drept, ceea ce inseamna ca ar putea avea loc in timpul sau dupa campania prezidentiala.

Trump a facut apel la inceputul acestei luni la proteste la nivel national, amintind de retorica avuta inainte de atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului de catre sustinatorii sai si a avertizat saptamana trecuta cu „moarte si distrugere” daca va fi acuzat.

Trump a scapat de nenumarate ori de bratul legii incepand cu anii 1970, cand s-a alaturat afacerii imobiliare a familiei sale.

In timpul mandatului la Casa Alba, el a rezistat la doua incercari ale Congresului de a-l revoca din functie si la o ancheta asupra contactelor cu Rusia in timpul campaniei electorale din 2016.

Anul trecut, biroul procurorului districtual din Manhattan a urmarit penal compania lui Trump pentru acuzatii de frauda fiscala, ceea ce a dus la o sanctiune penala de 1,61 milioane de dolari, dar Trump insusi nu a fost acuzat.

Judecatorul Curtii Supreme din New York, Juan Merchan, care a prezidat acel caz este de asteptat sa prezideze si cazul Daniels, potrivit unei persoane familiarizate cu problema.

Desi nu este clar cu ce acuzatii specifice se va confrunta Trump, unii experti juridici au spus ca Bragg ar putea fi nevoit sa se bazeze pe teorii juridice netestate pentru a sustine ca Trump a falsificat inregistrarile comerciale pentru a acoperi alte infractiuni, cum ar fi incalcarea legii federale privind finantarea campaniei.

Inainte de acuzare, marele juriu a ascultat timp de mai multe luni probe despre o presupusa plata de 130.000 de dolari catre Daniels in ultimele zile ale campaniei din 2016.

Daniels, al carei nume real este Stephanie Clifford, a spus ca a primit bani in schimbul tacerii privind o intalnire sexuala pe care a avut-o cu Trump in 2006.

Avocatul personal al fostului presedinte, Michael Cohen, a spus ca a coordonat cu Trump platile catre Daniels si catre o a doua femeie, fostul model Playboy Karen McDougal, care a spus ca a avut o relatie sexuala cu el.

Trump a negat ca a avut aventuri cu vreuna dintre cele doua femei si a contestat initial ca stie ceva despre plati. Mai tarziu, el a recunoscut ca i-a rambursat lui Cohen ceea ce el a numit o „simpla tranzactie privata”.

Cohen a pledat vinovat pentru o incalcare a finantarii campaniei in 2018 si a ispasit mai mult de un an de inchisoare. Procurorii federali au spus ca a actionat la indrumarea lui Trump.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: