China a lansat primii 12 sateliti ai unei retele spatiale de supercomputere, care va depasi cele mai puternice sisteme similare de pe Pamant

China a lansat primii 12 sateliti ai retelei sale spatiale de supercalculatoare, cu scopul de a depasi cele mai puternice sisteme de pe Pamant prin prelucrarea datelor in timp real, pe orbita.
Doisprezece sateliti avansati, echipati cu sisteme de calcul bazate pe inteligenta artificiala si legaturi inter-satelit de mare viteza, au fost lansati pe orbita saptamana trecuta la bordul unei rachete Long March 2D de la Centrul de lansare a satelitilor Jiuquan.
Satelitii marcheaza prima faza a revolutionarei „constelatii chineze de calcul in trei corpuri” – o ambitioasa retea de supercalculatoare spatiale condusa de Zhejiang Lab. Odata ce va fi complet desfasurata, constelatia va oferi procesarea datelor in timp real pe orbita, cu o capacitate uluitoare de 1 000 peta operatiuni pe secunda (POPS).
Satelitii din supercomputerul orbital planificat de 2 800 de persoane, creat de ADA Space, Zhijiang Laboratory si Neijang High-Tech Zone, vor fi capabili sa colecteze si sa proceseze date in mod autonom, fara a fi nevoie de statii terestre, a precizat compania intr-o declaratie.
In 2019, o echipa de cercetatori Google a declarat ca a construit o masina capabila sa efectueze sarcini care nu erau posibile cu supercomputerele traditionale. Ei au descris aceasta masina, numita computer cuantic, drept un punct de cotitura in evolutia informaticii.
Fiecare dintre cei 12 sateliti poate gestiona un uimitor 744 trilioane de operatiuni pe secunda si toti sunt interconectati prin conexiuni laser ultrarapide capabile sa transfere date de pana la 100 gigabiti pe secunda, potrivit Guangming Daily. Impreuna, roiul initial de sateliti ofera o putere de calcul de 5 peta operatiuni pe secunda (POPS) si 30 de terabytes de stocare la bord.
Echipati cu un model avansat de inteligenta artificiala bazat pe spatiu, cu 8 miliarde de parametri, acesti sateliti pot procesa date brute direct pe orbita. Acestia vor servi, de asemenea, drept bancuri de testare pentru tehnologii de ultima generatie, inclusiv comunicatii laser pe orbita si observatii astronomice in spatiul indepartat.
Potrivit guvernului chinez, misiunea, care marcheaza un pas important in eforturile de calcul ale Chinei in spatiu, vizeaza construirea unei retele de mii de sateliti cu o putere de calcul totala de 1 000 POPS. Constelatia va permite prelucrarea datelor in timp real, pe orbita, pentru a accelera dezvoltarea inteligentei artificiale in spatiu.