analize

China, afectata serios de bulversarea lanturilor globale de aprovizionare. Firmele americane si occidentale isi reloca productia din China

O noua tendinta de „reshoring” (relocare) este pe cale sa bulverseze lanturile globale de aprovizionare, deoarece firmele cauta sa se aprovizioneze cu produse – cum ar fi hainele si cipurile de calculator – mai aproape de casa, renuntand la tari cu mana de lucru mai ieftina precum China, scrie CNBC.

China, care a fost in centrul productiei globale timp de decenii, isi pierde dominatia – iar activitatea fabricilor sale a scazut in aprilie si mai.

Intre timp, invazia Rusiei in Ucraina si urmarile pandemiei Covid-19 continua sa perturbe transportul maritim, ceea ce inseamna ca unele companii isi regandesc metodele de aprovizionare.

Statele Unite au anuntat stimulente pentru productia interna de cipuri de calculator si componente pentru vehicule electrice, in timp ce Uniunea Europeana a pus la dispozitie un pachet de 43 de miliarde de euro pentru a stimula productia de cipuri in blocul comunitar.

Gigantul bancar UBS a analizat tendinta de relocare, multi directori executivi de rang inalt din diferite sectoare intervievati intentionand sa mute parti ale lantului de aprovizionare mai aproape de casa – 78% in Europa, 70% in SUA si 54% in China, potrivit unei note de cercetare publicate pe 2 martie. Banca a intervievat peste 1.600 de directori.

Fabricat in SUA

Companiile americane vor face un numar record de angajari in domeniul productiei, potrivit grupului de lobby Reshoring Initiative, cu aproximativ 360.000 de anunturi de angajare in 2022, cu 53% mai mult decat in 2021 (cifrele acopera locurile de munca din fabricile americane, atat de la companiile nationale, cat si de la cele din strainatate). Producatorii de echipamente electrice au anuntat cele mai multe locuri de munca, bateriile pentru vehicule electrice fiind unul dintre produsele de top, urmat de producatorii din domeniul informatic, inclusiv cipuri.

Legea privind reducerea inflatiei, semnata de presedintele american Joe Biden in august, prevede credite fiscale pentru vehiculele electrice. In februarie, administratia americana a declarat ca doreste sa fie instalate 500.000 de statii publice de incarcare a masinilor electrice pe autostrazi pana in 2030.

Hidroxidul de litiu este o componenta cheie a bateriilor pentru masinile electrice, cea mai mare parte din aceasta materie prima fiind produsa in prezent in China. Aceste eforturi ale guvernului american vor fi in beneficiul furnizorilor interni, a declarat Keith Phillips, presedinte si director executiv al companiei miniere americane Piedmont Lithium.

„Daca construim o economie bazata pe electrificare si baterii, va fi foarte important sa ne controlam propriul lant de aprovizionare”, a declarat el.

Elon Musk a dat startul constructiei Tesla’s lithium refinery in Corpus Christi, Texas, pe 8 mai, si a declarat ca firma auto isi propune sa produca suficient litiu pentru a fabrica un milion de masini electrice pe an.

Tendinte in Marea Britanie

In Regatul Unit, 40% dintre producatorii chestionati de grupul industrial Make UK au declarat ca au achizitionat mai multe bunuri pe piata interna in ultimul an si aproximativ aceeasi proportie intentioneaza sa faca acest lucru in urmatorul an. Make UK a intervievat 137 de companii in ianuarie si februarie.

In timp ce producerea bunurilor in apropierea punctului de vanzare poate reduce costurile, principalul motiv pentru aprovizionarea locala este evitarea intreruperilor care pot aparea in lanturile de aprovizionare mai lungi – cum ar fi Covid sau razboiul din Ucraina -, potrivit sondajului Make UK.

Pentru producatorul britanic de echipamente audio BishopSound, mutarea unei parti a lantului de aprovizionare din China in Yorkshire, in nordul Angliei, a imbunatatit fluxul de numerar.

„In trecut, importam boxe finite din placaj de la 7.000 de mile distanta, din China. Acum producem toate difuzoarele noastre in nordul Angliei si folosim componente fabricate in Marea Britanie ori de cate ori este posibil. Am incetat sa mai importam boxe finite din lemn in decembrie anul trecut”, a declarat fondatorul companiei, Andrew Bishop.

Alte beneficii ale productiei interne includ sanse mai mici ca produsele sa fie copiate, a spus Bishop, precum si un control mai bun al calitatii si un impact mai mic asupra mediului. Exista si un motiv politic pentru mutarea productiei: „Chinezii folosesc placaj rusesc, iar noi nu vrem sa sustinem razboiul”, a adaugat Bishop.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Piedone ridica miza. Anunt pentru Ciolacu si Firea: „Niciodata, niciodata. Niciodata nu ma voi retrage, dar niciodata”

Cristian Popescu Piedone a sustinut apasat, marti seara, la Antena 3 ca "niciodata" nu se…

2 ore ago

Qatar: Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila si pozitiva” in negocierile pentru incheierea razboiului

Biroul politic al Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila…

7 ore ago

Doi ucraineni care au trecut granita in Romania prin Muntii Maramuresului au fost recuperati de Salvamont

Doi ucraineni cu varste de 25 si 26 de ani au fost salvati de SPJ…

7 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov se filmeaza antrenandu-se, pe fondul zvonurilor privind starea sa de sanatate

La cateva ore dupa ce Novaya Gazeta Europe a publicat un articol potrivit caruia liderul…

7 ore ago

Spania a decis ca Biserica Catolica sa compenseze victimele abuzurilor sexuale comise de membrii sai

Spania a aprobat marti un plan care prevede oferirea unor compensatii victimelor abuzurilor sexuale comise…

8 ore ago

Iranul ameninta ca va anihila Israelul daca acesta lanseaza un atac major asupra sa

Un atac israelian asupra teritoriului iranian ar avea ca rezultat disparitia „regimului sionist”, a declarat…

8 ore ago