Chiar de Paste. A murit un MARE ROMAN

news

Membru titular al Academiei Romane, Toma Dordea, nascut in 1 ianuarie 1921, in Bungard, a decedat la varsta de 94 de ani.

Fostul presedintele al Filialei Timisoara a Academiei Romane, cetatean de onoare al Timisoarei, Toma Dordea a fost inginer, specialist in domeniul masinilor electrice, inventator.

dordea

Preocuparile stiintifice ale profesorului Toma Dordea se extind de la contributii teoretice si fundamentale (in domeniile: Matematica, Teoria circuitelor electrice si magnetice in regimuri permanente si tranzitorii, Teoria generalizata a masinilor electrice, Modelarea si optimizarea masinilor electrice), la aspecte specifice functionarii diferitelor tipuri particulare de masini si aparate electrice.

Este autorul multor inventii si studii stiintifice. A studiat, teoretic si practic, reglajul fin al tensiunii transformatoarelor electrice sub sarcina, utilizand metoda divizarii fluxului magnetic fascicular. Solutia propusa a fost brevetata ulterior si a obtinut Medalia de argint la Saloanele Internationale de Inventii de la Geneva si Bruxelles.
A publicat 10 carti, peste 110 lucrari stiintifice in reviste si volumele unor conferinte nationale si internationale, a coordonat aproximativ 40 de contracte de cercetare cu mediul industrial, a obtinut 5 brevete de inventie.

A devenit membru corespondent al Academiei Romane in anul 1991 si membru titular in anul 1993. A fost presedintele Filialei Timisoara a Academiei Romane pana in anul 2003.

De asemenea, a fost ales, inca de la infiintare, presedintele Sectiei de Electrotehnica si Energetica a Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: