China acuza SUA ca „i-a incalcat suveranitatea”: „Actiunile armatei americane au incalcat grav suveranitatea si securitatea Chinei”

externe

Armata chineza a anuntat, marti, ca a escortat in apele internationale un crucisator american cu rachete ghidate care „a patruns ilegal” in apropierea insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud, o afirmatie contestata de Marina SUA, potrivit Reuters.

„Actiunile armatei americane au incalcat grav suveranitatea si securitatea Chinei”, a declarat Tian Junli, purtatorul de cuvant al Comandamentului Teatrului de Sud al Armatei de Eliberare a Poporului.

Nava in cauza, USS Chancellorsville, trecuse recent prin stramtoarea Taiwan.

Marina SUA a declarat ca declaratia este „falsa”, numind-o „cea mai recenta dintr-un lung sir de actiuni din RPC care denatureaza operatiunile maritime legale ale SUA”.

Marina spune ca USS Chancellorsville desfasura o operatiune de rutina in apele internationale. „Statele Unite apara dreptul fiecarei natiuni de a zbura, naviga si opera oriunde permite legea internationala”.

China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, iar apele au devenit unul dintre multele subiecte controversate in relatia dificila cu Statele Unite, care resping ceea ce numesc pretentiile teritoriale ilegale ale Chinei privind apele bogate in resurse.

Navele de razboi americane au trecut prin Marea Chinei de Sud cu o frecventa tot mai mare in ultimii ani, intr-un efort de a arata ca afirmatiile chineze nu sunt valabile.

Armata chineza a declarat ca cea mai recenta trecere a crucisatorului american a aratat ca Statele Unite sunt un „risc la adresa securitatii” in Marea Chinei de Sud si „este o alta dovada foarte clara a hegemoniei sale in navigatia si militarizarea Marii Chinei de Sud”.

Trupele chineze vor ramane in alerta maxima, a scris Comandamentul Teatrului de Sud pe contul sau de socializare WeChat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: