China a inceput trei zile de exercitii militare in Stramtoarea Taiwan

externe

China a inceput sambata trei zile de exercitii militare in jurul Taiwanului pentru a-si exprima furia fata de intalnirea presedintelui Taiwanului Tsai Ing-wen cu presedintele Camerei Reprezentantilor SUA, in timp ce ministerul apararii al insulei a declarat ca va raspunde calm, potrivit Reuters.

Exercitiile, anuntate a doua zi dupa intoarcerea lui Tsai din Statele Unite, erau asteptate sa se desfasoare pe scara larga dupa ce China a condamnat intalnirea cu Presedintele Kevin McCarthy din Los Angeles.
China considera Taiwanul ca pe propriul sau teritoriu si nu a renuntat niciodata la folosirea fortei pentru a aduce insula sub controlul sau. Guvernul Taiwanului se opune ferm la afirmatiile Chinei.

Anuntul Beijingului a venit si la doar cateva ore dupa ce China a gazduit o vizita a liderilor europeni de rang inalt.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului a declarat ca a inceput exercitiile „Joint Sword” in jurul Taiwanului, anuntand inainte ca le va tine in stramtoarea Taiwan si la nord, sud si est de Taiwan „asa cum era planificat”.

„Acesta este un avertisment serios pentru fortele separatiste de independenta din Taiwan si conspiratia si provocarea fortelor externe si este o actiune necesara pentru a apara suveranitatea nationala si integritatea teritoriala”, se arata intr-un scurt comunicat.

Ministerul Apararii din Taiwan a declarat ca monitorizeaza situatia, mentinand un grad ridicat de vigilenta si ca va raspunde in mod corespunzator pentru a apara securitatea insulei.

China foloseste vizita lui Tsai in SUA „ca o scuza pentru a desfasura exercitii militare, care au afectat grav pacea, stabilitatea si securitatea regionala”, a spus ministerul intr-un comunicat.

„Armata va raspunde cu o atitudine calma, rationala si serioasa, va sta de paza si va monitoriza in conformitate cu principiile „fara escaladare si fara dispute” pentru a apara suveranitatea nationala si securitatea nationala”.

Un inalt oficial din Taiwan familiarizat cu planificarea securitatii in regiune a declarat pentru Reuters ca este probabil ca Beijingul sa-si sporeasca patrulele aeriene si maritime in incercarea de a „hartui” zona de aparare aeriana a Taiwanului si de a „se apropia de linia mediana a stramtorii Taiwan, care deserveste in mod normal ca o bariera neoficiala intre cele doua tari.

Situatia a fost „asa cum era de asteptat” si gestionabila, iar guvernul din Taiwan a repetat diverse scenarii pentru raspunsul sau, a spus sursa, vorbind sub rezerva anonimatului.

Ministerul a declarat, sambata, mai devreme, ca in ultimele 24 de ore a observat patru avioane chineze in zona de aparare aeriana a Taiwanului, un numar deloc neobisnuit.

Reporterii Reuters aflati intr-o zona de pe litoral, langa Fuzhou, care se afla vizavi de insulele Matsu controlate de Taiwan, au vazut o nava de razboi chineza tragand cu obuze intr-o zona de foraj de pe coasta Chinei, o parte a exercitiilor anuntate de China vineri seara.

Tsai se va intalni mai tarziu sambata cu delegatia deputatilor americani in vizita, condusa de Michael McCaul, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor.

The People’s Daily, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, aflat la guvernare, a scris, sambata, intr-un comentariu, ca guvernul are „o capacitate puternica de a impiedica orice forma de secesiune a independentei Taiwanului”.

„Toate contramasurile luate de guvernul chinez apartin dreptului legitim si legal al Chinei de a proteja suveranitatea nationala si integritatea teritoriala”, se arata in comunicat.

Tsai si-a aratat disponibilitatea pentru discutii cu China, dar a fost refuzata, deoarece guvernul o considera separatista.

China amenintase cu represalii nespecificate daca avea sa aiba loc intalnirea cu McCarthy – al doilea in ordinea succesiunii presedintelui SUA, dupa vicepresedinte. Beijingul a organizat exercitii de razboi in jurul Taiwanului, inclusiv lansari de rachete cu foc real, in august 2022, dupa ce presedintele Camerei de atunci, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei.

Cu toate acestea, spre deosebire de anul trecut, China inca nu a anuntat daca va organiza si exercitii cu rachete. In cazul precedent, China a publicat o harta in momentul in care a anuntat exercitiile, aratand in ce zone maritime din apropierea Taiwanului va trage.

Oficialii taiwanezi se asteptau la o reactie mai putin severa la intalnirea McCarthy, avand in vedere ca a avut loc in Statele Unite, dar au spus ca nu pot exclude posibilitatea ca Beijingul sa organizeze mai multe exercitii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: