externe

Chiar si Erdogan s-a vaccinat, a folosit vaccinul chinezesc. In Romania, reticenta mare in continuare

Presedintele Turciei, Recep Erdogan, s-a vaccinat joi in direct la posturile TV impotriva coronavirusului. El a folosit vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinovac.

Lui Erdogan i-a fost administrata prima doza a vaccinului la Spitalul Municipal din Ankara, acesta sosind alaturi de ministrul sanatatii Fahrettin Koca care a fost vaccinat cu o zi in urma.

Presedintele turc le-a declarat reporterilor stransi in fata spitalului ca toti membrii din conducerea partidului de guvernamant se vor vaccina si a indemnat si alti politicieni sa sustina campania de vaccinare.

„Pana azi au fost vaccinate in toata tara 256.000 de persoane”, a declarat Erdogan.

Toate vaccinurile pe care le va importa Turcia vor fi de la Sinovac.

In Romania, reticenta fata de vaccinare este mare in continuare. Mai putin de jumatate (46%) dintre romanii din mediul urban au afirmat ca sunt dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19, in timp ce aproximativ un sfert (27%) declara ca nu au luat inca o decizie in privinta acestui lucru, reiese din rezultatele unui studiu de specialitate, dat publicitatii joi.

Datele iSense Solutions arata ca 27% dintre persoanele intervievate nu sunt de acord sa se vaccineze in prezent, dar pe termen mai lung, 85% dintre romanii din mediul urban s-ar vaccina impotriva COVID-19, chiar daca o buna parte si-ar dori sa mai astepte o perioada pentru a se convinge ca vaccinul este eficient sau sigur.

Totodata, patru din zece romani (40%) au subliniat ca s-ar vaccina imediat ce vaccinul ar fi disponibil, in timp ce doi din zece romani (18%) isi propun sa se vaccineze doar dupa ce vaccinul a fost administrat unui numar suficient de mare de persoane pentru a se asigura ca nu exista efecte adverse pe termen scurt.

De asemenea, un alt segment important (26%) declara ca ar astepta cel putin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu si lung ale vaccinului. In schimb, doar 15% refuza sa se vaccineze.

Principalele preocupari legate de vaccinarea impotriva COVID-19 vizeaza eficienta vaccinului la mutatiile viitoare ale virusului (80%), reactiile adverse imediate (76%), dar si capacitatea statului de a imuniza populatia in timp util (76%).

„Cu toate acestea, dupa cum arata si intentia de vaccinare, populatia are incredere in noile vaccinuri si majoritatea respondentilor (82%) considera ca vaccinul va grabi sfarsitul epidemiei si accepta faptul ca vaccinul a putut fi dezvoltat atat de repede folosind tehnologii de ultima generatie (84%)”, se noteaza in studiul citat.

Dintre vaccinurile existente pe piata in acest moment, cea mai mare acceptabilitate o are vaccinul produs de Pfizer, vaccin disponibil si in Romania. Toate cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna si Oxford AstraZeneca) au o acceptabilitate de peste 70% in randul romanilor, dupa cum reiese din cercetarea de specialitate.

Studiul iSense Solutions a fost realizat in perioada 4 – 7 ianuarie pe un esantion reprezentativ pentru mediul urban pe perioada epidemiei de coronavirus pe baza a 500 de interviuri online in fiecare saptamana. Gradul de eroare este +/- 4.38%, la un nivel de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Surse ANI: Sesizari la adresa lui Catalin Cirstoiu au venit din 2020, toate sunt in lucru. El nu a fost chemat niciodata la ANI

Surse din cadrul Agentiei Nationale de Integritate au declarat, luni, pentru aktual24.ro ca inca din…

2 ore ago

Kadirov este pe moarte, are necroza pancreatica. Dezvaluirile unei publicatii de limba rusa

Novaya Gazeta a anuntat luni ca liderul cecen Ramzan Kadirov este grav bolnav, suferind de…

4 ore ago

BREAKING Surse: PSD l-a propus pe Piedone drept candidat al Coalitiei, in locul lui Cirstoiu

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a propus pe Cristian Popescu Piedone, luni, in sedinta coalitiei, drept…

5 ore ago

Germania a arestat trei persoane suspectate de spionaj in favoarea Chinei. Doi dintre ei foloseau o companie ca paravan pentru oepratiunile de spionaj

Procuratura federala germana a anuntat luni ca trei cetateni germani au fost arestati sub suspiciunea…

4 ore ago

Vizita lui Iohannis in Coreea de Sud: Romania ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder. Raza este de 54 de kilometri

Romania ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse in Coreea de Sud,…

4 ore ago